Newsflash
OPINII

Zero taxe și impozite pentru medici

de Dr. Dragoş DAMIAN - nov. 21 2016
Zero taxe și impozite pentru medici
    De mai multă vreme încerc să lansez această opinie despre cum am putea să ținem medicii în țară. M-a încurajat o discuție recentă cu un coleg și mă bucur să constat că sunt mulți care văd o astfel de soluție. Oricum, creșterile salariale din 2015 și 2016 nu sunt aplicabile în spitale decât dacă crește punctul de DRG (tariful de serviciu pe caz rezolvat). Indiferent ce planuri structurale are România privind sănătatea (și oricât de nimerite ar fi), ele nu pot fi realizate fără medici. Exodul acestora nu pare însă să se oprească. După un prim tren, care a dus din țară tinerii medici specialiști, vine un al doilea, care va duce peste hotare și medici de 35–45 de ani. Și în acest caz, sunt culese specialități țintite, precum oftalmologie, ORL, reumatologie, oncologie, geriatrie – domenii în care anumite țări din Europa de Vest au un deficit din cauza nevoilor crescute de îngrijiri legate de îmbătrânirea populației, o problemă reală pentru Uniunea Europeană.
    Este nevoie de măsuri disperate (sau, până la un punct, similare celor din IT, unde au dat roade), discriminatorii, neconvenționale – numiți-le cum vreți, dar sunt vremuri disperate pentru sistemul sanitar. Dacă legislația împiedică adoptarea unei măsuri de zero taxe și impozite pentru medici, atunci ea trebuie să fie schimbată. Apoi, și impactul psihologic asupra beneficiarilor ar fi enorm, aceștia ar simți că țara îi dorește dacă nu le cere taxe și impozite.
    Costul unei asemenea măsuri nu poate depăși un miliard de lei și ar fi foarte ușor de implementat: venitul brut de pe fluturașul de salariu devine venitul net al medicului, indiferent de clasa de salarizare, nivelul de calificare etc. Pentru cinci ani, de exemplu. Timp critic câștigat pentru a frâna exodul și a susține rămânerea medicilor în România, pentru convergența cu lansarea mai multor absolvenți de rezidențiat pe piața muncii, cu deschiderea spitalelor regionale, cu creșterea rolului ambulatoriului, cu privatizarea unor segmente din sistemul sanitar, cu intrarea pe rol a asigurărilor de sănătate private. Altfel, toate aceste măsuri – normale – nu vor putea fi implementate din lipsă de medici.
    În altă ordine de idei, este clar că există o disponibilitate enormă a cetățenilor de a investi în propria sănătate – dacă întrebi, bancherii și asiguratorii vor spune că, din economiile populației (din bănci sau de la saltea), oriunde între zece și douăzeci de miliarde de lei ar fi destinate îngrijirii sănătății. Dar cetățenii cer servicii de calitate pentru banii pe care sunt dispuși să-i scoată din buzunar – paradoxal, oarecum, pentru că nu au prea multe pretenții în ce privește serviciile pe care le decontează statul din banii din sacul comun al contribuției obligatorii la sănătate. O legislație eficientă ar fi trebuit să găsească demult deja o cale să absoarbă acești bani, oferind la schimb servicii de sănătate de calitate.
    Propun și alte două teme de reflecție celor care vor da legi în domeniul sănătății în România după decembrie 2016. Prima: indiferent cine a fost la putere în ultimii șapte ani, din reformele structurale propuse sau cerute începând cu 2009, nu s-a implementat practic nimic (și atunci încă nu începuse exodul masiv al medicilor, erau doar semnale). A doua: poate că sistemul de sănătate bazat pe contribuții și-a atins limitele și ar trebui regândit din temelii, dată fiind structura de contribuabili și ineficiența cheltuirii banului. Poate ar fi potrivit ca aceia care au bani să plătească direct pentru serviciile de sănătate fără a li se mai reține contribuții, iar cei care nu au să fie ajutați de stat din alte resurse bugetare.
    În cinci ani, încă patru milioane de cetățeni – „decrețeii“ – vor avea tot mai multă nevoie de servicii de sănătate. Astfel că, în 2020 (ținta finalului de ciclu strategic al politicilor publice de dreapta sau de stânga), trebuie să avem cu adevărat un alt sistem sanitar pentru a face față.

  

 

O versiune a acestui text a apărut pe zf.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe