Newsflash
Reportaje

Centrul de Cardiologie Theodor Burghele, o poveste de succes

de Dan Dumitru MIHALACHE - iun. 10 2022
Centrul de Cardiologie Theodor Burghele, o poveste de succes

Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” are de-acum un Centru de Cardiologie modern. Inaugurarea oficială a avut loc marţi, 7 iunie 2022.

Mulţi pacienţi cu probleme urologice ajung la Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele”, printre ei și unii cu diverse afecţiuni asociate. Bolile cardiace reprezintă unul dintre domeniile care, din păcate, „se bucură”, și aici, de tot mai mulţi adepţi.

Spitalul Burghele era unul dintre numeroasele spitale din România care deplâng lipsa unui ambulatoriu integrat de Cardiologie. De-acum se pare că această problemă și-a găsit rezolvarea. Cum? Datorită entuziasmului, perseverenţei și tenacităţii medicului Turkes Ablachim, care a reușit să coaguleze în jurul acestui proiect mulţi oameni de bine, astăzi vorbim de, iată, un Centru de Cardiologie modern, amplasat chiar în curtea spitalului din Șoseaua Panduri nr. 20.

2_1

Aici, pe baza biletului de trimitere, pacienţii asiguraţi pot beneficia de consultaţii și investigaţii cardiologice de înalt nivel, în deplină siguranţă. Marele avantaj pentru aceștia este faptul că toate investigaţiile pot fi efectuate în aceeași zi, în urma unei evaluări iniţiale și, în plus, pot primi concluziile și planul de tratament pe loc.

Perfect pentru un centru ambulatoriu

Centrul de Cardiologie „Th. Burghele” vine pe fondul unei nevoi crescute de spaţiu în cadrul spitalului, unde medicii să poată consulta pacienţii într-un mod civilizat, la standarde moderne, dar și din necesitatea unui departament dedicat problemelor cardiologice, din ce în ce mai des întâlnite în rândul populaţiei. Și, întrucât clădirea exista în curtea spitalului, dar nu era folosită deoarece se afla într-o stare nu foarte bună, „am zis că aici este perfect să facem un centru ambulatoriu”, spune dr. Turkes Ablachim, coordonatoarea Centrului.

„Ideea de a crea un centru ambulatoriu mi s-a părut extrem de importantă”, adaugă prof. dr. Adriana Ilieșiu, șefa Secţiei de Cardiologie a spitalului. Aceasta subliniază faptul că prin diagnosticarea, tratarea și monitorizarea pacienţilor în astfel de ambulatorii se degrevează spitalele de cazurile care nu sunt foarte grave.

gazde

De la stânga la dreapta: prof. dr. Adriana Ilieșiu, prof. dr. Viorel Jinga, dr. Turkes Ablachim, conf. dr. Traian Constantin

 

Profesorul Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila” București, încântat și el de această reușită, spune că „aici se poate face inclusiv pregătirea studenţilor și mai ales a rezidenţilor, în condiţii foarte bune”. Și cercetare se poate face aici, „în condiţii foarte bune”, opinează acesta. De asemenea, „centrul de oncologie, care există în clădirea alăturată, va fi unul dintre beneficiarii centrului de cardiologie”, completează profesorul Jinga.

Este un proiect care încununează eforturile noastre nu doar ca medici, ci și ca oameni, pentru că se adresează obiectului muncii noastre, și anume pacientul. (Conf. dr. Traian Constantin, manager interimar, Spital „Th. Burghele”)

Dar de unde fonduri?

 „Am vorbit cu niște prieteni de-ai mei turci, ei au vorbit cu alţii și uite așa s-au adunat niște bănuţi din comunitatea turcă”, explică dr. Ablachim. Potrivit acesteia, ajutorul cel mai mare a venit de la o importantă companie privată de construcţii (tot cu acţionari turci) care, pe lângă faptul că a finanţat proiectul cu o sumă foarte mare de bani, a pus la dispoziţie și echipa de proiect, arhitecţi, electricieni, instalatori etc. Totodată, a oferit și o mare parte din materialele de construcţii necesare:

„Ei s-au ocupat să găsească cele mai mici preţuri la toate produsele... practic, au făcut totul. Eu eram doar supervizorul (zâmbește sfios). În fiecare zi veneam, verificam, le explicam muncitorilor ce consideram că mai trebuie făcut ș.a.m.d.. Sigur, o făceam cu toată inima, cu tot entuziasmul”. Valoarea totală a investiţiei depășește 150.000 de euro, fondurile fiind asigurate aproape integral din contribuţii private.

Practic, tot interiorul clădirii a fost curăţat „la roșu”, s-au instalat circuite electrice noi, special gândite pentru clinică, a fost montat un sistem modern de climatizare, au fost înlocuite instalaţiile sanitare etc. Deși lucrările s-au desfășurat într-un ritm alert, faţă de estimările iniţiale au durat ceva mai mult timp, deoarece pe măsură ce înaintau erau descoperite noi și noi probleme.

3

Dotările trebuia să fie și ele de ultimă generaţie, completează dr. Ablachim: „Am vrut, de exemplu, uși speciale, întâlnite în spitalele moderne, foarte late, care să permită trecerea tărgilor, scaunelor cu rotile și a paturilor. Sunt uși foarte bune, necesare, dar și scumpe, pentru că sunt realizate cu o tehnologie specială de ignifugare. Apoi, am ales un linoleum care, pe lângă proprietăţile impuse de normele sanitare, să aibă o cromatică aparte, care să inducă liniște și relaxare viitorilor pacienţi”.

Și estetic, și funcţional

Astăzi, când pășești pragul Centrului pare că ţi se deschide o altă lume: recepţie la intrare cu personal prietenos, un hol bine luminat și aerisit, cabinete de consultaţii și de recoltat analize spaţioase, dotate cu aparatură modernă, o sală de așteptare unde cele câteva scaune amplasate sunt flancate de ghivece din care se înalţă frumoase plante decorative. În proximitatea scaunelor se află și un televizor LCD, unde pacienţii, atât timp cât stau în așteptare, pot viziona diverse filmuleţe informative (și utile) despre problemele lor – mini-cursuri de educaţie medicală – realizate în cadrul Centrului. „Este foarte important să li se acorde [pacienţilor] timpul cuvenit, să li se explice ce probleme au, cum le pot rezolva, cum se pot implica în a-și gestiona afecţiunea, pentru că în felul acesta percep boala altfel, iar implicarea lor personală ajută mult în managementul bolii. Asta ne dorim să facem cu aceste filmuleţe”, explică dr. Turkes Ablachim.

Și mai e ceva, foarte important pentru o anumită categorie de pacienţi: fiecare dintre cele două intrări ale Centrului are câte o rampă pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi. Nota bene: înclinaţia acestor rampe este foarte mică, atât cât să nu creeze probleme la urcare.

Intrarea aflată în preajma uneia dintre parcările spitalului are și o altă utilitate: asigură acces rapid echipajelor de ambulanţă care, la nevoie, pot prelua rapid cazurile ce necesită acest lucru. De altfel, sala pentru testul de efort – cea mai expusă acestui risc – este amplasată chiar în proximitatea acestei intrări pentru ca, în caz de nevoie, pacientul să poată fi urcat pe targă sau în scaunul cu rotile și transportat imediat la ambulanţă.

1_1

Povestea continuă

Chiar dacă la acest moment Centrul de Cardiologie este finalizat și funcţionează, dr. Turkes Ablachim spune că lucrurile nu se opresc aici: „În viitorul foarte apropiat vom începe să tratăm aici pacienţii cu afecţiuni oncologice care au nevoie de monitorizare din punct de vedere cardiologic. Cardiooncologia este un domeniu tânăr, recent apărut în lume; în România se află la început de drum, iar noi ne dorim să fim printre pionierii acestuia. Detectarea precoce a toxicităţii cardiace este de mare importanţă în managementul tratamentului oncologic, permiţând evitarea unor complicaţii cardiovasculare fatale, precum și ajustarea dozelor de citostatice la pacienţii vulnerabili, în funcţie de specificul fiecăruia”.

În Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” există o secţie de Oncologie, dar Centrul de Cardiologie are deja stabilite parteneriate și cu alte secţii de Oncologie și Hematologie din București (cele din cadrul spitalelor Filantropia, Colentina și Cantacuzino).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe