Newsflash
ACTUALITATE Știri

Piaţa studiilor clinice s-ar putea tripla

de Cristina GHIOCA - nov. 10 2023
Piaţa studiilor clinice s-ar putea tripla

Până în 2026, piaţa studiilor clinice din România s-ar putea tripla, de la 72 de milioane de euro (bugetul din 2019) la peste 210 milioane de euro, a anunţat farm. dr. Răzvan Prisada, președintele ANDMR.

Recent, la București, a avut loc workshopul „România: dezvoltarea unui model competitiv pentru studiile clinice”, organizat de Hubul de Inovaţie în Sănătate. Sub coordonarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România  (ANMDMR), hubul a lansat primul său proiect în domeniul studiilor clinice. Acesta are ca scop creșterea numărului de studii clinice din România.

„În ultimul an am reușit să rezolvăm multe probleme restante. Ţinta noastră este reprezentată de triplarea numărului de studii clinice desfășurate în ţara noastră, la care să participe un număr cât mai mare de pacienţi români, ceea ce va permite și creșterea veniturilor la buget”, a arătat președintele ANMDMR.

Viaţă mai bună pentru pacienţi

Creșterea numărului de studii clinice derulate în România va genera, în primul rând, beneficii majore pentru pacienţi. Aceștia vor avea acces la cele mai noi tratamente și la servicii medicale specializate, care pot determina o creștere a supravieţuirii sau a calităţii vieţii.

 „Pacientul este primul beneficiar al creșterii nivelului studiilor clinice în România. Când discutăm despre studii clinice, discutăm despre trialurile pe care le aplicăm în spitalele care, de multe ori, nu au personal suficient, în clinicile care, de multe ori, nu au doctori suficienţi, în populaţia care, de multe ori, nu are o informare sau o educare corectă”, a punctat Radu Gănescu, președintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni  Cronice.

Sunt necesare politici sanitare concrete

Cercetarea clinică trebuie să meargă mână în mână cu activitatea medicală, a subliniat conf. dr. Michael Schenker, președintele Comisiei de Oncologie Medicală din Ministerul Sănătăţii: „Performanţa unui spital constă în a oferi pacienţilor medicamente noi, inovative, medicamente care pot să schimbe cursul negativ al lucrurilor acolo unde terapiile standard nu fac faţă”. 

În opinia sa, este nevoie de dezvoltarea unor politici sanitare care să pună accent pe lucruri concrete precum: accesul echidistant și predictibil la cercetare clinică, la inovaţie, legislaţie previzibilă, coerentă și aplicată la nevoile din practica de zi cu zi, consolidarea parteneriatului dintre industria farmaceutică, spitale și universităţi pe tot traseul pacientului, disponibilitatea datelor statistice care „să poată fi folosite pentru fundamentarea propunerilor și acces la servicii performante”.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe