Newsflash

Puține legume pe masa românului

de - iun. 16 2017
Puține legume pe masa românului
     Dintre legume, medicii amintesc ca fiind larg utilizate în alimentația rurală fasolea, ceapa, usturoiul, varza și castraveții. În schimb, morcovii, pătrunjelul, tomatele, guliile și chiar cartofii sunt legume mult mai rar întâlnite. Țăranii români nu par a fi buni legumicultori și sunt acuzați constant că nu acordă suficientă atenție cultivării unei grădini de legume. Doctorul C. I. Istrati vituperează, profund nemulțumit: „sunt sate întregi în țara noastră în care abia se găsește o ceapă în pământ” (Istrati, 1880), mai ales în Moldova. Iar în Muntenia și în Oltenia, datele publicate de doctorul Nicolae Manolescu atestă obiceiul de a cumpăra legumele din satele de sârbi și bulgari specializate în legumicultură, prin troc. [...]
     Dar medicii nu se mulțumesc numai să descrie și să recomande, în mod teoretic ei trebuie să și acționeze, așa cum va face doctorul I. C. Drăgescu, medic primar al județului Dolj, care împreună cu prefectul județului pun la cale să răspândească „în sate cultura legumelor și fabricarea pâinii de către români” (Drăgescu, 1900). Demersul lor din primăvara lui 1900 este doar parțial încununat de succes, din cauză că „în privința pităriilor nu s-a făcut nimic, și chiar azi, în sate, tot bulgarul pune în vânzare o pâine detestabilă (Drăgescu, 1900); totuși, în două plase ale județului, cele mai sărace, locuitorii sunt convinși să cultive și legume, iar bulgarii sunt scoși de pe piață.

 

Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe