Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Reportaje

Artă chirurgicală, abordări moderne, îndrăzneală

Viața Medicală
Iftimie NESFÂNTU vineri, 14 august 2009

Ca în fiecare an, sfârşitul lunii iulie, în preajma sărbătorii ortodoxe a Sf. Pantelimon, pensiunea Montana din SIănic Moldova capată valenţe medicale. Zeci de maşini parcate în preajma, invitaţi din toată ţara şi din ţări importante ale Europei prezenţi în sălile de conferinţe sau, în pauze, pe terasele amenajate de o parte şi de alta a râului Slanic. (...)

   Ca în fiecare an, sfârşitul lunii iulie, în preajma sărbătorii ortodoxe a Sf. Pantelimon, pensiunea Montana din SIănic Moldova capată valenţe medicale. Zeci de maşini parcate în preajma, invitaţi din toată ţara şi din ţări importante ale Europei prezenţi în sălile de conferinţe sau, în pauze, pe terasele amenajate de o parte şi de alta a râului Slanic. Pentru câteva zile, terenurile de sport din incinta pensiunii sau piscină sunt pustii. Toţi cei veniţi se îngrămădesc în ambianţa prietenoasă - şi răcoroasă! - a spaţiilor destinate dezbaterilor ştiinţifice. Intervenţii chirurgicale complexe, realizate în blocul operator au fost transmise, în direct, la pensiunea Montana, locul desfăşurării simpozionului propriu-zis. Şi nu numai atât. Chirurgi de primă mână, precum dl dr. Adrian Lobonţiu, dl prof. dr. Doru Filipescu, dl dr. Ramon Vilallonga şi dl prof. dr. Claudiu Iordache, dl prof. dr. Antonello Forgione au putut dialoga, în timp ce operau, cu cei prezenţi în sala de conferinţe. Cu suportul logistic oferit de Romtelecom Bacău, telemedicina şi-a probat valenţele, asigurând în timp real şi la un remarcabil nivel tehnic comunicarea la distanja. Prelegerile, cursurile şi lucrarile ştiinţifice, deşi importante, au trecut pe un loc secund, lăsând în primul plan operaţii în premieră, tehnici de pionierat, dezbateri în direct cu profesionişti ai chirurgiei moderne. Şi toate sub ochii participanţilor. Şi toate într-un spital dintr-un oraş de provincie, până mai ieri necunoscut.
Un reportaj realizat de Iftimie Nesfântu, care prezintă evenimetul ştiinţific medical de la Moineşti, în scurte interviuri cu:

 
Conf. dr. Florin Mitu, UMF "Gr. T. Popa: "Omul sfinţeşte locul"(...)
 
Dr. Ramon Vilallonga, Spitalul Universitar Barcelona: "Fiecare dintre noi are de învăţat din ceea ce s-a facut aici, la Moineşti"(...)
 
Prof. dr. Antonello Forgione, Spitalul Niguarda, din Milano: Ultima frontieră a chirurgiei minim invazive.(...)
 
Dr. Mihaela Popescu, director coordonator  DSP Bacău: "Acest spital a făcut faţă unor provocări majore" (...)
 
Prof. ing. Josephine Kohlenberg, TelecomManagement Sud - Paris: "În străinătate, sunt foarte, foarte rari manageri cu asemenea performanţe" (...)
 
Dr. Adrian Cotîrleţ, managerul SMU Moineşti: "De ce am facut toate astea?!" (...)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.