Newsflash
OPINII

Viaţă de rezident

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - feb. 21 2012
Viaţă de rezident
   O statistică tristă ne informa, recent, că avem mii de doctori plecaţi, în ultimul an, în diferite ţări din Europa. Foarte mulţi erau în Marea Britanie şi Franţa. Sigur că ei nu reprezentau o proporţie semnificativă, raportat la pierderea de două milioane de români, anunţată la recensământ, dar, pentru că vorbim de statistici, ar fi interesant de ştiut care este raportul medici/alte profesii la nivelul emigraţiei şi, nu în ultimul rând, care este raportul rezidenţi/medici specialişti în rândul celor care părăsesc ţara. Orice pierdere a unui om în care se investeşte în domeniul medical şi care pleacă este o gravă problemă. „Căpşunarul“, zugravul sau instalatorul român sunt rareori posesorii unei diplome de absolvire a unei facultăţi cu durata de şase ani, plus o formare profesională ulterioară de alţi patru sau cinci ani.
   O analiză profundă a cauzelor plecării, mai ales pentru rezidenţi, dezvăluie o serie întreagă de motive, care se sumează şi se potenţează unele pe altele. La început de an, am pornit lucrul cu o serie nouă de rezidenţi. Unii dintre ei terminaseră facultatea şi locuiau în alte centre universitare, nu în Bucureşti. Au ales Capitala la repartizarea locurilor după examenul de rezidenţiat. Şi acum regretă, când constată că Bucureşti este un oraş prea scump, cu costuri cu mult peste posibilităţile lor de câştig. Spre exemplu, una dintre rezidente a venit să mă roage să-i aprob transferul înapoi acasă, în centrul universitar din oraşul în care locuia. La început, nu am înţeles exact motivele şi am încercat să o lămuresc că o pregătire în domeniul pneumologiei ar fi mult mai indicată la Bucureşti, deoarece Institutul Naţional de Pneumologie este un centru de top în ţară, în acest domeniu, fie şi numai pentru că aici se grupează majoritatea problemelor de diagnostic neelucidate în alte părţi şi pentru că este ultima şansă la care apelează un pacient cu afecţiuni pulmonare, înainte de a lua calea pribegiei, prin alte ţări, ca să-şi rezolve problema de sănătate. A rezistat doar o lună în stagiu, revenind cu rugămintea expresă să îi aprob, totuşi, transferul, invocând multiple motive financiare, care nu-i permit să acopere costurile chiriei şi să se întreţină concomitent. Am făcut atunci o anchetă fulger în grupul de rezidenţi pe care-i îndrum. Am aflat că veniturile acestora sunt de aproximativ 1.100 de lei – salariul brut, adică aproximativ 800 de lei net (mai puţin de 200 de euro!). Şi acest salariu este unul „favorizat“, adică peste media obişnuită din alte specializări, deoarece, în stagiul de pneumologie, la venituri se adaugă şi sporul de risc de boală profesională.
   Este dureros că investiţia aceasta, la capitolul rezi­denţiat, redus deja de la cinci la patru ani, tot din motive financiare, nu este orientată spre protecţia acestei ge­neraţii viitoare de specialişti. Examene repetate de intrare în rezidenţiat, fără siguranţa finalizării acestui concurs, luarea unui rezidenţiat fără post nu fac altceva decât să orienteze tânărul medic spre opţiunile mai generoase din Europa. Salariul de tânăr medic în formare demo­tivează vârfurile, nivelează pretenţiile, distruge spe­ranţele. Mă uitam, compa­rativ, la ce modalităţi de promovare există în alte ţări, din vestul Europei. Tinerii sunt cultivaţi pentru cerce­tare şi pentru preluarea unor funcţii-cheie deja de la momentul rezidenţiatului. În schimb, vârfurile „furate“ de la noi ajung rareori în poziţiile pe care le merită, acolo unde emigrează, pentru că nu sunt indigeni, dar sunt ideale pentru a acoperi golurile micilor localităţi din Germania, Franţa, Alaska, insulele Mauriţiu etc., locuri care, pentru medicii autohtoni, nu mai sunt atractive, din diferite motive. Ce se întâmplă, în paralel, la noi? Rândurile proaspeţilor specialişti se răresc, iar tinerii cu un nivel mediu nu găsesc niciun loc în spitale similare din ţară.
   Unde greşim cu aceşti viitori tineri specialişti? În primul rând, renunţarea prematură la internat a făcut ca modalităţile de promovare – după revoluţie – să nu fie conforme cu realităţile româneşti, mult prea partinice, iar nonvalorile, care ajung liniştite şi fără stres la pensie, în multe cazuri, blochează puţinele locuri din spitale şi ambulatorii. Un alt factor, care permitea promovarea tinerilor merituoşi, era legat de libertatea dată corpului profesoral de a urmări, încuraja şi reţine, în serviciile pe care le conduceau, acele capacităţi tinere remarcate din stagiile anterioare. Nu în ultimul rând, supapa care se chema „cercetare“ practic nu mai există decât pe hârtie, în multe institute şi facultăţi. Salariile cele mai mici din sistem, alături de absenţa unei logistici moderne, actualizate, nu au mai permis absorbţia acelor tineri cu „apetit“ în domeniul cercetării. În schimb, ei sunt asimilaţi rapid în străinătate, unde lucrează şi se remarcă în şcoli de cercetare deja influente şi recunoscute.
   Poate că mai rămâne o întrebare. Noi, cei care formăm aceşti tineri, am făcut sau facem destul? Când mă gândesc la cât de scindat este corpul profesoral, la cât de multe frustrări şi adversităţi s-au acumulat în ultimii ani, realizez că, de multe ori, vina ne aparţine şi nouă, iar dorinţa de a ne scuza prin „superficialitatea noilor generaţii“ nu este întotdeauna bazată pe realitate.
   Când ne vom trezi? Probabil când vom vedea că ne lipsesc chirurgii de calitate care să ne opereze, când se vor înmulţi cazurile de malpraxis, prin îngroşarea rândurilor celor care nu îşi fac meseria aşa cum trebuie, cu tot mai mulţi medici mediu sau slab pregătiţi, sau când vom observa că, statistic, serii întregi de absolvenţi pleacă în Edenul visurilor lor.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe