Newsflash
OPINII

Vaccinarea asistenţilor medicali, prioritară după descoperirea unui vaccin anti COVID-19

de Biroul de Presă ICN - aug. 21 2020
Vaccinarea asistenţilor medicali, prioritară după descoperirea unui vaccin anti COVID-19

Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) le solicită guvernelor să recunoască rolul esenţial al asistenţilor medicali și al altor lucrători din domeniul îngrijirilor medicale, acordându-le prioritate de îndată ce vaccinurile împotriva COVID-19 vor fi disponibile

„Aceasta este o decizie morală și etică, ce va susţine cadrele medicale active în prima linie, dar care, de asemenea, va proteja sistemele de sănătate care sunt ameninţate de pandemia în curs de desfășurare și care se pregătesc pentru ameninţarea unui al doilea val”, spune Howard Catton, Directorul General al ICN.

        ICN estimează că, la nivel internaţional, 8% din totalul cazurilor de COVID-19 sunt în rândul cadrelor medicale, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că procentajul ar putea ajunge până la 10%, ceea ce înseamnă 1,5 milioane de cazuri. Pericolul este departe de a se termina, iar ICN încă primește rapoarte îngrijorătoare din partea organizaţiilor care reprezintă asistenţii medicali privind lipsa testării, a echipamentului de protecţie personală de calitate adecvată (PPE), presiunea extremă asupra sistemelor de îngrijire medicală și asupra personalului medical care lucrează ore îndelungate și care se confruntă cu un nivel ridicat de stres.

        Howard Catton a subliniat că angajatorii le datorează asistenţilor medicali protecţie și aceștia nu ar trebui să fie niciodată expuși unui risc inutil în timpul desfășurării muncii lor. Asistenţii medicali sunt protejaţi de drepturile omului și de drepturile în muncă, inclusiv dreptul de a fi în siguranţă la locul de muncă. El a adăugat că situaţia neplăcută actuală este agravată de lipsa datelor sistematice privind ratele de infecţie și numărul deceselor în rândul angajaţilor din domeniul sănătăţii, informaţii pe care ICN le solicită încă din luna martie. „Aceasta ridică o întrebare serioasă cu privire la motivul pentru care guvernele au acţionat lent în acest demers”, a punctat directorul ICN. El a amintit că guvernele trebuie să acorde prioritate protecţiei asistenţilor medicali și a altor angajaţi din domeniul sănătăţii, astfel încât aceștia să poată continua să aibă grijă de bolnavi și să prevină
răspândirea virusului.

        ICN face astfel un apel direct către acestea, „într-un moment în care se pot observa declanșarea de focare locale ale virusului, creșterea semnificativă a numărului infectărilor în anumite părţi din Africa și din America și se previzionează apariţia unui al doilea val pandemic mult mai puternic.”

        Solidaritatea între asociaţiile naţionale în faţa pandemiei a fost imensă, la fel ca și susţinerea publicului, dar acum trebuie să vedem o acţiune de solidaritate pentru asistenţi medicali oferită de către guverne prin decizii clare.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe