Newsflash

Povestiri cu tâlc

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - oct. 26 2015
Povestiri cu tâlc
     O fostă studentă mi-a povestit câteva întâmplări din primii ani de studenție: „Mi-a venit în minte un exemplu de «necolegialitate» de care m-am izbit în primul an de facultate. Mama mea a fost diagnosticată cu o boală autoimună când eu terminam gimnaziul (acum urmează tratament de substituție hormonală), prezentându-se regulat la medic pentru evaluarea responsivității la tratament. Încă de când am aflat de această suferință, am fost speriată că s-ar putea să o dezvolt și eu. Dintre manifestările bolii, cel mai mult mă alarmau tulburările de memorie și de atenție. Când am ajuns în semestrul al doilea și am văzut că aproape tot ceea ce acumulasem până în prima sesiune deja începea să se «dizolve», am început să mă panichez și mai tare. Prin urmare, am mers și eu împreună cu mama pentru a îmi face analize și a cere un sfat. Analizele au avut rezultate bune, doar că doamna doctor a încercat să mă expedieze imediat. Când am continuat cu întrebările (care ar fi totuși probabilitatea să dezvolt afecțiunea, cam cât de des ar trebui să îmi refac analizele pentru a începe un tratament eficient etc.), s-a purtat dintr-odată foarte agresiv. M-a întrebat la ce facultate sunt și apoi mi-a spus că așa suntem toți cei de la medicină, că ne închipuim boli, «că altă treabă n-avem». I-am explicat că mă îngrijorează ideea de a începe să uit lucruri, iar replica primită, pe un ton răstit, a fost «Ce fel de lucruri uiți? Uiți să încui ușa? Astea sunt probleme adevărate! Și să știi și tu, tiroidita asta e ca apariția firelor albe de păr, la unii vine mai târziu, la unii poate niciodată, dar există tratament!»“.
     Colega noastră se afla (e drept, într‑un cabinet particular, nu într-un spital universitar) în fața unui cadru didactic medic. „Continuând să se uite mai apoi pe analize mi-a spus: «Și vezi că ai și colesterolul mare! Ia să nu mai mănânci carne grasă și salam!». I-am spus că eu nu mănânc mezeluri sau carne aproape deloc (și dacă mănânc, aleg oricum carnea albă sau roșie, o dată sau de două ori pe lună) și că cel mai probabil colesterolul crescut este în conexiune cu faptul că sunt mereu stresată. M-a «taxat» imediat, spunându-mi că asta e «doar o chestiune de marketing, și că nu există nicio bază medicală pentru atare informație» (afirmație privitor la care, cu doar cunoștințele mele de un semestru de medicină, puteam să o contrazic).“
     Copilul-povestitor a crescut, mi-a trimis mesajul când era în anul patru. Ne putem închipui cât de tare a fost afectată, dacă după mai bine de trei ani își aducea aminte toate aceste amănunte. Având deja puțină experiență medicală, viitorul medic a încheiat: „În concluzie, nu știu dacă este cel mai elocvent exemplu de necolegialitate pe care l-ați auzit. Pot doar să vă spun că încrederea mea în doctori a scăzut considerabil după această experiență. Am învățat pe propria piele ce răsunet poate avea pentru un pacient (indiferent că e bolnav grav sau nu) o atitudine atât de răutăcioasă și expeditivă. A fost o experiență ce mi-a lăsat un gust amar, pentru că aș fi preferat ca acele zece minute în care m-am simțit «certată și repezită» pentru temerile mele să fie exploatate altfel. Mi-ar fi plăcut să găsesc calm, să plec de acolo liniștită (și nu plângând), să fi vorbit cu un om care înțelege ce înseamnă suferința și care înțelege că un pacient, chiar dacă nu are o manifestare pur organică (iar dacă are una, cu atât mai mult), trebuie alinat și din punct de vedere psihologic“.
     Aceeași sursă a continuat istorisirea cu un alt episod: „Tot în anul I, am ajuns la spital pentru un consult la gastroenterologie, de data aceasta în orașul în care locuiesc, pentru dureri abdominale și arsuri, care se manifestau de destul de multă vreme. Țin minte că nici măcar nu mi s-a făcut un examen clinic. Doar mi s-a «luat sânge». Când am solicitat să mi se facă și test pentru Helicobacter pylori, doctorul i-a zis asistentei (râzând, în zeflemea) «fă-i-l, mă, și pe ăla, că a auzit și ea de alde de-astea!». Mai târziu, după ce am primit rezultatele analizelor (fără modificări, inclusiv H. pylori negativ), medicul respectiv mi-a spus că n-am nimic și că ar trebui să «o las mai moale cu dietele», fără să mă întrebe în prealabil dacă se pune problema de așa ceva. Nu am primit niciun tratament și nicio indicație medicală cu excepția celei menționate mai sus“.
     Tânăra noastră colegă a continuat: „Eu înțeleg că doctorii sunt ocupați, au multe pe cap, răsplata nu este întotdeauna cea meritată, dar pe mine mă deranjează foarte tare acest tip de atitudine, atât față de mine, cât și față de alte persoane, care nu au nicio legătură cu sistemul medical. Nimeni nu vine la spital de plăcere și oricine merită să fie ascultat și tratat (dacă nu e necesar tratamentul medical, măcar cu o vorbă bună)“. Este cineva împotrivă?
     „În altă ordine de idei, astăzi seria mea a avut examenul de ortopedie. Când eram întrebați, de colegi mai mari sau chiar din an cu noi, unde facem ortopedia și răspundeam, primeam mesajul: «îmi pare rău», plus că acolo sunt cele mai mici note, că la alte spitale toată seria are 10, că suntem obligați să învățăm «toate șuruburile și toate fiarele», că este o catedră neserioasă și că au suport de curs prost. Mie nu mi-a părut deloc rău că am făcut acest stagiu aici. Ne-au corectat imediat lucrările – eu am luat 10; notele nu au fost atât de mari ca la alte stagii, dar preponderent au fost de 7–8–9. Cartea catedrei mi s-a părut foarte bună, modalitatea de examinare foarte corectă (întrebări cu variante de răspuns de tip caz clinic, în mare parte), iar asistenții foarte atenți cu noi. Am fost în trei gărzi împreună cu câțiva colegi, iar asistentul a petrecut de fiecare dată cinci-șase ore cu noi, discutând pe baza radiografiilor despre pacienți. Sigur am învățat mai mult decât (probabil) colegii de la alte spitale, dar nu este mai mare satisfacția că, știind mai mult, putem ajuta mai mult?“
     Nu pot decât să îi dau dreptate și să sper că va rămâne același om bun pe care l-am cunoscut în anul al doilea, că va continua să învețe foarte bine, că va rămâne în România și va putea răspândi în jur inclusiv noțiunea de colegialitate. Aplicată practic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe