Newsflash
OPINII

Zâmbetul ne costă

Zâmbetul ne costă
   Bucuria exprimată de feţele şi zâmbetele spontane ale oamenilor sunt expresii ale normalităţii, ale unei calităţi a vieţii în limitele decenţei. Iar calitatea vieţii, ca expresie a percepţiei subiective a existenţei, este corelată şi cu sănătatea orală. Conceptul nu este nou, a făcut deja carieră în politicile de sănătate ale guvernelor responsabile. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că sănătatea orală este esenţială pentru sănătatea generală şi pentru calitatea vieţii şi o defineşte ca fiind o stare de sănătate şi de bine fără dureri, fără cancer oral sau cervical, fără infecţii şi fără plăgi, fără suferinţe parodontale, lipsită de carii şi fără edentaţii sau orice altă suferinţă care să afecteze capacităţile de a muşca, a mesteca, a înghiţi, a vorbi oferind astfel o stare de confort psihic. Aşadar, sănătatea orală nu este patologie dentară pediatrică, nu este doar epidemiologie stomatologică sau profilaxie. Ea este câte un pic din fiecare şi altele în plus. Premisa implementării unui program de promovare a sănătăţii orale este înţelegerea corectă şi plenară a acestor concepte, urmată de voinţa de a le aplica şi completată de sustenabilitatea financiară. Sănătatea rămâne în mod constant valoarea şi dezideratul prioritar al fiecăruia dintre noi, iar sănătatea orală nu poate fi scoasă din acest context.
   Costurile economice de îngrijire dentară sunt substanţiale; ele ajung să reprezinte 5–10 % din cheltuielile de sănătate publică. În sistemele de asigurări private de sănătate, 16% din fonduri sunt alocate sănătăţii orale. Abordarea preventivă a asistenţei medicale stomatologice este o priori­tate la nivelul Uniunii Europene. Sunt derulate studii şi proiecte privind sănătatea orală a popu­laţiilor europene. Obiectivele definite sunt: îmbunătă­ţirea performanţei sistemelor de îngrijiri de sănătate în medicina dentară, creşterea calităţii informaţiilor prin cooperare între state şi favorizarea promovării politicilor medico-sociale relevante, prioritizând în acest context reducerea inegalităţilor în accesibilitatea la servicii medicale. Studiile derulate sub patronajul unor structuri europene arată un necesar important de îngrijiri stomato­logice, demonstrând o dată în plus corelaţiile stării gene­rale de sănătate cu sănătatea orală şi evidenţiază diferenţe epidemiologice semnificative între statele europene.
   În raportul The State of Oral Health in Europe sunt prezentate prevalenţa şi tendinţele bolilor stomatologice, impactul economic al patologiei orale în Europa, procedurile optime ale promovării sănătăţii orale în Europa şi recomandări privind implementarea acestor proceduri. Ţările din estul Europei sunt identificate ca zonele cu indicatorii de morbiditate cei mai înalţi. Peste 50% din populaţie este semnificativ afectată de boli parodontale. Cancerul oral este pe locul opt ca incidenţă în lume; în Europa au fost înregistrate peste 132.000 de decese prin cancer al capului şi gâtului, din care 91.900 au fost cancere ale cavităţii orale. Recomandările privind promovarea sănătăţii orale făcute decidenţilor politici din ţările Uniunii Europene sunt fundamentate ştiinţific şi statistic, vizează formularea şi dezvoltarea politicilor de sănătate până în anul 2020 şi fac referiri explicite la încurajarea şi susţinerea sistemului de îngrijiri de sănătate în domeniul stomatologiei. Încă din 2010, România are cele mai reduse investiţii în domeniul sănătăţii orale ajungând în prezent la anularea oricărei finanţări pentru promovarea sănătăţii orale.
   În Uniunea Europeană, fondurile alocate în prezent sănătăţii orale sunt de 79 de miliarde de euro, iar la un ritm de creştere anuală prevăzut de 2%, se va ajunge în 2020 la 93 de miliarde de euro. Cheltuielile declarate de România la nivel internaţional sunt apreciabile, dar în realitate ele nu există. Fără o bună sănătate orală nu suntem sănătoşi. Fără zâmbete nu avem viitor. Zâmbetele de pe feţele cetăţenilor europeni au în spatele lor o finanţare corectă şi responsabilă, dar costurile au fost, sunt şi vor rămâne mari. Zâmbetul unei naţiuni înseamnă viitorul acelei naţiuni şi pentru viitorul nostru responsabilii suntem noi, cei din prezent, iar cea mai bună investiţie pe care o poate face o naţiune rămâne zâmbetul cetăţenilor, sănătatea şi calitatea vieţii exprimate de zâmbet.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe