Newsflash
OPINII

Urgențele din perioada vacanței

de Prof. dr. Norina FORNA - sept. 5 2016
Urgențele din perioada vacanței
  Încă este vară, ceea ce înseamnă că vacanța fiecăruia dintre noi își derulează traseul la munte, la mare, în țară sau oriunde în lume. Incontestabil este faptul că momentele noastre de relaxare pot fi perturbate de una din urgențele ce guvernează teritoriul medicinii dentare. Patologia care poate interveni în perioada vacanței se asociază întotdeauna cu urgența în teritoriul medicinii dentare. Astfel, caria simplă, adică pierderea de substanță limitată la nivelul unui dinte, poate deveni o urgență deoarece evoluează spre formele dureroase, care cedează în prima etapă la medicație, după care durerea devine intensă, insensibilă la antalgice. În cea mai mare parte a cazurilor, când pacientul își întrerupe vacanța din cauza durerilor dentare, practicianul se confruntă deja cu un întreg areal de complicații, reprezentate de diferitele forme de afectare pulpară (pulpite) sau de interesare a apexului dintelui (parodontite), ambele fiind caracterizate de pusee dureroase intense, insuportabile, iradiante.
În momentul în care un pacient se prezintă la medicul dentist în stadii avansate ale patologiei orale, când procesele infecțioase au depășit zonele localizate în jurul dintelui, invadând țesuturile moi, pacientul poate manifesta edem sau supurații întinse ce impun prezentarea de urgență în serviciile de chirurgie oro-maxilo-facială. Tartrul la nivel dentar reprezintă, de asemenea, o urgență, deoarece, pe lângă aspectul inestetic, conduce la retracție gingivală, dinții apar dezgoliți, iar rădăcina este expusă mediului oral, fapt ce conferă sensibilitate până la durere; ulterior, apar celelalte fenomene specifice bolii parodontale, respectiv mobilitatea dintelui, soldată cu extracția acestuia din cauza pierderii suportului osos.
Aspectele neplăcute din timpul vacanțelor pot fi prevenite prin interceptarea primelor semne și simptome care își fac simțită prezența cu mult timp înainte de vacanță. O altă situație frecvent întâlnită poate fi reprezentată de fracturarea unei proteze fixe. Realizarea unei protezări provizorii până la terminarea vacanței poate soluționa acest tip de urgență, mai ales dacă restaurarea ar fi la nivel frontal, fapt ce afectează inserția socială a pacientului. O altă fațetă a urgenței pentru purtătorii de proteze mobile se reflectă în fracturarea acesteia sau a unui element precum croșetul. În această situație, colaborarea cu un laborator de tehnică dentară oferă soluția terapeutică prin reoptimizarea restaurării mobile. În egală măsură poate sări o fațetă din structura restaurării fixe, iar aplicarea unei fațete provizorii atenuează disconfortul generat de restaurarea inestetică.
Date fiind cele prezentate mai sus, este foarte bine ca, înainte de a pleca în vacanță, să ne asigurăm de faptul că nu sunt prezente carii profunde ce pot degenera în diferite complicații, necesitând prezentarea de urgență la cabinetul de medicină dentară, sau că nu sunt prezente afecțiuni cronice care și-au stopat evoluția prin intermediul antibioticoterapiei, dar care se pot acutiza în orice moment. Totodată, orice tip de protezare care depășește șapte ani de vechime în cavitatea orală trebuie analizată și reabilitată în timp util. Ca în orice alt domeniu al medicinii, a preveni este mult mai ușor decât a trata, însă în situațiile în care acest concept nu se reflectă în realitatea cotidiană, intervențiile de urgență pot oferi liniștea vacanțelor mult așteptate.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe