Newsflash
OPINII

Ziua profesiilor liberale

de Luminiţa VÂLCEA - nov. 6 2009
Ziua profesiilor liberale

Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR) a organizat, recent, cea de a doua ediţie a Conferinţei „Ziua profesiilor liberale din România“, care, de altfel, va fi celebrată anual. Ideea unei asemenea manifestări vine de la Comitetul Economic şi Social European, care a lansat, în 2006, „Ziua europeană a profesiilor liberale“. (...)

   Tema reuniunii din acest an s-a referit la „Relaţiile dintre profesiile liberale şi autorităţi publice, instituţii şi organizaţii relevante din România şi străinătate“, care exprimă, în mod indubitabil, specificitatea şi importanţa deosebită a sectorului socioeconomic pe care ele îl reprezintă şi fără de care nici o comunitate umană nu poate supravieţui. Totodată, conferinţa a dezbătut probleme legate de consecinţele pe care implementarea directivelor nr. 2005/36/CE privind „Recunoaşterea reciprocă a diplomelor şi calificărilor profesionale“ şi nr. 2006/123/CE privind „Serviciile pe piaţa internă“ o vor avea asupra evoluţiei viitoare a profesiilor liberale din România.
   Problematica legată de tema în dezbatere a fost susţinută de reprezentanţi ai Consiliului European al Profesiilor Liberale (CEPLIS), Uniunii Mondiale a Profesiilor Liberale (UMPL), Comisiei Europene, Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului României, Ministerului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ şi Mediul de Afaceri, Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Consiliului Concurenţei, ai altor instituţii şi organizaţii din România, ai asociaţiilor membre ale UPLR etc.
   Conferinţa a avut drept scop evaluarea progreselor înregistrate pe linia transpunerii în România a prevederilor celor două directive menţionate mai sus, realizarea unui schimb de experienţă, precum şi stimularea unificării sectorului socio-economic al profesiilor liberale şi creşterea solidarităţii acestora, ceea ce le-ar permite să se exprime ca o voce comună la nivelul societăţii.
   Evenimentul şi-a propus, totodată, să evidenţieze preocuparea reprezentanţilor profesiilor liberale de a furniza servicii de înaltă calitate şi expertiză, care să asigure o cât mai bună protecţie beneficiarilor acestor servicii, respectiv, publicului larg.
   Lucrările Conferinţei s-au desfăşurat la Sala rondă a Hotelului Intercontinental din Bucureşti, cu participarea reprezentanţilor tuturor asociaţiilor membre care formează Uniunea Profesiilor Liberale din România – medici, arhitecţi, auditori financiari, avocaţi, evaluatori, experţi tehnici, farmacişti, practicieni în insolvenţă, notari, geodezi, asistenţi medicali generalişti, moaşe şi asistenţi medicali, consultanţi fiscali, consultanţi în management, tehnicieni dentari, medici veterinari, agenţi imobiliari, mediatori, ca şi membri ai asociaţiilor profesionale care încă nu fac parte din Uniunea noastră, precum şi invitaţi din partea unor autorităţi publice, instituţii şi organizaţii din România şi străinătate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe