Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Ziua pneumologiei româneşti

Viața Medicală
Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN joi, 11 octombrie 2012
   România are, la ora actuală, aproximativ un milion de pacienţi astmatici, cinci milioane de potenţiali bronşitici (cf. anchetei naţionale de BPOC – date preliminare, poster ERS 2012) şi mai bine de un sfert din populaţie (27%) cu dependenţă nicotinică (Studiul GATS), după cum reiese din cifrele de care dispune Societatea Română de Pneumologie (SRP). Tocmai de aceea, anul trecut, cu ocazia unei manifestări ştiin­ţifice organizate de o companie farmaceutică impor­tantă, în parteneriat cu SRP, s-a lansat propunerea de a se celebra Ziua pneumologiei româneşti, la 3 octombrie.
   Motivaţiile unei astfel de „zile“ derivă, în primul rând, din presiunea pe care o pune prevalenţa în creş­tere a unor afecţiuni cronice non-transmisibile – precum bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), astmul bronşic, bronşiectaziile, fibrozele interstiţiale ş.a. – atât în lume, cât şi la noi. Cifrele spun totul, dacă privim şi pe mapamond: 300 de milioane de ast­matici (Gina 2011), o prevalenţă a BPOC care fluc­tuează între 6 şi 10% în lume, fibroză pulmonară prezentă la 10,7%ooo de locuitori sau decesele la fiecare 30 de secunde prin cancer bronhopulmonar... În condiţiile în care asistăm la îmbătrânirea globală a popu­laţiei, care nu poate fi trecută cu vederea nici la noi în ţară, la poarta specialităţii bat insistent o multitudine de boli infecţioase şi non-infecţioase, iar implicarea specialiştilor noştri şi responsabilitatea sunt imense.
   O lungă perioadă, până în 1989, pneumologii au fost „robii“ ftiziologiei, un termen azi depăşit, medicii români fiind condamnaţi să lucreze doar pentru o singură boală. Ulterior, s-a constatat că pneumologii ar trebui să acopere atât afecţiuni infecţioase trans­mi­sibile (unde tuberculoza ţine capul de afiş, în conti­nuare), cât şi multe alte afecţiuni respiratorii netrans­misibile.
   După 1989, pneumologia românească a cunoscut o dezvoltare fără precedent. La ora actuală, în cadrul Societăţii Române de Pneumologie, există şase secţiuni (tabacologie, pneumologie pediatrică, bronho­logie, fiziopatologie respiratorie, tuberculoză, somno­logie), precum şi trei grupuri de lucru (hipertensiune pulmonară, cancer bronhopulmonar, mucoviscidoză). Toate aceste secţiuni organizează întâlniri regulate şi un congres naţional la fiecare doi ani.
   Pneumologii sunt cei care se află dintotdeauna în prima linie în lupta de control a tuberculozei, unde toate curbele de prevalenţă şi mortalitate indică o scădere. Pentru celelalte forme de pneumonii, bronşite şi traheobronşite acute, filtrul organizat de medicii pneu­mologi chiar funcţionează cu succes, atât în ambulatorii, cât şi în spitale.
   Specialiştii pneumologii sunt angrenaţi în activităţile din cadrul a trei programe naţionale: de control al tuberculozei, de tratament al hipertensiunii pulmonare şi „Stop Fumat“. Totodată, pneumologii au fost în prima linie în realizarea depistărilor active de BPOC sau astm bronşic, în cadrul campaniilor gratuite de spirometrie, organizate deja de patru ani, cu ocazia marcării la nivel mondial a zilelor BPOC, respectiv a astmului bronşic.
   O activitate utilă, spre care au fost concentrate eforturile pneumologilor din România, este cea de formare medicală continuă: prin ateliere de somnologie, de bronhologie şi tabacologie, cu participare interdisciplinară, prin forme moderne de educaţie, cum ar fi cursurile de e-learning, un amplu proiect cu fonduri structurale europene, primul de acest gen din România, şi prin colaborările regulate cu alte societăţi şi asociaţii profesionale medicale: Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Medicină Internă. Rezultatele unor astfel de colaborări sunt ghidurile de tabacologie, de cancer bronhopulmonar, protocoalele de BPOC şi de astm bronşic.
   Sigur că mai rămân încă multe probleme de rezolvat, dacă ne gândim că accesabilitatea la aparatură modernă nu este încă pe măsura necesităţilor, că migraţia de „materie cenuşie“ subţiază îngrijorător rândurile specialiştilor în pneumologie, că numărul de rezidenţi care nu găsesc un loc de muncă este în creştere. Există însă entuziasmul colegilor şi modul lor de implicare, de la liderii de opinie până la fiecare dintre membrii acestei specialităţi medicale, care merită să fie subliniate cu ocazia acestui eveniment. Adresez tuturor mulţumirile mele pentru modul în care au înţeles să contribuie, să se implice şi să facă front comun, în încercarea de a stopa şi controla toate aceste afecţiuni respiratorii, indiferent din ce zonă vin.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC