Newsflash
OPINII

Zika a ajuns în România

de - iul. 20 2016
Zika a ajuns în România

     A fost confirmat primul caz de infecție cu virusul Zika în România. Este vorba de o tânără de 27 de ani, întoarsă recent din Martinica, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății: „Este un așa-numit caz de import“. Virusul Zika se poate transmite prin înțepătură de țânțar (din specia Aedes) și prin contact sexual, motiv pentru care MS a transmis un set de recomandări pentru protejarea în fața acestui virus. Astfel, persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului ar trebui să poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi; să utilizeze substanțe antiînțepătură de țânțar și plase contra țânțarilor sau aer condiționat în camera în care dorm; călătorii care revin din aceste zone ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele opt săptămâni după revenirea în țară, iar dacă apar simptome compatibile cu infecția cu acest virus, să respecte abstinența/contacte sexuale protejate pentru cel puțin șase luni; femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o astfel de regiune, să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înțepătură de țânțar; persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere activă a virusului și au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire, să se prezinte la medical curant. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe