Newsflash
OPINII

Vaccinarea prioritară a asistenţilor medicali, o necesitate

de Biroul de Presă ICN - feb. 26 2021
Vaccinarea prioritară  a asistenţilor medicali, o necesitate

Pe măsură ce OMS își încheia cea de-a 148-a reuniune a Comitetului Executiv, ICN reitera solicitările pentru ca asistenţii medicali să aibă acces prioritar la vaccinarea împotriva COVID-19.

pt oammgHoward Catton, directorul executiv al Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN), a subliniat necesitatea de prioritizare a vaccinării asistenţilor medicali și a lucrătorilor din domeniul sănătăţii, fapt care le va asigura protecţia și le va permite să continue îngrijirea bolnavilor: nerespectarea acestei priorităţi ar oferi un avantaj virusului.

De asemenea, el le-a cerut guvernelor să asigure distribuţia echitabilă a vaccinului pentru a preveni exacerbarea inegalităţilor din sănătate, deja existente între ţările bogate și cele sărace.

Directorul ICN a susţinut punctul de vedere al directorului general al OMS, referitor la umanitate, care se află în pragul unei catastrofe morale din cauza inegalităţii de acces la vaccinul împotriva COVID-19.

Anul trecut, ICN a solicitat prioritizarea asistenţilor medicali și a lucrătorilor din domeniul sănătăţii pentru vaccinuri, odată ce acestea devin disponibile, însă progresul a fost lent și inegal.

Executivul ICN dorește ca asistenţii medicali și lucrătorii din domeniul sănătăţii din ţările cu venituri mici și medii să primească vaccinul înaintea persoanelor mai tinere care nu au comorbidităţi.

„Presiunile pe care le suportă asistenţii medicali sunt uriașe, iar ratele de infectare sunt ridicate și mai mult de 2.200 dintre asistenţii medicali au murit din cauza virusului”, spune acesta.

În ceea ce privește sănătatea mintală și pandemia de COVID-19, reprezentanţii ICN și-au exprimat îngrijorarea în ceea ce privește consecinţele pe termen lung ale pandemiei.

Organizaţia le-a cerut guvernelor să plaseze sănătatea mintală în centrul planurilor naţionale de răspuns la COVID-19 și al planurilor de recuperare. De asemenea, le-a solicitat guvernelor să extindă urgent investiţiile pentru servicii de sănătate mintală și servicii de sprijin durabile oferite în comunităţi.

ICN a salutat Agenda de Imunizare (AI) 2030, spunând că implicarea puternică a organizaţiilor de asistenţi medicali și a forţei de muncă în domeniul îngrijirilor medicale va sprijini în mod eficient planificarea, proiectarea, implementarea și livrarea programelor de imunizare la toate nivelurile.

ICN a subliniat că prioritizarea acţiunilor care asigură disponibilitatea și distribuţia adecvată a asistenţilor medicali calificaţi și motivaţi va fi necesară pentru a atinge priorităţile strategice AI 2030 și va crea, de asemenea, sisteme de sănătate rezistente, capabile să răspundă eficient la epidemii și urgenţe sanitare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe