Newsflash
OPINII

Vaccinarea antigripală a copiilor

de Dr. Viorel ALEXANDRESCU - dec. 9 2011
Vaccinarea antigripală a copiilor
   În ultimii ani există în unele ţări o orientare a strategiilor de prevenire şi control a gripei spre o acoperire vaccinală antigripală semnificativă la copii. Se cunoaşte rolul copiilor de vârstă şcolară şi preşcolară (cei din instituţii educaţionale cu program scurt) în răspândirea gripei în familie şi comunitate, dar controlul răspândirii trebuie susţinut şi de o evaluare a impactului medical şi a aspectului cost-beneficiu ale unei imunizări de masă la aceste categorii populaţionale. O serie de studii, efectuate mai ales în SUA, au evidenţiat la copiii mici sănătoşi un risc crescut de îmbolnăvire severă, complicaţii şi deces, care justifică în final vaccinarea în totalitate a copiilor cu vârste între 6 şi 23 luni. Specialiştii americani au recomandat vaccinarea tuturor copiilor până la 5 ani, deşi riscul este mai scăzut între 3 şi 5 ani, dar analiza cost-beneficiu este netă în favoarea imunizării. În acest sezon se are în vedere în SUA demararea unei creşteri a acoperirii vaccinale şi la cei cu vârste de 6–18 ani, care va ajunge în 2012 la 100%. Se realizează astfel al doilea deziderat al controlului optim al epidemiilor de gripă, şi anume imunizarea persoanelor cu rolul cel mai important în răspândirea gripei, primul deziderat fiind acoperirea vaccinală semnificativă a persoanelor cu risc crescut. Numărul total al vaccinărilor antigripale sezoniere în această ţară ar putea ajunge la cca 135 de milioane (45% din populaţie) sau chiar mai mult. Există o reticenţă a medicilor pediatri, dar mai ales a părinţilor de a-şi vaccina copiii mici sănătoşi, deşi există la nivel naţional date care evidenţiază rate mari de îmbolnăvire, complicaţii şi deces care ar putea argumenta suficient această imunizare. Se înregistrează în timpul sezonului rece un număr mare de îmbolnăviri (posibile gripe) în rândul copiilor care frecventează grădiniţele/creşele şi nu puţini dintre aceştia fac complicaţii otice şi pulmonare care necesită uneori spitalizare. Trebuie menţionat că aceşti copii au şi un potenţial crescut de răspândire a gripei în familie unde pot intra în contact cu persoane în vârstă sau cu bolnavi cronici, dar nu trebuie uitate şi costurile directe şi indirecte care decurg din managementul îmbolnăvirii copiilor. Un pas important în controlul gripei la copii ar fi vaccinarea celor din colectivităţi, care poate fi susţinută prin reducerea cheltuielilor legate de îmbolnăviri, complicaţii şi internări. Ar fi de dorit o promovare activă din partea medicilor de familie şi pediatri, de a recomanda vaccinarea antigripală a copiilor mici de la prima infecţie respiratorie apărută în sezon (după vindecarea acesteia) fie în ambulatoriu, fie la externarea din spital. Un al doilea pas în creşterea vaccinărilor la copii ar putea fi compensarea vaccinului gripal prin casele de asigurări de sănătate.
   Un fapt este sigur, o gripă costă mai mult decât un vaccin şi această afirmaţie este susţinută de foarte multe cercetări, inclusiv de un studiu efectuat în ţara noastră în 2007, care a arătat următoarele: costul unui vaccin gripal pe piaţă a variat între 20 şi 25 de lei; costul unei gripe uşoare la copil – 48,20 lei; costul unei gripe formă medie – 53,4 lei; costul unei gripe complicate în ambulatoriu – 109,2 lei; costul unei gripe severe/complicate internate în spital – 1.390,09 lei.
   Medicii de familie şi pediatrii vor avea însă şi un alt obstacol foarte greu de depăşit şi anume reticenţa sau chiar opoziţia unor părinţi care consideră încă vaccinul ca fiind reactogen (chiar periculos), ineficient şi foarte scump.
   Vaccinarea antigripală este cea mai bună metodă de diminuare a complicaţiilor, internărilor şi deceselor provocate de epidemiile de gripă.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe