Newsflash
OPINII

Versatilitatea unui virus și ecourile sale

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - oct. 29 2021
Versatilitatea unui virus și ecourile sale

Ca să putem corija toate ecourile negative semnalate de pandemia de COVID-19, ar fi vremea să implementăm un proiect coerent, apolitic.

Valul patru a căpătat în ochii autorităţilor și, în sfârșit, în ai populaţiei, tentele dramatice pe care le merita din plin, cu avertismente repetitive venite în cele trei valuri anterioare. Avem un asediu prelungit, iar cifrele din nou nu iartă: un român moare la cinci minute și suntem restanţi la rata de vaccinare. Ne-am alăturat cu brio Rusiei și Ucrainei în topul ţărilor din Europa de Est care alimentează în fiecare minut lotul celor care au pierdut lupta cu viaţa, și deși aceste ţări estice reprezintă doar 4% din populaţie, ele înregistrează 20% din raportările de infecţie la nivel global. Noi ne învârtim în jurul cifrei de 30-35% acoperire vaccinală, în timp ce vecinii din Ungaria au o rată de vaccinare mult mai relaxantă, 62%, ca să nu mai vorbim de ţările vestice, care și-au luat multiple măsuri de prevedere pe această zonă.

        Versatilitatea acestui virus nu mai este o enigmă: a trebuit să ne lămurim cu căile de transmisie, gazdele intermediare, preferinţele din punctul de vedere al tropismelor pentru anumite grupuri ţintă, aspectele atipice, măștile pe care le poate îmbrăca. Apoi am aflat că este și un virus răsfăţat prin mutaţii multiple din ce în ce mai agresive.

        Toate au necesitat timp. Acest timp trecut, măsurat de acum în ani, poate oare explica și motiva ecourile și slăbiciunile deconspirate de acest virus la nivel de sistem, populaţie, echipe medicale? E o întrebare firească, dacă ne uităm la românul de rând, și suntem neplăcut impresionaţi de imaginaţia bogată care a generat valul nevăzut, dar ucigaș al antivacciniștilor.

Aceleași voci, altă uvertură

        Aici s-a trecut printr-o listă lungă de îndoieli, ipoteze, bariere instalate artificial, care au alimentat rata înaltă de decese actuale. Dacă la început aveam teme intens dezbătute, de tipul: virusul nu există, pacienţii sunt închiși și izolaţi cu forţa, medicii sunt plătiţi ca să umfle cazurile raportate de deces, după ce s-a trecut la carantină și a început asaltul anual de sărbători al diasporei, discuţiile au mers în zona: de ce nu s-au închis graniţele de la început, de ce nu testează în masă, autorităţile construiesc împreună cu personalul sanitar o dictatură sanitară.

        Odată cu folosirea primelor antivirale s-au lansat ipoteze și propuneri precum: se omoară bolnavii cu el sau de ce nu folosim unul mai ieftin, românesc. Pomenirea cu repetiţie a unor mesaje de atenţionare, legate de oboseala și epuizarea halatelor albe, a atras o altă reacţie: fugiţi de spitalele COVID-19, ăștia omoară oameni, evitaţi oxigenul – este ucigaș.

        Când a început vaccinarea, partitura antivacciniștilor a avut o altă uvertură: este un vaccin ARNm, ne schimbă genele, facem leucemie, e mai rău ca virusul, așteptăm un vaccin clasic, se moare din vaccin, lasă că vedem peste 10 ani consecinţele reale, nefaste, e suficient că se vaccinează alţii, „fraierii”, l-au vaccinat cu apă chioară, cu vaccin expirat etc.

        Toate acestea într-o perioadă când au început să se umple cimitirele și morgile. Acum, când valul a indus o furie cu cozi interminabile, a căutării unui centru de vaccinare valid, un alt lucru este pus pe tapet: degeaba mă vaccinez dacă tot pot să transmit virusul.

Greșeli perpetuate de decenii

        Privind toate aceste discuţii interminabile și persistenţa unor demonstraţii de antivacciniști, chiar și în ceasul al doisprezecelea, nu pot să nu mă gândesc la versatilitatea acestui virus care a demonstrat și deconspirat greșeli de decenii ale unui sistem sanitar, adesea „impotent” sau cu o strategie superficială, fără un continuum care ar fi fost de dorit la 33 de ani de la revoluţie.

Aici găsim la pachet: spitale vechi, monodisciplinare, cârpite, renovate superficial, o emigraţie de medici și asistente care au alimentat și completat reţele sanitare din ţări evoluate (oare de ce?), o politică de angajări cu blocarea posturilor în dorinţa de a face economii de personal, dovedită fatală și care acum se peticește din nou cu angajări temporare, un buget pentru sănătate total insuficient (pentru care am fost tot timpul codași în Uniunea  Europeană), un număr insuficient de tineri acceptaţi în rezidenţiat, care la sfârșit nu-și găsesc un post să se angajeze, dotări insuficiente, aparate uzate etc.

Vremea proiectelor asumate

        Cât despre populaţie, aici deficitul educaţional este imens. Neexistând proiecte de prevenţie adaptate la nivelul scăzut de percepţie al masei de confraţi (mulţi dintre ei din mediul rural), probabil că genul de comunicare va trebui modificat pentru această majoritate care nu are acces la internet, laptopuri, tablete etc.

        În acest moment sunt tot felul de comisii funcţionale legate de protocoale și strategii. Cred însă că, în faţa unui virus care în fiecare clipă ne pregătește o surpriză, este vremea să existe un moment de meditaţie și să se aibă în vedere un grup de experţi care să corijeze printr-un proiect ambiţios, coerent, apolitic, implementat de fiecare ministru al Sănătăţii, toate ecourile negative, semnalate de acest virus abil.

         Îmi vine în minte una dintre legile lui Murphy, extrem de sugestivă în acest sens: „Cel mai înspăimântător dintre viruși este acela despre care nu știi că există deja în calculatorul tău”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe