Newsflash
ACTUALITATE Știri

Prelevare multi-organ şi ţesut, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

de Magdalena Tănăsescu - ian. 15 2024
Prelevare multi-organ şi ţesut, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

Echipe de medici de la Târgu Mureş, Bucureşti şi Cluj au prelevat ficatul, rinichii şi os-tendon de la un bărbat de 35 de ani aflat în moarte cerebrală în Secţia Clinică ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Potrivit unei postări pe Facebook, tânărul suferise un abces cerebral, iar prelevarea realizată de medici este prima din anul 2024 care a avut loc în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

 

„Ficatul prelevat a fost trimis la Bucureşti, la Institutul Clinic Fundeni, rinichii au fost trimişi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, iar ţesutul osteo-tendinos a ajuns la Banca de ţesut Colentina Bucureşti”, se menționează în postare. 

 

Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipe de prelevare de la Institutul Clinic Fundeni pentru ficat, coordonată de dr. Guenadyi Vatachki – directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, și de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj pentru rinichi, coordonată de dr. Tudor Moisoiu. Echipa de medici din cadrul Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a fost coordonată de dr. Fodor Pal și a avut ca obiectiv prelevarea de os-tendon.

 

Echipa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş s-a ocupat de declararea şi menţinerea donatorului, fiind coordonată de dr. Mihai Morariu.

 

„Mulţumim familiei care a fost de acord cu prelevarea, transformând astfel moartea unui om drag într-o şansă la viaţă pentru alţi oameni, precum şi echipelor de prelevare care au făcut tot posibilul, prin profesionalism şi munca depusă, ca gestul familiei să nu fie în zadar şi alţi pacienţi să primească şansa la o viaţă mai bună. Transplantul înseamnă viață!”, susțin specialiștii implicați în acest demers.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe