Newsflash
OPINII

Ziua fără medici

de Stud. Andra-Elena DUMITRANA - iul. 23 2015
Ziua fără medici
Cum ar fi dacă pentru o zi, pentru 24 de ore încheiate fix, medicii, asistentele şi infirmierele ar rămâne acasă? Nu ştiu cum ar schimba ziua asta statisticile legate de mortalitate şi natalitate, dar ştiu sigur că pentru mii de pacienţi şi familiile lor ar fi o zi mult mai tristă decât dacă dincolo de uşile spitalului ar fi o asistentă, mai mult sau mai puţin zâmbitoare şi disponibilă, un medic care să (des/re)facă puzzle-ul şi o infirmieră glumeaţă şi grijulie.
Apendicită, fractură, criză de astm, diaree, accident rutier, infarct, naştere, atac vascular cerebral, tentativă de suicid, şoc anafilactic, stop cardiorespirator, hipoglicemie, hemoragie digestivă, insuficienţă renală, cefalee, avort spontan, arsură, cancer, fibrilaţie atrială, plagă, înec. Strigătul lor se loveşte zadarnic de pereţii saloanelor şi ai camerelor de gardă. Aparţinătorii nu mai au pe cine să caute, pe cine să strige, pe cine să pândească la uşa secţiei. Perfuziile rămân neutilizate, frumos ambalate în pungile lor de plastic. Branulele la fel. Medicamentele şi dispozitivele care uşurează diagnosticul, dar şi tratamentul în zadar aşteaptă cuminţi să fie puse la lucru. Neputinţa se amestecă doar cu groaza, nu şi cu încrederea şi speranţa. În blocul operator poţi intra ca într-o cameră de muzeu, iar în saloane ca într-o vizită în căutarea unui apartament de închiriat. Nimeni, absolut nimeni nu ne întâmpină să îi putem spune un simplu „mă doare“. Nimeni, absolut nimeni căruia să îi spunem: „Am luat pastila aia“. Nimeni, absolut nimeni care să ne răspundă: „Staţi liniştit, vin acum“.
Prima oară când am trecut prin aşa ceva mi s-a părut de-a dreptul suprarealist. „Cum adică e închis?“ Ştiam că era sărbătoare, dar nu puteam înţelege cum se face că cel mai bun spital de ortopedie nu figurează printre cele deschise.. Nu am putut aprecia atunci că am avut şansa de a lua un taxi până la cel mai apropiat spital disponibil. Cum ar fi fost dacă peste tot m-ar fi întâmpinat un portar cu replica: „Domnişoară, azi e închis“?
„Dar dacă am încerca prin vecini?“, se aude în spatele sălii. La bancă mai mult ca sigur ne vor ajuta să ne facem o asigurare. La supermarket, o domnişoară îmbrăcată într-un costum imitând halatul de medic sau asistentă ne va povesti de ultima invenţie în materie de pastă de dinţi. Avocaţii ne vor promite câştigarea procesului împotriva medicilor care au rămas acasă. La şcoală învăţăm din nou că omul este alcătuit din celule şi celulele formează ţesuturi care apoi formează organe şi, abia ceva mai târziu, omul. Deci încotro? Prin bloc să vedem de unde putem împrumuta nişte tifon, spirt, o varză, un cartof şi oţet?
Da, România se numără printre ţările europene cu o mortalitate ridicată: 2.000 de decese la 100.000 de locuitori. Cât de mare ar fi fost însă această cifră fără cei 20.648 de medici pe care 2011 i-a găsit în România?
Rostul acestui exerciţiu de imaginaţie este unul singur: să învăţăm să ne concentrăm pe ce avem, este obositor şi ineficient să ne hrănim în exclusivitate cu minusurile societăţii. Pentru a ne înălţa, e important să ştim ce avem pentru a exploata la capacitate maximă resursele de care dispunem. Şi prin exploatare înţeleg investiţie, progres, nu nedreptate şi sterilitate. Nu propun să apreciem răul existent doar pentru că ar putea fi înlocuit de unul şi mai mare. Şi nu e vorba de ierarhizarea serviciilor sau a profesiilor, fiecare îşi are menirea lui. E doar o propunere de schimbare de perspectivă. Mă pot uita, din unghi normal, la paharul pe jumătate plin din faţă. Sau mă pot uita la paharul pe jumătate plin de sus. E acelaşi pahar, noi suntem aceiaşi, dar totul se schimbă. Ar trebui să ne uităm mai des de sus în jos.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe