Newsflash
OPINII

Ziua mondială a tuberculozei

de Venera BOTESCU - apr. 6 2017
Ziua mondială a tuberculozei
     În fiecare an, data de 24 martie este dedicată prevenirii și informării cu privire la tuberculoză (TBC). Se marchează astfel ziua în care dr. Robert Koch a anunțat descoperirea agentului patogen al maladiei infecțioase, în anul 1882. Ziua mondială a TBC are ca scop principal creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la epidemia de tuberculoză, precum și importanța luptei pentru eradicarea acesteia.
     În ceea ce privește epidemia de TBC la nivel global, statisticile din întreaga lume sunt relevante și îngrijorătoare totodată. Tuberculoza rămâne în lista primelor zece cauze de deces în întreaga lume și este încă o problemă majoră de sănătate în țările din regiunea europeană, deși în ultimul deceniu, prin programele lansate de OMS sub sigla „Obiectivele de dezvoltare ale mileniului”, au fost înregistrate succese considerabile.
     În România, tuberculoza este una dintre prioritățile de sănătate publică, fiind inclusă în Strategia națională de sănătate. Strategia națională de control al tuberculozei respectă direcțiile stabilite de OMS în Planul Global de stopare a bolii, având ca obiectiv prioritar prevenirea răspândirii infecției prin identificarea cât mai timpurie a persoanelor simptomatice. Rata mortalității la noi în țară este încă mare: 6,4% la fiecare 100.000 de locuitori, media europeană fiind de 5,3%, ceea ce ne clasează pe locul șase în Europa (conform datelor oferite în 2016 de Centrul Național pentru Statistică din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică).
     În acest context, scopul „Programului național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei” (PNPSCT) vizează reducerea mortalității, morbidității și transmiterii tuberculozei până în anul 2050, astfel încât această maladie să nu mai reprezinte o problemă națională de sănătate publică. Obiectivele PNPSCTpână în anul 2020 stabilesc: asigurarea accesului universal la tehnici rapide pentru diagnosticul TB și identificarea profilului de rezistență; diagnosticarea a cel puțin 85% dintre cazurile estimate de tuberculoză; atingerea ratei de succes terapeutic de 90% la cazurile noi de TB pulmonară confirmate bacteriologic; atingerea ratei de succes terapeutic de 75% la cazurile noi de tuberculoză multidrog rezistentă (TB MDR); reducerea ratei de mortalitate prin tuberculoză până la 3,4%ooo; scăderea incidenței globale a TB la 55,51 %ooo.
     Deoarece tuberculoza este adesea și în mod greșit considerată a fi o boală asociată exclusiv sărăciei și mizeriei, mulți bolnavi se tem de consecințele sociale ale dezvăluirii diagnosticului, alegând să nu meargă la medic sau să refuze îngrijirile medicale. Rolul asistentului medical devine astfel fundamental în prevenirea răspândirii bolii, prin participarea la programele naționale și locale de prevenție, prin educarea familiilor aflate la risc și a celor care se confruntă cu boala, prin programe de educație pentru sănătate adresate copiilor și tinerilor și derulate în școli, prin implicare activă, susținută și, mai ales, prin multă dedicare profesională. 
     Suntem parte dintr-o comunitate internațională de practicieni. Prin efort, competențe și profesionalism vom participa activ la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, țintind în special asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării tuturor, la orice vârstă.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe