Newsflash
OPINII

Vântul schimbării în sănătatea psihică

de Dr. Vlad STROESCU - mai 20 2022
Vântul schimbării în sănătatea psihică

Când am hotărât să devin psihiatru, nu m-aș fi gândit niciodată că o să trăiesc vremuri atât de interesante. Ne aflăm, fără îndoială, în zorii unei noi ere.

board-gb019cd9f2_1280Mai întâi, asistăm la o deschidere fără precedent a societăţii înconjurătoare către temele largi ale sănătăţii și suferinţei psihice. De la tabuul absolut am ajuns la o efervescenţă de dezbateri, literatură – nu de specialitate, dar mai valoroasă decât cea de specialitate, venind mai mult din partea „pacienţilor” decât a profesioniștilor, scrisă de oameni informaţi, fără prejudecăţi și care au trecut ei înșiși prin povești extraordinare de rezilienţă și suferinţă.

O nouă generaţie de autori „din breaslă”, psihiatri, psihologi,
sociologi scriu și vorbesc cu totul altfel și mai bine decât modul nostru tradiţional de a comunica. Și apropiatul târg de carte bucureștean e de urmărit îndeaproape, pentru că mulţi dintre ei își vor lansa primele volume și vor vorbi publicului larg. Deschiderea a fost accelerată de pandemie și de război, pentru că ne-a unificat suferinţa, a scos-o din zona obișnuită a rușinii și prejudecăţii și a făcut ca oamenii să ceară mult mai ușor ajutor.

O altă schimbare e modificarea paradigmei biomedicale, care se orientează hotărât către comunitate și social. Cel puţin la congrese și în discursuri, medicina primară și de familie își recapătă rolul de placă turnantă a comunităţii.

Intervenţii cum sunt îngrijirile coordonate de specialitate (coordinated speciality care), care includ, pe lângă tratamentul medical, și suportul și educaţia familiei, suportul egalilor (peer support), implicarea forţelor de muncă și a sistemului educaţional se dovedesc, în studii, mult mai eficace decât vechiul duet spitalizare-dispensarizare în recuperarea persoanelor cu afecţiuni psihice severe și alienante, cum e schizofrenia.

Din păcate, România e foarte în urmă în ceea ce privește politicile de sănătate mintală, dar vântul schimbării este atât de pregnant, încât măcar cu de-a sila, și tot ne vom schimba.

În fine, cea de-a treia mare schimbare e apariţia conceptului de neurodivergenţă, care ne ajută să înţelegem că mulţi oameni au o minte foarte diferită de „normă”, că ceea ce înainte era absorbit în „autism”, „tulburări de dezvoltare” este diferenţă, și nu leziune sau agenezie, că diagnosticul e și identitate, nu doar boală, că unii oameni au nevoie de ajutor, dar în același timp au foarte mult de oferit.

Rolurile noastre de medic sau pacient nu mai sunt aceleași ca atunci când eram rezident. Au fost înlocuite de ceva nou și mai bun, dar orice schimbare e dureroasă. Poate de asta se întâmplă destul de încet. Dar cred, cu tărie și optimism, că nici în sănătatea mintală nu ne vom mai întoarce la „vechiul normal”.

Citiți și: Ne trebuie o nouă viziune

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe