Newsflash
OPINII

Viitorul flebologiei

de Dr. Valerian CIUBOTARU - oct. 13 2017
Viitorul flebologiei
     Flebologia a căpătat noi dimensiuni la nivel internațional, prin lărgirea ariei de cuprindere, pe de o parte, și prin interesul pe care comunitatea medicală îl manifestă, pe de altă parte. Numărul tot mai mare de participanți la congresele internaționale de flebologie din ultimii ani oglindește interesul sporit pentru acest domeniu. Uniunea internațională de flebologie (UIP) a desemnat ziua de 27 septembrie ca zi de luptă împotriva bolii varicoase. Congresele UIP de la Rio de Janeiro (2005), Monaco (2009) și Boston (2013) au reprezentat momente esențiale pentru impunerea flebologiei pe plan mondial.
     În perioada 4–8 februarie 2018, în Australia, la Melbourne, va avea loc cel de-al 18-lea congres al UIP, sub președinția profesorului Kurosh Parsi. Conform programului anunțat de organizatori, putem anticipa că acest congres va fi cel mai cuprinzător de până acum.
     În sprijinul medicilor tineri, vor fi organizate cursuri de inițiere în flebologie, care cuprind principiile de bază privind reologia, insuficiența venoasă superficială și profundă a membrelor inferioare, examinarea ultrasonografică de tip duplex pentru diagnosticarea bolilor venoase. Totodată, vor avea loc transmisii live din sălile de operație, în care vor fi efectuate proceduri de ultimă oră pentru tratarea bolii varicoase (proceduri endovenoase care nu necesită anestezie, precum Vena Seal sau tratamentul endovenos sclerozant efectuat cu ajutor mecanic – MOCA).
     Conferințele vor fi susținute de personalități importante ale acestui domeniu, care vor aborda subiecte din domeniile esențiale ale bolilor venoase (anatomia sistemului venos, examenul ultrasonografic, sindromul posttrombotic, tratamentul chirurgical modern, tratamentul endovenos, bolile veno-limfatice etc.), precum și rezultatele documentelor de consens internațional.
    Prezentările video în­scrise în secțiunea „How I Do It“ vor avea un loc aparte la conferință. Participanții pot exemplifica procedee terapeutice personale deosebite, de maximă actualitate. O altă secțiune interesantă a congresului este și „Art In Phlebology”, în cadrul căreia participanții sunt invitați să prezinte imagini spectaculoase, cazuri dificile sau rezolvări terapeutice particulare din domeniul bolilor venoase. Aceste imagini vor rula pe display-urile din sălile congresului pe toată durata acestuia. De asemenea, nu vor lipsi prezentările orale ale lucrărilor selecționate de comitetul științific al congresului, precum și sesiunile de postere electronice. Având în vedere strânsa legătură a flebologiei cu dermatologia, congresul de la Melbourne va avea și o secțiune destinată aspectelor dermatologice ale bolilor venoase.
     Efortul de a participa la congresul UIP de la Melbourne va fi răsplătit cu cele mai noi și complete informații în domeniu. Până atunci, toți medicii români interesați de problemele flebologice sunt invitați la cel de-al 15-lea congres al Societății Române de Flebologie, care va avea loc luna aceasta, în perioada 11–13 octombrie, la Timișoara.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe