Newsflash
OPINII

Vaccinarea și siguranța națională

de Dan Dumitru MIHALACHE - mai 12 2017
Vaccinarea și siguranța națională
     Una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție a unor boli infecțioase cu un impact negativ major asupra sănătății publice s-a dovedit a fi imunizarea prin vaccinare, au declarat specialiștii prezenți la o conferință de presă pe tema imunizării, organizată săptămâna trecută la Parlamentul României. Prof. dr. Alexandru Rafila a arătat în deschiderea conferinței că peste 2,5 milioane de vieți sunt salvate anual prin vaccinare, iar „dacă toți copiii din lume ar beneficia de vaccinurile recomandate de OMS, un alt milion sau milion și jumătate de copii ar fi salvați de la moarte”.
     Biroul regional OMS pentru Europa a lansat, în 2015, un program de acțiune în domeniul vaccinării, care, printre altele, vizează: menținerea statusului polio free, eliminarea rujeolei și a rubeolei, controlul hepatitei B, precum și atingerea unor ținte ale acoperirii vaccinale. În ceea ce privește acoperirea vaccinală – care poate împiedica apariția de izbucniri epidemice similare cu cea de rujeolă din România –, OMS recomandă ca 95% din copii să fie protejați împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive, până în anul 2020. Pentru aceasta, în 90% din regiunile unei țări, acoperirea vaccinală trebuie să fie superioară procentului de 90%, explică profesorul Rafila: „Important este ca acest lucru să fie atins pentru trei ani consecutiv și să nu existe o scădere mai mare de 5% între prima și cea de-a treia doză de vaccin BCG”.
     Din datele ultimilor ani, prezentate în cadrul conferinței de Alexandru Rafila, reiese faptul că România stă „foarte bine la acoperirea cu vaccinul BCG, care este de 95%”. Din păcate, nu putem spune același lucru pentru alte vaccinuri. Pentru hepatita B, de exemplu, scăderea este deja concludentă – ne aflăm undeva sub 90% acoperire vaccinală prin administrarea a trei doze de vaccin hepatitic B. La vaccinul diftero-tetano-pertusis (DTP), cifrele sunt îngrijorătoare,  puțin peste 60% din copii au primit vaccinarea completă cu acest vaccin. Aceeași situație se regăsește și în cazul vaccinului poliomielitic inactivat și al ROR – rujeolă–rubeolă–oreion. În România, acoperirea cu vaccin ROR este în jur de 85% pentru prima doza și de 66–67% pentru cea de-a doua, cu diferențe regionale foarte mari, care fac ca în unele județe sau localități acoperirea vaccinală să fie sub 50%, a arătat acesta.
     Trendul descendent înregistrat de acoperirea vaccinală împotriva principalelor boli transmisibile, dar prevenibile prin vaccinare, reprezintă în prezent una dintre cele mai stringente problemele de sănătate publică din România. Conform datelor de la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), actuala epidemie de rujeolă, care a izbucnit în februarie 2016 și a produs deja 24 de decese, a apărut pe fondul unei scăderi succesive a ratei de vaccinare antirujeolică în ultimii ani. Dintre cele aproape 5.000 de cazuri de rujeolă deja confirmate de CNSCBT, 96% au fost înregistrate la persoane nevaccinate, 2,64% la persoane cărora le-a fost administrată doar prima doză din vaccinul ROR, în timp ce numai 1% din cazuri au fost raportate la persoane complet vaccinate (care au primit ambele doze). Din totalul îmbolnăvirilor, peste 18% s-au înregistrat la copiii sub un an, care sunt prea mici pentru a fi vaccinați – administrarea primei doze de vaccin ROR se face începând cu vârsta de un an.
     Organizația mondială a sănătății subliniază importanța vaccinării, atât în scopul imunizării fiecărei persoane care beneficiază de vaccin, cât și în scopul construirii unei bariere de protecție pentru persoanele din jurul celor vaccinate. Dr. Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS, a prezentat politica acestei organizații în domeniul vaccinării la nivel regional, precum și contextul regional pentru eliminarea în anii ce urmează a două boli – rubeola și rujeola. „Costurile indirecte sau directe legate de sectorul sănătății reprezintă un aspect important în cadrul societății – ele pot atinge între 10 și 15% din PIB-ul unei țări –, dar sunt o investiție foarte importantă”, a explicat dr. Jakab.
     „Încercarea de a înăbuși încrederea românilor în eficiența vaccinurilor este o temă la care trebuie să reflectăm”, a subliniat premierul Sorin Grindeanu, prezent și el la conferință: „Adevărul este că înainte de a gândi campanii de informare sau obligativități în legătură cu vaccinarea, trebuie să ne asigurăm că acele vaccinuri există și sunt disponibile pe piață. Pentru că altfel riscăm să ajungem într-o situație ridicolă, în care impunem sancțiuni, dar nu avem stocuri”. Sorin Grindeanu susține ideea ca părinții să aibă dreptul de a alege ceea ce consideră mai bine pentru copilul lor dar, în același timp, consideră că „alegerile individuale trebuie puse în discuție atunci când îi rănesc pe cei din jur”.
     Florian Bodog, ministrul sănătății, intenționează să ceară notificarea Comisiei Europene pentru blocarea exportului de vaccin și pentru mai multe medicamente prevăzute în programele naționale de sănătate, asigurând totodată auditoriul că „(...) a luat toate măsurile pentru a achiziționa vaccinurile” și că în momentul de față așteaptă livrarea primului lot de ROR pentru zece județe ale țării, unde lipsește. Totodată, a promis că la momentul la care legea va ieși din Parlament, stocurile de vaccin din România vor fi asigurate: „Avem, din acest punct de vedere, promisiunile companiilor farmaceutice producătoare de vaccinuri (...), avem asigurat bugetul pentru aceste vaccinuri”.
     Conferința – „Vaccinarea: o problemă de sănătate publică. Copiii, dincolo de cifre” – a fost organizată în cadrul Săptămânii europene a imunizării 2017 (marcată în perioada 24–30 martie) deBiroul pentru România al OMS împreună cu cele două comisii de sănătate ale Parlamentului, sub patronajul Guvernului României. Manifestarea a reunit experți români și europeni în domeniul sănătății care au discutat despre contextul actual din țara noastră, caracterizat de epidemia de rujeolă.
     Cu o zi în urmă, grupul parlamentar al Uniunii Salvați România (USR) a organizat o dezbatere publică pe tema proiectului de lege a vaccinării, la care au fost invitați reprezentanți ai societății civile, de la părinți la medici, reprezentanți ai agențiilor naționale și reprezentanți mass-media. Din păcate, Ministerul Sănătății nu a trimis niciun reprezentant. S-au exprimat, cu această ocazie, puncte de vedere și opinii pro și contra legii vaccinării, pe care organizatorii au spus că le vor include în dezbaterile comisiilor de sănătate ale Parlamentului.
     Dr. Adrian Wiener, senator USR, moderatorul dezbaterii, consideră vaccinarea ca fiind un gest de responsabilitate civică, opinie împărtășită de o bună parte a participanților. De exemplu, dr. Valeria Herdea, președinta Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, consideră că vaccinarea este o problemă extrem de serioasă de siguranță națională, iar legiuitorii ar trebui să facă „o lege mult mai serioasă și să se asume responsabilitatea clară a deciziei”.
     S-au exprimat și multe puncte de vedere contra legii vaccinării, dar și a vaccinării însăși. Printre acestea este și cel al lui Costel Stanciu, președintele Asociației Pro-Consumator, care consideră proiectul de lege ca fiind unul „croit prost”. Dumitru Băran, părintele unui copil care a avut reacții adverse la vaccin, a afirmat că nu este împotriva vaccinării, ci doar împotriva vaccinării obligatorii. Pe de altă parte, Ana Măiţă, reprezentanta Asociaţiei „Mame pentru Mame”, a afirmat că organizația pe care o reprezintă susține vaccinarea, ca fiind „una dintre cele mai de succes măsuri de sănătate publică, cu care a putut să vină umanitatea și medicina modernă”.
     Marius Tănasă, vicepreședintele Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, a explicat care sunt etapele până la punerea pe piață a unui produs farmaceutic, spunând că majoritatea vaccinurile care sunt folosite în România sunt autorizate centralizat, la Londra. În plus, fiecare serie de vaccin, înainte de a fi pusă pe piață, este verificată de una dintre autoritățile competente care se regăsesc la nivelul fiecărui stat membru.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe