Newsflash
OPINII

Vaccinarea, de la vis la realitate

Vaccinarea,  de la vis la realitate

Includerea medicilor stomatologi în prima etapă de vaccinare ar fi întru totul justificată.

of, da, vaccinareMedicii stomatologi au fost profund afectaţi de suspendarea brutală a activităţii cabinetelor dentare. Măsura respectivă a fost luată motivat, deoarece medicii stomatologi sunt expuși nemijlocit la riscul de infectare, iar cabinetele dentare pot fi, de asemenea, un mediu de risc.

Însă măsurile de protecţie pentru limitarea răspândirii virusului și pentru dezinfecţie s-au dovedit eficiente și conferă acum siguranţă. La solicitările de acces prioritar la testări pentru COVID-19, medicii stomatologi au fost refuzaţi de autorităţi.

Medicii stomatologi au solicitat apoi să fie incluși în prima etapă de vaccinare. Nu am primit un refuz, dar nici o confirmare oficială cu o procedură aferentă de aplicare.

Medicii stomatologi lucrează în cadrul unor furnizori de servicii medicale de calibru mic. Există o medie naţională de 1,5 medici la un cabinet dentar.

Pentru medicii stomatologi, locul de muncă nu poate fi criteriu de programare pentru vaccinare. Pe de altă parte, includerea medicilor stomatologi în prima etapă de vaccinări este întru totul justificată.

Imunizarea în mare parte a celor peste 20.000 de medici stomatologi din România va asigura un impact benefic major asupra limitării, în vederea eradicării, a infecţiilor cu SARS-CoV-2.

Totodată, trebuie luat în considerare că evidenţa medicilor stomatologi activi sub forma Registrului naţional unic se află la Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR).

Liste operaţionale

Prin Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei din 21/22 decembrie 2020 sunt stabilite structurile abilitate cu organizarea și desfășurarea campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19.

Astfel, la nivel naţional, responsabilitatea îi aparţine Comitetului naţional de coordonare a activităţii privind vaccinarea (CNCAV), iar la nivel judeţean, Centrelor Judeţene de Coordonare și Conducere a Intervenţiei.

La nivel local, se vor organiza nuclee locale de coordo­nare alcătuite din reprezentanţi ai instituţiilor prefecţilor, consiliilor judeţene, direcţiilor de sănătate publică, precum și membri din partea Ministerului Apărării Naţionale și Ministerului Afacerilor Interne.

Acţiunea se desfășoară în centre de vaccinare organizate. Direcţiile de sănătate publică teritoriale, prin departamentele de specialitate, deţin un control substanţial asupra programului de vaccinare.

În acest context, este absolut necesar și urgent să fie organizată și vaccinarea medicilor stomatologi. Se va pleca de la opţiunea personală de vaccinare, centralizare făcută într-o primă etapă de de direcţiile de sănătate publică.

Dar liste oficiale și operaţionale nu avem încă, deși campania de vaccinare în rândul corpului medical a început. Varianta online de înscriere oferită oficial este o soluţie care poate fi de succes. CMSR susţine și mediază la nivelul autorităţilor centrale cuprinderea cât mai repede posibil a medicilor stomatologi în campania de vaccinare.

Comportamente cu implicaţii complexe

La fel ca în rândurile populaţiei, opinia medicilor stomatologi nu este unitară. Majoritatea au optat pentru vaccinare și așteaptă cu nerăbdare să fie vaccinaţi. Este o atitudine corectă.

Protejarea propriei sănătăţi prin imunizare faţă de SARS-CoV-2 în cazul unui medic este de fapt un comportament cu implicaţii complexe. Dincolo de protejarea sănătăţii proprii, medicul va fi un exemplu pentru societate și prin aceasta va crește gradul de încredere în vaccin, mai ales în rândurile scepticilor.

Pe de altă parte, va crește considerabil nivelul de încredere al pacienţilor în ceea ce privește siguranţa lor epidemiologică la cabinetele dentare. Medicii au obligaţia deontologică de a susţine programele de sănătate publică, cum sunt și vaccinările. Am convingerea că va exista o complianţă maximă a medicilor la această cerinţă de etică medicală și de mare impact social și economic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe