Newsflash
OPINII

Zilnic, recunoscător pentru alegerea făcută

de Dr. Costin Chirica - sept. 2 2022
Zilnic, recunoscător pentru alegerea făcută

Nu m-am gândit nicio secundă că voi alege această specializare. Nu a fost un plan pe termen lung.

Dar a fost un moment când am simţit o atingere pe umăr, însoţită de un sfat divin: „Îndreaptă-ţi pașii către Radiologie și Imagistică Medicală!”. De atunci, sunt recunoscător zi de zi pentru această alegere.

Costin Chirica
Dr. Costin Chirica

Sunt în anul II de rezidenţiat și în fiecare zi descopăr lucruri noi. Uneori sunt extrem de entuziasmat, alteori undeva la polul opus – debusolat peste măsură. La început mi-a fost foarte greu. Observam „simplitatea” de care dădeau dovadă colegii mai mari în interpretarea imaginilor CT sau IRM și îmi spuneam că este imposibil. Nu vedeam luminiţa de la capătul tunelului, deși era acolo, și aveam să o descopăr în scurt timp.

Începuturile sunt dificile, iar acest aspect le conturează frumuseţea. Necunoscutul m-a sufocat cu multe întrebări, mi-a pus la îndoială alegerile, m-a intimidat. Ușor-ușor am înţeles că este normal ca lucrurile să se prezinte astfel. Am început să caut, să înţeleg ce presupune a fi un medic radiolog responsabil, care sunt cunoștinţele pe care trebuie să le dezvolt etc. Am început să citesc, să pun întrebări și lucrurile au devenit din ce în ce mai clare.

O chirurgie fină

Radiologia și Imagistica Medicală este o chirurgie fină – „tai” imagine după imagine și trebuie să „intervii” acolo unde sunt probleme. Acest lucru presupune să cunoști foarte bine anatomia normală (radiografic, CT, IRM și ecografic), variantele anatomice adiacente și vasta patologie pe care bolnavul o poate prezenta. Așadar, o provocare destul de mare.

Sunt recunoscător pentru faptul că în modulele efectuate până acum am întâlnit oameni pasionaţi, adevăraţi mentori, care mi-au oferit fără măsură din cunoștinţele lor, și fără de care nu aveam cum să progresez.

Dincolo de complexitatea Radiologiei și Imagisticii Medicale, am descoperit cât de importantă este colaborarea cu toate celelalte specializări. De cele mai multe ori, dialogul este cuvâtul-cheie în gestionarea corespunzătoare a unui pacient și în efectuarea unui act medical corect.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe