Newsflash
Cultură

Pe aceeaşi lungime de undă

de Acad. Solomon MARCUS - dec. 30 2013
Pe aceeaşi lungime de undă
   Prima oară aflasem de C. D. Zeletin în legătură cu fapta sa unică în literatura română: traducerea integrală în limba română a Florilor răului ale lui Charles Baudelaire. Cunoşteam antologia realizată de Geo Dumitrescu, în care se regăseau numeroşi competitori în realizarea unor variante româneşti ale unor poezii ale marelui poet francez, nu lipseau de acolo nici Arghezi, nici Ion Barbu, nici Philippide, nici atâţia alţii, care de care mai redutabili, dar fiecare cu câteva poezii şi nici ansamblul lor nu acoperea întregul volum în discuţie. Întreprinderea dusă la capăt de C. D. Zeletin este de proporţii titanice şi singură putea justifica o viaţă de om. Aflasem ulterior, când avusesem ocazia de a-l întâlni personal, că a lucrat la această traducere timp de mai multe decenii. Era de înţeles, dar acum, cu publicarea întregii sale opere literare, la Editura Spandugino, ne dăm seama de forţa sa creatoare, care s-a împărţit între două teritorii, unul al ştiinţei, biofizica, altul al artelor. Am urmărit cele trei volume publicate, alte patru aşteaptă să întregească opera sa literară.
   Încă de la primul volum, m-am regăsit în gândurile sale: „Aşa începe sfârşitul: nu te mai miră nimic...“. Cum să nu mă regăsesc aici, când am repetat mereu că ceea ce dă un sens vieţii mele este capacitatea mea de a mă mira? „Adevărul e sâmburele cu coaja cea mai groasă“; nu e aici ceva echivalent cu reflecţia care mi-e atât de apropiată, care accentuează faptul că adevărurile cele mai profunde sunt şi cele care se ascund cel mai bine? „Inteligenţa, estetică a minţii“ nu trimite oare şi la faptul că ştiinţa recurge în mod sistematic la criteriul estetic, mai cu seamă atunci când criteriul testării experimentale eşuează? „Obscurantistul urăşte ceea ce nu înţelege“ nu se învecinează oare cu reflecţia lui Moisil, care mă captivase: „Omul, când nu înţelege, e contra“. O reflecţie care pune degetul pe o rană gravă a educaţiei şi căreia i-am dedicat multe pagini: „Prea mult arătăm adevărul şi prea puţin îl căutăm“. Într-adevăr, nu acordăm în educaţie şi în învăţare importanţa actului de căutare şi de găsire, ne mulţumim să arătăm numai produsul final. Iată şi o reflecţie de aceeaşi natură: „Pe drumul ocolit se găseşte, pe drumul drept se obţine“. Într-adevăr, drumurile care duc la rezultate interesante sunt ocolite, deoarece, înainte de a ajunge la un rezultat, au de făcut faţă unor obstacole care pot genera greşeli şi eşecuri, deci vor fi drumuri ocolite. Dar aceste ocoluri sunt tocmai viaţa autentică a cunoaşterii. Dar educaţia, oarbă la aceste realităţi, preferă drumul drept, pe care obţinem rezultatul dorit, însă din care umanul a fost eliminat.
   Volumul al treilea, de aproape o mie de pagini, al Scrierilor profesorului Zeletin, ne încântă prin pasiunea pe care o manifestă faţă de problemele limbajului, în general, ale limbii şi literaturii române în special. Evocări, convorbiri, eseuri pe teme dintre cele mai variate. O secţiune specială este dedicată scriitorilor medici Gr. T. Popa, Victor Papilian, Vintilă Ciocâlteu, George Magheru, Vasile Voiculescu, Ion Biberi, Eduard Pamfil, Victor Săhleanu şi Iorgu Gălăţeanu. Suntem astfel incitaţi să ne gândim dacă nu cumva există anumite caracteristici comune scriitorilor medici. Un eseu despre a învăţa, a cunoaşte şi a şti prilejuieşte distincţii de fineţe de care educaţia ar trebui să ţină seama. O analiză atentă a metaforei „Patria mea este limba română“, metaforă pe care o găseşteputernică şi seducătoare, dar tocmai de aceea primejdioasă. Nimicul poetic, metafora turnătoriei, variaţiile infinitezimale ale gâdilăturii, poezia scrisă în vis, agramatismele, problema binelui şi a răului în morala creştina, elogiul lucidităţii, despre Annie şi Pascal Bentoiu, despre un anume vers eminescian, despre proza lui Sadoveanu şi aceea a lui Voiculescu, o exegeză pe Costache Conachi şi despre modul de procedare al lui Perpessicius, apoi despre spaţialitatea la Şt. O. Iosif, despre răul bacovian. Nu am ajuns nici măcar la jumătatea acestui volum.
   Am parcurs şi restul volumului şi pot spune că din întregul tom se desprinde patima profesorului Zeletin pentru tainele limbii şi literaturii române, asupra cărora se concentrează cu o acribie care bănuiesc că îi este comună scriitorului şi biofizicianului. Mă despart de cei care considera că scriitorul şi biofizicianul trebuie analizaţi separat, ca două personalităţi care întâmplător au locuit în aceeaşi persoană. Sunt convins că se vor găsi multe lucruri comune, dacă luăm în considerare atât pe biofizician, cât şi pe scriitor. Dar, în cultura românească, nu am ajuns încă acolo.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe