Newsflash
Reportaje

Alianța Medicilor – ONG, sindicat sau psihoterapie de grup?

de Alexandra NISTOROIU - nov. 5 2015
Alianța Medicilor – ONG, sindicat sau psihoterapie de grup?
     La 12 august, o scrisoare de protest semnată de o ATI-istă bucureșteană devenea virală pe Facebook. Magistrații instanței supreme tocmai încadraseră medicii în categoria funcționarilor publici, decizie care încadra penal primirea „plicului“ de către medici. După viralizarea spontană a postării, medicul și alți doi colegi de la Universitar au creat un grup de discuții, care a depășit rapid treizeci de mii de membri. I s-a spus, pe rând, grupul medicilor de pe Facebook, al celor gata de grevă generală, al medicilor care refuză șpaga și, mai apoi, Alianța Medicilor.
     Oricare din numele încercate nu exprimă foarte bine identitatea grupului. Mai întâi, pentru că peste două treimi din membri nu sunt medici. Nu sunt nici măcar numai profesioniști în domeniul medical, ci s-au alăturat jurnaliști, politicieni, pacienți. Mulți doar pentru a trage cu ochiul la discuții.
     Cât despre vreo grevă generală sau altă formă radicală de protest – nu pare nimeni gata. Nici măcar inițiatorii grupului virtual.

 

Ofuri și voci

 

     Când Letiția Coriu a scris statusul de Facebook de la care apoi a plecat totul, nu voia decât să își spună oful. Nu-și imaginase ce reacții va stârni sau că în acel mesaj de revoltă se vor pune apoi speranțele de apariție a unui nou actor pe scena publică a sănătății românești. Întregul val de simpatie care a urmat a fost construit pe un of colectiv. Medicii cer salarii mai mari și demnitate pentru profesia lor. Deocamdată virtual.
     Cu părul blond, drept, neclintit într-o coafură cu breton, și cu hainele atent potrivite, dr. Letiția Coriu vorbește elegant, cu un glas plăcut, cald și își măsoară îngrijit cuvintele. Are ceva din tactul unui politician tânăr: atacă teme mari cu un pic de curaj și multe rezerve, cu fraze vehemente, construite pe scheme deja învățate. Crede că Alianța Medicilor (AM) va putea juca „un rol activ în elaborarea de politici de sănătate“. Îi amintesc că un ONG nu poate participa la negocierile cu autoritățile din sănătate. „Putem trimite scrisori către Parlament, Președinție, ambasade, putem să ridicăm aceste probleme peste tot pe unde participăm.“ Se mândrește cu ce au reușit deja să facă: să le spună pacienților că nu medicii, ci politicienii sunt vinovați pentru toate relele din sistem.
     Prima dată când am discutat cu ea trecuseră doar două săptămâni de la înființarea grupului pe Facebook, iar optimismul era la el acasă. Medicii aveau să reformeze din temelii sistemul, iar pentru asta luau în calcul și varianta formării unui sindicat, și greva generală, și demisia în bloc – toate formele de protest care ar fi putut aduce personalului medical o demnitate măsurată în salarii mai bune, eliminarea „plicului“ și redefinirea statutului profesional al medicului. Lucrau cu toții la statutul și programul Alianței.
     Două luni mai târziu, ne reîntâlnim la o conferință pe tema plăților informale. Alianța nu se află încă în registrul ONG‑urilor din România, deși dosarul a fost depus. Programul nu e încă gata, tocmai pentru că se așteaptă finalizarea formalităților legale și strângerea de adeziuni. Optimismul Letiției Coriu s-a păstrat însă. Estimează că Alianța va ajunge să aibă câteva mii de membri într-un timp foarte scurt și crede că numărul ar fi suficient pentru ca vocea AM să conteze.

 

Cu degetul pe rană

 

     Bogdan Tănase, chirurg la Institutul Oncologic București și președintele Alianței (în așteptarea primei adunări generale, când se vor organiza alegeri), este mult mai sceptic: „Pe Facebook au fost treizeci de mii de participanți – nu știu câți sunt medici și câți dintre medicii care au fost acolo se vor înscrie. Aștept momentul de adunare a adeziunilor. (...) O să fiu încrezător când o să văd că sunt mulți membri în AM. Până atunci...“. Are o mină serioasă și multă oboseală în privirea pe care o îndreaptă adesea în jos. Vorbește rar și încet, mai mult stângace, pe alocuri acid. Nu e nici politician și nici unul dintre inițiatorii grupului de pe Facebook, dar a fost ales președinte și a avut deja câteva apariții publice în această calitate. Cea mai spectaculoasă a fost prezența ca invitat la Știrile TVR, alături de Vasile Ciurchea, președintele CNAS. Pe lângă senzația că cei doi trăiesc în lumi paralele, remarcabilă a fost fraza doctorului Tănase despre colegii lui „care trăiesc din șpagă“. Nu spunea, de fapt, nimic nou. Dar, din ceea ce bănuiesc a fi naivitate, punea – fără mănușă – degetul pe rana cea mai usturătoare a comunității medicale.
     Se teme că fenomenul ce a pornit atât de ambițios pe Facebook ar putea rămâne fără impact în viața reală. „Nu am experiență în mișcarea sindicală, am nimerit în chestia asta strict din întâmplare și pentru că la momentul respectiv s-a potrivit cu idealurile mele.“ Prin idealuri se referă în primul rând la eliminarea șpăgii – o practică pe care o consideră impusă de veniturile mici, tacit acceptată de întreaga breaslă, dar profund umilitoare. E de acord că alegerea de a primi sau nu un plic e individuală, doar că uneori ai o familie de întreținut. Însă „nu pot merge cu capul sus când copiii mei știu că iau șpagă, că trăiesc din șpagă“.

 

Doar prin e-mail

 

     Printre inițiatorii mișcării de pe Facebook s-au mai aflat, alături de Letiția Coriu, alți doi ATI-iști de la Universitar: dr. George Ilie și conf. dr. Elena Copaciu. Aceștia au rămas însă într-un con de umbră autoimpus. În august, după ce am refuzat să fac interviuri prin e-mail, cum mi-au sugerat, pe rând, toți trei, a început jocul de „ping-pong“: m-au trimis de la unul la altul, în doar jumătate de zi. Luna aceasta, am încercat din nou să fac un interviu cu Elena Copaciu. A acceptat, inițial bucuroasă. Urma să facem interviul în ziua următoare, la spital sau prin telefon, după ce își elibera programul. A doua zi, o sun și mă roagă să facem interviul telefonic, în cursul serii. Revin, conștiincioasă, cu un apel la ora stabilită. Nimic. Mai încerc o dată. Iar nimic. Primesc sms: „Am intrat într-o ședință“. Îmi cere să îi trimit întrebările prin e-mail, deși vorbisem că nu putem face așa. Urmează un schimb de sms-uri. Nu izbutesc să o conving că fiecare meserie are regulile ei și că, dacă stabilim ceva, mă așteptam să se țină de promisiune. Câteva zile mai târziu, îmi spune că echipa ei de comunicare (nu a spitalului, nu a Alianței Medicilor) a sfătuit-o să nu dea interviuri decât prin e-mail.

 

Un produs emoțional

 

     În spatele profilurilor de Facebook, nu se știe câți sunt medicii cu adevărat dornici să schimbe ceva. Criticii Alianței Medicilor, printre care și oficiali ai Colegiului Medicilor, au spus chiar că marea masă a membrilor n-ar avea corespondent în viața reală. Verificarea conturilor ar dura ceva vreme și nimeni nu și-a asumat încă acest proiect. Cât despre activitatea de pe grup, numărul celor care postează și comentează frecvent rămâne de ordinul zecilor. Dezbaterile serioase sunt adesea întrerupte de „pauze publicitare“ (reclame la congrese sau dispozitive medicale), mici buletine de știri cu și pentru medici, solicitări de sfaturi pe probleme punctuale și sesiuni de terapie de grup (psihiatrii se vaită de psihologi, medicii de familie de ceilalți specialiști, angajații de șefi, generația mai veche de generația mai nouă și tot așa).
     Pe cât de eclectică e tematica, pe atât de eterogen e distribuită și încrederea în cadrul grupului față de ce poate realiza sau nu Alianța în afara lui. Dincolo de entuziasmul manifestat virtual cu like-uri și share-uri, se întrezărește o doză bună de scepticism.
     Pentru dr. Elena Corina Groparu, medic de familie în Brașov, Alianța Medicilor este „singura șansă de revenire la o normalitate relativă a sistemului sanitar de stat“, dar drumul va fi „greu și anevoios“.
     Foarte activ pe grup este și un specialist în farmacologie clinică din București, care a ales să-și spună Albertino Camus. Vrea să intre în AM de îndată ce organizația va putea primi membri: „Cred că e mai mult decât un sindicat. Mă simt reprezentat, pentru că propunerile discutate pe grup au fost preluate în pozițiile publice ale Alianței Medicilor“. Nu este încrezător când vine vorba de „ieșirea din apatie a colegilor“ și crede că va fi dificilă organizarea de jos în sus, „la nivel de spital, la nivel de oraș“.
     „Înainte de orice, Alianța este un produs emoțional“, îmi explică dr. Marian Stamate, medic orelist la Spitalul Clinic Colțea. Îmi mărturisește că îi e teamă să fie prea sincer în discuția cu mine, pentru că nu vrea să își demoralizeze colegii. Postează aproape zi de zi în grup, de la editoriale proprii, care încap în statusuri generoase, la sfaturi de PR date altundeva de Elena Udrea, articole de presă, mesaje de încurajare, dar și remarci critice la adresa prestațiilor liderilor Alianței în arena publică. Deși intențiile din spatele inițierii AM sunt bune, „strategia e cam lipsă, și mesajul inconsistent și difuz, chiar confuz“. Ce-i lipsește mișcării de pe Facebook? „Un lider. Atât“, răspunde hotărât.

 

Ieșirea de pe Facebook

 

     Când și cum va ieși Alianța Medicilor de pe Facebook? Formarea ei se anunțase în august ca preavizul unui protest de proporții. Efervescența începutului a lăsat recent loc unei vădite amorțeli. Pe rețeaua socială e ușor să întreții un nivel ridicat de activitate: mai postează cineva un mesaj pozitiv de bună dimineața, plusează altul cu o știre locală având ca personaje medicii... Să replici în viața reală activitatea din online e mai complicat. „Medicii care nu vor șpagă“, „medicii gata de grevă generală“ sunt deocamdată concepte necuantificabile. Proba va fi strângerea adeziunilor.
     Din perspectiva lui Gabriel Diaconu, o voce deloc moderată în conversația medici–sistem, „Alianța Medicilor se bucură de foarte multă expunere, deși sensu stricto nu joacă niciun rol“. Pune capitalul de încredere de care se bucură AM pe seama suspiciunii generale față de mișcările sindicale, dar amintește că, tocmai fiindcă nu are statut de sindicat, AM nu va putea reprezenta medicii în discuțiile cu autoritățile: „Pentru că România are legi de asemenea manieră încât la masa bogatului ONG-urile nu au cum să participe. Și să vrea, AM nu poate să intervină în negocieri. Că nu poate să stea la masă. Ce poate să facă, este să plaseze mesajul. Or, din punctul acesta de vedere, este ceasul al 13-lea“.
     Bogdan Tănase mimează detașarea: „Este problema ministerului, dacă dorește să ne invite. Asta nu ne împiedică să ne exprimăm opiniile referitoare la orice decizie se ia. Și dacă vom avea reprezentativitate – că acesta este un dacă – eu cred că vom avea un cuvânt de spus“.
     „Alianța Medicilor este o făcătură, o emanație a unei frustrări populare. Frustrarea asta populară a generat un grup care poate numără 30.000, poate 15.000, e mai puțin relevant, dar care a avut viteză de contagiune foarte mare și care a așteptat, fără să cunoască foarte bine legea, ca vocile medicilor să fie auzite. Ei n-au încă experiența minorității, acesta va fi primul șoc: momentul în care vor realiza că, deși au venit pe un val popular, din tribună s-a scandat bravo, bravo, în momentul în care trec la fapte pragmatice, or să redevină minoritari“, spune Gabriel Diaconu.
     Prognosticul său e împărtășit și de Marian Stamate: „O mare probabilitate este ca mișcarea să se stingă efectiv și să rămână o amintire eșuată, nimic mai mult decât un grup de autopsihoterapie profesională online“.

 

Sindicate și sindicaliști

 

     Revendicările Alianței, atâtea câte au fost enunțate, sunt revendicări pe care în mod normal le-am aștepta de la un sindicat. Triplarea salariilor medicilor e cel mai des invocată. Dar încă de la apariția mișcării online, inițiatorii au criticat dur activitatea sindicatelor – „sindicate de casă“, cum le numea Letiția Coriu la sfârșitul lunii august, când anunța și posibilitatea ca AM să devină un nou sindicat. Între timp însă, liderii medicilor de pe Facebook au optat pentru înființarea unui ONG cu statut de asociație profesională. Argumentul e cam tautologic: „Nu am luat în considerare organizarea de tip sindical deoarece am văzut că până acum sindicatele medicilor nu au reușit să facă nimic“, spune medicul anestezist. „Aveau marele dezavantaj că niciodată nu au acoperit totalitatea medicilor din România“, completează Bogdan Tănase. Îl întreb cum va rezolva AM problema lipsei reprezentativității de care acuză sindicatele: „Dacă erai deja membru de sindicat și noi înființam altul, ar fi trebuit să ieși din sindicatul din care făceai parte și să te înscrii în cel nou. Unii oameni sunt în mișcarea sindicală de douăzeci de ani și au anumite orgolii legate de această mișcare și de ceea ce au făcut până la momentul respectiv. Într-un ONG poți să te înscrii, chiar dacă ești membru de sindicat, chiar dacă ești implicat politic, indiferent de afilierea ta anterioară“. Statutul de ONG nu le va da dreptul la protest sau dialog social, dar actualul președinte spune că AM va reprezenta un factor de presiune „pe oricine ia decizii în domeniul sanitar“.
     Liderii AM ar intenționa să colaboreze cu sindicatele actuale, în special cu cele active pe plan local, cum este Sindicatul independent al medicilor din Buzău. În septembrie, un alt ATI-ist, dr. Victor Ioniță, liderul sindical al medicilor buzoieni, anunța demisia în bloc, ca protest ales de trei sferturi din colegii de la spitalul județean. Principala revendicare era, desigur, legată de salarizare. Medicii de pe Facebook au susținut virtual protestul, însă la un miting organizat în fața Guvernului la 12 octombrie au participat doar douăzeci-treizeci de persoane. Sutele de participări anunțate pe rețeaua de socializare nu s-au materializat. E drept că ploua.
     Nu au fost mai mulți nici cei care au participat la protestul din 1 septembrie, care a avut-o ca inițiatoare pe Gabriela Cucu, medic psihiatru și pentru foarte scurtă vreme membră a grupului de discuții al AM – până când a fost exclusă, fără explicații, de moderatori. Pe „Medici gata de grevă generală...“, explicația vehiculată a fost că Gabriela Cucu ar fi participat la o emisiune televizată ca reprezentant al AM (deși încă nu se stabilise cine va reprezenta oficial Alianța) și că ar fi fost de acord cu legalizarea plăților informale. Ea neagă însă că ar fi fost vreodată pentru legalizarea „șpăgii“ și spune că, deși a încercat să contacteze reprezentanții Alianței când a fost dată afară de pe grup, nu a primit niciun răspuns. Crede că a deranjat apropierea ei de Florin Chirculescu, liderul sindicatului „Dr. Ioan Cantacuzino“. Are de gând să intre în sindicat și a format, alături de alți medici excluși din grupul inițial, o a doua platformă de discuții – „Reforma în sănătate“, un grup privat în care nu acceptă decât medici. Privește AM cu scepticism: „Ei au zis că fac multe, dar n-au făcut nimic. Cum ar putea să ne reprezinte cineva care niciodată nu s-a dus să poarte vreo negociere?“.

 

Politicul. Alegerile. Colegiul

 

     Pentru AM, o temă principală de antagonism cu Colegiul Medicilor o reprezintă poziția față de legalizarea plăților informale. În vreme ce CMR, prin președintele Gheorghe Borcean, s-a arătat pentru căutarea unui mecanism de acceptare a „onorariului“, reprezentanții AM susțin programatic eliminarea „plicului“ prin creșterea salariilor. „Medicii, în majoritatea lor, sunt onești. Odată ce ni se vor da salarii pe măsura meritului, medicii vor renunța încet-încet sau poate chiar mai repede la luarea plăților informale. Și nu vor mai fi cazuri de condiționare a actului medical“, susține Letiția Coriu.
     „În AM există mult idealism empiric, ca în orice mișcare la început. Oamenii trăiesc sub impresia că fondul medicului român e bun“, crede Gabriel Diaconu, care atenționează că există multă rezistență în comunitatea medicală.
     „Vrem să ne luăm Colegiul înapoi“, zâmbește Letiția Coriu. Atât ea, cât și numeroși colegi din ONG-ul proaspăt creat vor candida la alegerile programate în noiembrie. „Trebuie să fim cât mai mulți medici simpli care știu ce înseamnă realitățile din teritoriu, cei epuizați de lipsuri și oboseală ar trebui să aibă o voce și în Colegiul Medicilor.“
     Bogdan Tănase spune că nu va candida la o funcție în CMR și pare surprins de planul ca un număr cât mai mare de membri ai Alianței să participe la alegeri. „Cine dorește poate candida, nu este interzis. Dar nu eu, nu cei care sunt în poziții de lideri.“ Și-ar dori să vadă Colegiul mai vocal în apărarea drepturilor medicilor, dar știe că prin statut nu acesta este scopul organizației. Tocmai de aceea, nu e îngrijorat că activitatea Alianței va intra în competiție cu a Colegiului: „CMR reglementează exercitarea profesiei de medic în România. Noi ne propunem modernizarea sistemului sanitar“.
     Nu e un obiectiv modest, asta e sigur. Nu e însă lipsit de ambiguitate. Iar momentan nu a fost detaliat printr-un program-cadru. În afară de triplarea salariilor, creșterea și transparentizarea finanțării în sănătate (toate propuneri ușor utopice până la proba contrarie), medicii de pe Facebook nu au venit cu o enunțare mai clară a ceea ce-și propun să obțină de la guvernanți. Problema cea mai mare nu e însă asta, ci cine și cum va purta dialogul cu decidenții.
     „Până la un punct, e discurs. De la un punct încolo, ai nevoie de acțiune. Românii, ca psihologie, sunt extrem de zgomotoși la veselie, e efervescentă civilizația noastră, dar pe cât e de efervescentă, pe atât e de subtilă. Dacă poți, delegi responsabilitatea: du-te tu. Lasă, lasă că rămân aici, uite, eu te-aplaud“, pune amar diagnosticul Gabriel Diaconu.
     Care vor fi membrii activi ai Alianței Medicilor? E nevoie de puțin mai mult decât de un simplu grup de pe Facebook. Cine va vorbi în numele lor? Au medicii un lider destul de puternic încât să ducă mai departe un mesaj consistent? E nevoie de puțin mai mult decât de scrierea unor mesaje de revoltă într-un status virtual. Și, cel mai important, în ce calitate vor participa la conversație? Vor reprezenta o masă critică destul de mare încât să aibă ceva de spus, din postura de organizație nonguvernamentală? Doar timpul o va spune, dar experiența ne îngăduie să rămânem sceptici.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe