Newsflash
OPINII

UNTOLD în valul patru

de Demostene ŞOFRON - oct. 8 2021
UNTOLD  în valul patru

Autorităţile locale au ţinut să organizeze ediţia de anul acesta a festivalului UNTOLD, nu cu mult diferită faţă de ediţiile anterioare, cu toată starea și situaţia de incertitudine prin care trecem.

UNTOLD 2021Peste 200 de artiști au urcat pe cele șase scene ale festivalului la care au participat mai mult de 265.000 de persoane din peste 100 de ţări. A fost să fie bătaia de joc a unor oameni pentru care singura raţiune a organizării s-a limitat la obţinerea de profit, chiar cu riscul punerii în pericol a sute de vieţi.

Nu a contat deloc creșterea incidenţei COVID-19, după cum nu a contat nici faptul că pe durata festivalului majoritatea participanţilor nu au purtat mască! S-a stat umăr lângă umăr, s-a dansat grupat, s-a fumat și băut, „tacâmul” fiind complet.

Organizare în condiţii atipice

Pe marginea UNTOLD 2021 am stat de vorbă cu dr. Cristian Ursu, medic șef UPU-SMURD Cluj, prezent la toate cele șase ediţii desfășurate până în prezent, în prima linie de fiecare dată. Anul acesta, însă, în condiţii atipice.

Organizarea medicală a fost din nou la înălţime: două spitale mobile; două puncte de prim ajutor, ambele la Cluj Arena; un punct de ajutor la BT Arena Polivalentă; echipe mobile formate din paramedici, ambulanţe, Clujul având parte și de sprijinul direct al colegilor de la Galaţi, Sălaj, Maramureș, Bistriţa.

În cele patru zile de festival, cadrele medicale au avut în jur de 650 de intervenţii medicale, majoritatea minore (dureri de cap, de spate, răni…).

Complicaţiile au fost cauzate de consumul exagerat de alcool, de substanţe psihoactive, amestecuri greu de detectat prin testele toxicologice, la care s-au adăugat și traumatisme din
agresiuni sau neatenţii personale.

La înălţime au fost și reprezentanţii Poliţiei, Pompierilor și Jandarmilor, care au acordat pentru prima zi 38 de sancţiuni contravenţionale, abaterile reprezentând încălcări ale normelor de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice. Au fost aplicate amenzi, s-au dat avertismente.

Decibeli în exces

Cât privește disconfortul creat de decibeli, acesta a fost la nivelul celorlalte ediţii, mult peste limita maximă admisă, probleme mari având nu numai cei care locuiesc în apropierea Parcului Central, ci și pacienţii internaţi în unităţile spitalicești din apropiere. Cei mai expuși au fost micii pacienţi de la UPU-Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, respectiv Clinica de chirurgie maxilo-facială.

Luni, 13 septembrie, în chiar prima zi după încheierea festivalului, o persoană participantă a fost depistată cu COVID-19, aflându-se încă sub supraveghere la domiciliu.

Cazurile în Cluj-Napoca s-au înmulţit între timp, rata incidenţei ajungând, la 24 septembrie, la 3,16. Sănătatea contează pentru politicienii locali, însă doar pe hârtie. Urmările se văd, și mai ales se simt.

Vreau să fiu bine înţeles, nu am absolut nimic împotriva
organizării propriu-zise a festivalului.

Am obiecţii legate de perioada organizării (începutul valului patru de COVID-19), de locaţia permanentizată deja, de zgomotul de peste zi și de peste noapte (până spre 5 dimineaţa!), de nerespectarea măsurilor de prevenire a pandemiei (nepurtatul măștii în special), de faptul că participanţii, în marea lor majoritate, nu dau doi bani pe eforturile cadrelor
medicale, și nu numai.

Citește și: Ce e val ca valul vine

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe