"> Algeziologie în universități și spitale - Viața Medicală
Newsflash
Reportaje

Algeziologie în universități și spitale

de Dr. Florina Constantinescu - dec. 22 2017
Algeziologie în universități și spitale

 


     În cadrul Conferințelor Institutului Regional de Oncologie Iași (CONFER 2017), prof. dr. Ostin C. Mungiu a adus în prim-plan terapia durerii. Conferința intitulată „Terapia durerii – cine, când și cum?” a fost prezentată în cadrul sesiunii de îngrijiri paliative și a reprezentat un manifest, o chemare pentru tinerii medici, de a urma un curs de specializare în terapia durerii cronice, mizând pe faptul că nu există ofertă fără cerere. Așa cum a declarat profesorul Mungiu, „în România există multă durere insuficient sau inadecvat tratată”.
     Prima strategie în managementul durerii în țara noastră a fost elaborată în 1998, la congresul de farmacie, fiind urmată, în 2002, de realizarea primului tratat de algeziologie sub coordonarea profesorului ieșean. În 2005, algeziologia a fost introdusă ca disciplină la UMF „Gr. T. Popa” Iași, dar inițiativa nu s-a răspândit în celelalte universități de medicină și farmacie din țară.
     În cursul prezentării profesorului ieșean, a fost expusă situația managementului durerii la nivel european. Există peste 80 de milioane de persoane care suferă de durere. Din acestea, 63% prezintă dureri de spate. Costurile pentru terapia durerii au ajuns la 3% din PIB în Europa, iar durerea cronică determină 500 de milioane de zile de concediu medical și este cea mai frecventă cauză de incapacitate de lucru.
     Profesorul Mungiu pledează pentru implementarea disciplinei de algeziologie și pentru recunoașterea durerii ca boală independentă în România. În acest fel, medicii vor avea posibilitatea de a trata durerea cu analgezice decontate de casele de asigurări de sănătate. Farmacologul ieșean vede problema durerii holistic, ca pe un poligon a cărui latură principală este cea clinică. Nu trebuie uitate aspectele neurobiologice, sociale, de organziare, de învățământ și cele spirituale.
     Managementul durerii cuprinde, pe lângă terapia durerii cu medicamente și tehnici de neurostimulare sau chirurgicale, blocaje nervoase, o abordare psihoterapeutică și terapie fizică. Este necesară prezența unui algeziolog în orice spital, întrucât există pacienți cu dureri reziduale după intervenții chirurgicale sau anumite boli și doar un specialist în terapia durerii le poate trata eficient. De asemenea, profesorul Mungiu propune un curs de un an, care să certifice competența necesară în managementul durerii. Acest curs ar trebui să includă module care să abordeze neurobiologia durerii, evaluarea durerii și analgezia, farmacologia și toxicologia, diagnosticul pozitiv și diferențial, strategiile terapeutice farmacologice și non-farmacologice (blocaje nervoase, neurostimulare), precum și considerațiile etice (relațiile medic-pacient și medic-farmacist, relațiile între medici – colaborare multidisciplinară, cu renunțarea la ideea de proprietate asupra pacientului).
     Propunerea a fost înaintată atât pentru implementarea unei supraspecializări în terapia durerii, cât și pentru introducerea disciplinei de algeziologie în programa universităților de medicină și farmacie din România. Ce urmează? Având în vedere că IASP a stabilit 2018 drept „Anul mondial pentru excelență în educația din domeniul durerii”, ar fi binevenită alinierea țării noastre la practicile în managementul terapiei durerii din țările vestice. Toți participanții la CONFER 2017 au primit câte un exemplar al volumului „Terapia durerii” (ediția a doua).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe