Demnitatea persoanelor cu deficienţe locomotorii poate fi redată doar atunci când mentalitatea populaţiei se va schimba. Până atunci, un exemplu demn de admiraţie găsim în reportajul semnat de dr. Bianca Mureşan.

"> Arta de a trăi frumos cu dizabilitatea - Viața Medicală
Reportaje

Arta de a trăi frumos cu dizabilitatea

de Dr. Bianca MUREŞAN - sept. 27 2013
Arta de a trăi frumos cu dizabilitatea

Demnitatea persoanelor cu deficienţe locomotorii poate fi redată doar atunci când mentalitatea populaţiei se va schimba. Până atunci, un exemplu demn de admiraţie găsim în reportajul semnat de dr. Bianca Mureşan.

Georgeta Fîntînaru a venit pe lume cu o afecţiune congenitală a coloanei vertebrale manifestată printr-o formă rară de spina bifida. Amputaţia unuia din membrele inferioare în jurul vârstei de 12 ani, în urma unei complicaţii, cu protezarea ulterioară, părea la acea vreme singura soluţie medicală de compromis. Departe de a fi fost considerată un produs de concepţie ideal, a fost abandonată de familie într-un centru. Până aici pare o poveste obişnuită, însă destinul ei sparge tiparele şi învinge prejudecăţile acelora dintre noi care ar putea crede că persoanele cu dizabilităţi nu sunt capabile de a se integra armonios în societate.
 

   De cele mai multe ori, stereotipurile de gândire ne conduc pe piste false de interpretare a realităţii, aşa încât dizabilitatea devine un stigmat al celor despre care se presupune că ar avea dificultăţi de adaptare socială, un nivel scăzut al coeficientului de inteligenţă şi al competenţei profesionale sau un grad crescut al dependenţei sociale. Misiunea de a schimba mentalitatea populaţiei cu privire la această problematică ne aparţine nouă, tuturor, şi este menită a reda demnitatea persoanelor cu deficienţe locomotorii.

Dincolo de aparenţe

Interviul cu Georgeta are loc la ora stabilită. Dimineaţa, la 10 fix, apare la orizont cu o punctualitate de ceas elveţian. Ne aşezăm pe o bancă în parc şi primul fapt care mă surprinde e naturaleţea cu care se ridică din scaunul cu rotile, un act dificil în esenţă, dar căruia tânăra curajoasă din faţa mea îi imprimă o gestică firească. Dialogul se leagă imediat, iar Georgi, aşa cum îi place să se prezinte, începe să decanteze vorbe simple dar pline de profunzime. Pentru ea, imaginaţia şi jocul cu visele nu sunt de niciun folos: „Dacă nu ne simţim împliniţi, începem să ne închipuim lucruri. Fă în aşa fel încât să fii bun în lucrul acela“. E un gând înţelept, care a călăuzit-o pe tot parcursul drumului ei. Totul a început într-un sanatoriu din Mangalia, un loc frumos, dar imperfect, la fel ca şi fiinţa ei exterioară, însă dacă nu s-ar fi întâmplat astfel, crede că nimic nu ar fi ajutat-o să evolueze atât de mult.

Călătorie cu doi prieteni în microbuzul care avea întârziere

   Cuvintele pe care le rosteşte conţin multe pilde şi învăţături. Viaţa i le-a oferit în călătoriile ei, pentru că, da, a călătorit destul. A văzut locuri la care mulţi dintre noi doar visăm. Croaţia a vizitat-o de curând şi a impresionat-o nu doar prin decorul încântător, ci mai ales prin acea deschidere şi flexibilitate atitudinală cu care sunt întâmpinate persoanele cu dizabilităţi. Prietenul ei a însoţit-o vara aceasta într-un tur al regiunii Braşovului, care a culminat cu un sejur la Sovata, destinaţia preferată de vacanţă. Aventurile au început când Maia, animăluţul ei de companie, un pinscher pitic, nu a primit permisiunea de a urca în microbuzul de întoarcere şi au fost nevoiţi să facă autostopul. Chiar şi aşa, a fost o excursie minunată, prilej de amintiri plăcute pentru mai târziu.
   Accesul mai dificil spre zona lacurilor nu a împiedicat-o pe Georgeta să străbată traseul în cârje şi să se bucure de frumuseţea peisajelor, pentru că în mijlocul naturii se simte în elementul ei.
   Sportul este şi el una din activităţile recreative pe care le practică ori de câte ori starea fizică şi timpul liber îi permit. Din 2010, a participat la crosuri organizate pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii şi la evenimente caritabile cu scopul strângerii de fonduri pentru copii cu probleme sociale. Are un suflet mare, deşi e o prezenţă discretă. Georgeta o confirmă.

A fost odată...

   Până la a colinda lumea-n lung şi-n lat în scaunul cu rotile, Georgeta a cunoscut bunătatea oamenilor din centrul copilăriei sale. Mintea ei refuză să aleagă momentele triste şi stăruie asupra amintirilor care o fac să zâmbească. Era „mica revoluţionară“ a centrului, statut pe care şi-l asumă cu dezinvoltura adultului de azi. Poznele şi farsele cu care uimea de fiecare dată personalul s-au mai rărit la vremea primilor paşi în tainele abecedarului. Îşi aminteşte saloanele mari, cu 16 paturi, ce găzduiau vieţile unor copii asemeni ei, cu diferite afecţiuni medicale. Mulţi suferiseră intervenţii complicate şi urmau programe terapeutice de recuperare în paralel cu activităţi educaţionale şi şcolarizare. Georgeta s-a dedicat studiului, conştientă fiind de faptul că era singurul mod de a se realiza. A avut şansa ca de mică să fie înconjurată de profesori minunaţi, care au ştiut cum să stimuleze latura introspectivă a copilului de atunci, făcându-l să asimileze partea pozitivă a lucrurilor, în pofida greutăţilor de ordin material şi a lipsei părinţilor biologici. Rememorează cu drag un episod petrecut în timpul liceului, de ziua ei, când a primit vizita neaşteptată a mamei unei foste colege. Bucuria de a fi căutată de cineva a depăşit-o cu mult pe cea a primirii cadoului mult visat, un casetofon, nepreţuit la vremea aceea. Primele prietenii, primele iubiri s-au născut la marginea mării, la Mangalia. Legăturile sufleteşti din acele timpuri nu pot fi date uşor uitării. Îmi mărturiseşte că vede întotdeauna „trecutul încărcat cu ceva bun“, iar când se referă la prezent nu uită niciodată că „lumina e acolo, trebuie doar să dăm perdeaua la o parte“.

Dragostea e mereu alta

   Merg mai departe şi o întreb cum iubesc persoanele cu dizabilităţi. „Compromisul din dorinţa de a fi acceptat devine inevitabil, mai ales în cadrul relaţiilor cu persoane aparent normale“ e răspunsul care mă pune pe gânduri. Sunt rare situaţiile în care se stabilesc astfel de legături, dar nu imposibile: „Cei mai mulţi dintre oamenii care acceptă legături cu persoane cu dizabilităţi sunt, de regulă, cei care au avut experienţe de viaţă profunde, care au un membru al familiei într-o situaţie asemănătoare sau cei care practică o anumită religie“. Reticenţa de a dezvălui adevărul cu privire la statusul său fizic se justifică în condiţiile în care de multe ori, aflându-l, celălalt a întrerupt orice comunicare virtuală şi nu a mai dorit materializarea unei întâlniri în plan real.

Despre Univers şi Dumnezeu

   Georgeta percepe altfel timpul şi spaţiul, îi place să spună despre ea că „măsoară pulsul vieţii“. Primul a învăţat-o că umorul poate salva sufletul. „Am ales să trăiesc cât mai simplu, de fapt asta am căutat tot timpul, să nu ies prea mult în evidenţă, dar nici să rămân în umbră“. Când o privesc vorbind despre ceea ce o face fericită, văd o tânără optimistă, plină de energie, tonică, care se simte bine cu ea însăşi. Energia şi pofta de viaţă pe care le emană au o sursă secretă, pe care mi-o dezvăluie cu generozitate: lucrurile simple din jur. Dacă ea refuză să devină parte a unei societăţi consumiste şi robotizate este pentru că nu vrea să se alieze unei lumi care nu vede esenţa.
   Departe de a considera propria dizabilitate ca pe o pedeapsă, Georgeta Fîntînaru nu crede într-un Dumnezeu răzbunător. Legătura ei cu divinitatea nu s-a restrâns niciodată la întrebări de genul „de ce eu?“ sau „pentru ce?“. S-a mai certat cu El în sinea ei, prin clasa a cincea, atunci când unii copii îi adresau jigniri. I-a iertat. Când vorbeşte despre prietenii de acum, recunoaşte că ocupă primul loc în inima ei şi îi vede deasupra lucrurilor materiale. Dezamăgiri au fost, cum nu? Dar i-a iertat şi pe aceia.

Confirmarea profesională

   În prezent este sociolog în domeniul medical, iar şansa de a cunoaşte împlinirea profesională a venit după absolvirea celor două facultăţi, una de asistenţă socială, cealaltă de sociologie, dar şi a două masterate, în condiţiile în care aplicarea directivelor europene a creat un context favorabil angajării persoanelor cu probleme motorii. Se simte bine integrată în colectivul cu care lucrează şi a reuşit să câştige respectul colegilor şi al oamenilor cu care interacţionează. Un zâmbet îi apare pe chip atunci când îşi aminteşte că au fost cazuri când celor din urmă nu le-a venit să creadă că face parte din personalul de specialitate.
   A mai activat ca practicant în cercetare, ca operator de interviu şi a colaborat ca voluntar într-un centru oncologic, fiind convinsă că „menirea ei este aceea de a da mai departe“, iar asta o face să se simtă împlinită. Gândul de a avea grijă de copii bolnavi sau cu dizabilităţi nu o sperie, ci, din contră, o motivează să continue şi să găsească mereu resurse în interiorul ei. Are şi un motto preferat: „Oamenii înţelepţi se gândesc la viaţă, nu la moarte“.

Un model pentru ceilalţi 
   Îmi iau rămas bun de la Georgeta Fîntînaru cu certitudinea că, dacă ar exista mai mulţi oameni înzestraţi cu modul ei de a gândi şi de a percepe lumea înconjurătoare, cu siguranţă ar fi mai multă lumină într-un oraş trist şi golit de sens, oraşul celor care încă nu au învăţat că viaţa nu aşteaptă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe