Newsflash
Reportaje

Chirurgul testiculelor de ţap

de Dr. Mihail MIHAILIDE - sept. 5 2014
Chirurgul testiculelor de ţap
            Era atât de cald, încât mercurul termometrului singurei farmacii din Milford sparse capilarul şi mărgele de argint viu se împrăştiară care-ncotro. Şi dacă ar fi fost numai cele 120 de grade Fahrenheit! Se nimerise însă şi o zi cu umezeală, un abur străveziu se ridica din iazuri şi din râul ce traversa ţinutul, ceea ce făcea aerul de nerespirat. E adevărat, Kansas are climă subtropicală. Dar orăşelul, peste care soarele, ca magma din craterul unui vulcan, părea că se va scurge, se afla mai aproape de graniţa cu Nebraska. Or, acolo, în iulie, se mai putea cât de cât trăi şi deci n-ar fi trebuit să fie această insolită zăpuşeală.
            Printr-un ochi de geam împestriţat de muşte, Mr. Brinkley, care stătea la pândă aşteptând pe oricine-o-fi să-i calce pragul, zări, ieşind din lanurile încă nestrânse de grâu, un călăreţ. Trăgea în urma sa o mantie turungie de praf, fluturată de copitele dindărăt ale calului. Când echipajul care se îndrepta în mod vădit către farmacie ajunse la vreo cincizeci de metri, îl recunoscu pe Stittsworth, un fermier cu dare de mână, la vreo patruzeci de ani. Brinkley îşi îmbrăcă peste cămaşa udă de năduşeală halatul, care numai alb nu era de când nu mai văzuse apa şi săpunul, şi, ieşind în prag să-şi întâmpine clientul, se întrebă: oare ce boală serioasă l-o fi răzbit pe Stittsworth ca pe vremea asta să-l pornească la drum?
        Hello, Doc! îl salută fermierul descălecând, în timp ce, cu basmaua de la gât deznodată şi stoarsă, încerca să-şi şteargă transpiraţia care-i şiroia de sub pălăria ca de cowboy texan, pălărie arborată numai când ieşea în lume.
            – Trage calul sub şopron, îi spuse Brinkley; vezi că e o găleată lângă butoiul ăla cu apă. Şi vino să vorbim la umbră, în farmacie!
          Fermierul, o namilă cam de vreo doi metri, cu nasul cocoşat şi mustaţa streaşină peste buză, îşi lăsă cizmele la uşă, se descoperi şi rămase proţăpit şi mut în mijlocul farmaciei, neştiind cum să înceapă. În acel moment, sticluţele cu dop rotat de pe rafturi începură să joace, petromaxul din tavan se bâţâi de la dreapta la stânga, iar calul necheză. Fusese un cutremur. Erau obişnuite în zonă, dar acesta, poate, de o Mrs. Minnie şi Mr. John R. Brinkley în „sala“ de operaţieintensitate ceva mai mare. După ce se liniştiră, fermierul, redobândindu-şi graiul, fixând cu ochii podeaua, îi spuse farmacistului dintr-o suflare:
         – Doc, Mrs. Joselyn, nevastă-mea, e nemulţumită. E nemulţumită de mine. Şi se plânse că de o vreme libidoul său era în declin.
        Brinkley, care în acea mică localitate fără spital era şi doctor, şi farmacist, îi făcu o scurtă „anamneză“, un examen sumar, cerându-i să-şi lase-n jos pantalonii grosolani bătuţi cu nituri şi, conchizând – după priceperea sa – că nu era nimic serios, îi spuse mai mult în glumă:
        – La pretenţiile tale şi mai ales ale Joselynei, ceea ce ţi-ar trebui ar fi, probabil, nişte glande de ţap!
         – În acest caz, Doc, răspunse hotărât Stittsworth, dorind să rezolve cât mai degrabă problema, please, put in some goat balls!
        Oricare medic din acea vreme (1918) ar fi ignorat o astfel de cerere, când exo­trans­plantul funcţional de testicule nu era cunoscut. Nu însă şi John Romulus Brinkley (1885–1942). În acea zi, a avut revelaţia modalităţii mult visate de a se îmbo­găţi rapid. Ceea ce avea să se şi întâmple, graţie „miracolului“ numit goat’s golden balls. Ştiind să-i extragă foloasele, el avea să devină unul din marii escroci medicali ai lu­mii. Viaţa, cariera fulminantă construită pe impostură, arta persuasiunii exercitată pe te­re­­nul fertil al credulităţii unei populaţii neinstruite, inteligenţa de a-şi crea imaginea pu­­blică dorită, succesul social şi material necuvenit, dar ostentativ afişat, apoi decă­de­rea şi condamnarea pentru fals intelectual, malpraxis şi crimă au fost sursa mai multor scrieri1-3.
         Câteva săptămâni mai târziu, după tratamentul pe care „Doc“ i-l aplicase, Stittsworth îşi redobândea virilitatea pierdută. După vreo nouă luni, Joselyn îi dăruia un al doilea fiu. În faţa unui astfel de fericit eveniment, survenit după mulţi ani, vecinul se oferi să i-l boteze. Nevestele mai multor fermieri „operaţi“, mulţumite acum, răspândiră faima lui Brinkley în statul american al fostelor prerii.
        Ulterioara mişcare a lui Brinkley fu aceea de a deschide o clinică în Milford, împrumutându-se la bancă şi investind tot ceea ce adunase cu farmacia. Spitalul număra 16 camere, avea 50 de paturi şi se numea nici mai mult nici mai puţin decât Brinkley Institute of Health. Broşura de promovare arăta că institutul găzduia: Brinkley-Jones Hospital, Brinkley-Jones Associates, the Brinkley Laboratories şi the Brinkley Training School for Nurses. Localnicii erau fascinaţi de cum arăta aşezământul, nu ca un spital, ci ca un hotel de lux: camere lambrisate cu mahon şi nuc caucazian, tapet albastru precum cerul1.
       Între timp, izbucnise gripa spaniolă, cea care a ucis – potrivit bilanţului din primii doi ani ce au urmat Marelui Război – 100 de milioane de oameni. Virusul pare a fi fost asemănător celui aviar de astăzi. Culmea e că primele cazuri de pe teritoriul Statelor Unite au fost observate la Fort Riley, Kansas, sediul unei celebre şcoli de cavalerie. Cu devotament (internări, vizite la domiciliul bolnavilor, procurare de medicamente), Doc Brinkley şi-a creat o imagine publică extrem de favorabilă, legată de îngrijirea concetăţenilor săi în timpul epidemiei. Mai târziu, imaginea de acum avea să-i fie de folos. Când pandemia s-a stins şi supravieţuitorii au dorit să uite de război şi de boală, să-şi trăiască viaţa din plin, Brinkley a demarat marele său proiect de xenotransplant. În acest scop, după câteva intervenţii duse la capăt de el însuşi, ştiind„Doc“ Brinkley – inventatorul transmisiunilor radiofonice publicitare că nu are dreptul de a profesa medicina pentru că nu-şi încheiase studiile, a angajat o echipă de chirurgi, oferind salarii grase. A fixat „beneficiarilor“, ca un negustor ce devenise, tarifele: 750 sau 1.500 de dolari per implant.
       – De ce, Doc, mie-mi ceri 15 hârtii cu Franklin pe ele şi vecinului i-ai luat numai şapte sute cincizeci de dolari, când ştii că recolta din vara asta a fost proastă?
        – Dragul meu, lui Steve Williams i-am pus c... de ţap bătrân. Pe alea le-am avut atunci, iar Steve era tânăr şi cu „potenţial“, pe când, în cazul tău, cu mult mai serios, la anii tăi, trebuie să fac musai rost de glande de ţap tânăr!
        – Înţeleg, nu se lăsă imediat convins pacientul cârcotaş, dar lui Stittsworth i-ai luat numai 150. Cât de bătrân fusese ţapul său?
       Întrebarea era cu schepsis, pentru că circula zvonul, lansat în târg de fiul cel mare al lui Stittsworth, că nu tată-său îi plătise acest onorariu, ci, din contră, doctorul îi oferise acestuia suma de 150 de dolari pentru acceptul de a experimenta pe... pielea lui. Simulând revolta, dar şi tristeţea faţă de nedreapta acuzaţie, Brinkley răspunse rar şi cu voce joasă:
      – Ţapul, îndrăgit ca pe o rudă, fusese din ograda sa. Deşi dăduse „randament“, acum îşi rupsese un picior şi fermierul nu mai suporta să-l vadă chinuindu-se. Era îndurerat; din acest motiv, m-am gândit să-i fac o reducere, mai ales că s-a prezentat cu „materialul“ propriu.
            Directorul Institutului de Sănătate din Milford, „doctorul“ John Romulus Brinkley, nu se putea mulţumi însă cu un venit săptămânal de 15 mii de dolari. În consecinţă, se gândi la puţină publicitate. Întâi în ziare. Şi-a angajat chiar şi un agent de publicitate. Declară astfel că, în „clinica sa“, prin implantul de testicule de ţap, dar şi de ovare de capră (o noutate!), ar fi rezolvat nu numai problemele de sexologie ale ambelor sexe, dar ar fi observat şi că terapia introdusă de el constituie un remediu pentru 27 de alte boli, de la emfizem la demenţă şi... flatulenţă. Apoi, i-a venit ideea de a înfiinţa la Milford o staţie de radio. S-a numit Kansas First, Kansas Best (KFKB). În fiecare seară, la ore de maximă audienţă, Brinkley îşi rezervase propria sa emisiune „medicală“. S-a bucurat de un număr foarte mare de ascultători, pentru că subiectele pe care le aborda erau, pe de o parte, de interes pentru populaţie, iar pe de alta, păreau o sfidare la adresa conformismului religios. Vorbitorul nu se temea de tabuuri precum impotenţa sexuală a bărbatului, despre partenera „necooperantă“ în timpul copulaţiei, bolile prostatei sau cele glandulare, recomandând, desigur, operaţiile sale de implant ori medicamentele fantasmagorice produse de nou-înfiinţata sa companie farmaceutică, Milford Drug Co. Fireşte, tot acest verbiaj se desfăşura după reţete radiofonice moderne, unele în premieră: expunere liberă şi „cortine sonore“ (western swing sau country, muzică la modă în sudul Statelor Unite), care separau un „sfat medical“ de altul, mai ales în emisiunea de luni, când Doc răspundea unui număr din ce în ce mai mare de scrisori primite de la ascultători (sursele citate vorbesc de peste 50.000).
        – Stăteam cu urechea lipită de aparat noapte de noapte să-l ascultăm – îşi aminteau ascultătoarele – nu numai pentru ceea ce ne spunea şi „nu se cădea“ să auzim pe lumină, dar şi pentru vocea sa caldă şi liniştitoare. Şi tot lunea, încă din zori, soseau la Milford cu trenul câte 50 de pacienţi programaţi pentru operaţie.
       Invitat de Harry Chandler, proprietarul ziarului Los Angeles Times, în februarie 1922, să-l opereze pe unul dintre redactorii săi (intervenţie încununată de succes), Brinkley a primit drept răsplată o asiduă publicitate, fiind numit chiar „unul dintre cei mai faimoşi chirurgi din America“1.
        În câţiva ani, „doctorul“ Brinkley a devenit un foarte bogat cetăţean al statului Kansas. Mrs. and Dr. Brinkley îşi îngăduiră turnee prin lume, Parisul şi oraşele italiene fiind ţintele preferate. Dar şi China, unde „one of the most famous surgeons of America“1 l-a operat pe preşedintele Băncii din Peking, a vizitat o colonie de eunuci din Saigon şi, lărgindu-şi aria „preocupărilor de specialitate“, l-a circumcis pe însuşi prinţul de Siam, în timp ce navigau cu un vaporaş prin strâmtoarea Malacca1.
     Cu atari resurse financiare şi de imagine, nu i-a fost greu să se aleagă, la un moment dat, primar al aşezării. A folosit bugetul pentru a dezvolta canalizarea, trotuarele, a înfiinţat un birou de poştă, a cumpărat echipament nou pentru echipa locală de fotbal american „Caprele lui Brinkley“ (!). Astfel, pentru urmaşii urmaşilor fermierilor „operaţi“ sau nu, Brinkley e ţinut minte ca un bun manager4.
     Ce se ştia în 1918 despre transplantul de organe? Nu foarte mult şi în niciun caz Brinkley nu era studiosul care să se fi documentat. Poate, dacă ar fi fost bisericos (ceea ce nu era cazul), ar fi citit ori aflat că sfinţii Cosma şi Damian, fraţi şi „medici fără de arginţi“, au „transplantat“ (sarcină asumată probabil doar de una dintre cele trei perechi cunoscute de fraţi) în locul piciorului canceros al unui paznic de bazilică, pe cel sănătos al unui maur decedat din alte cauze („minunea piciorului negru“).
     În 1920 şi în deceniul care a urmat, chirurgul francez de origine rusă Serge Voronoff a devenit brusc celebru şi bogat pentru tehnica sa de a grefa ţesut testicular de maimuţă pe testicule de om. E adevărat, nu în scopul urmărit de Brinkley, ci în acela de a obţine o întinerire a pacienţilor săi, în general milionari5. După cincizeci de ani de la moartea chirurgului, s-a emis ipoteza că virusul imunodeficienţei umane dobândite (HIV) ar fi fost introdus în organismul uman odată cu ţesuturile de maimuţă grefate de Voronoff la om. Această ipoteză nu a fost însă singura; au mai fost incriminate: consu­mul de carne de simian ori transmiterea virusului de la cimpanzei la om prin vaccinul antipoliomielită, produs în anii ’50 cu ajutorul culturilor de celule renale de maimuţă.
     În cazul lui Brinkley şi al speciilor sale kansasiene de capre, riscul major era constituit de infecţie, apoi de respingerea a ceea ce el „altoia“. Metoda consta în extragerea testiculelor (ulterior şi a ovarelor de capră), operaţie executată de un ajutor (la început, Minnie, a doua soţie a sa). Chirurgul (Brinkley) înmănuşat le primea aşezate pe nişte comprese, le „examina“, apoi îşi trăgea pe faţă masca de tifon, lua un bisturiu dintr-o tăviţă renală în care instrumentul se aflase, alături de pense, în soluţie de mercurocrom (un antiseptic), tăia sau nu o bucată din glandă, secţiona prin două incizii paralele scrotul şi implanta „produsul“ alături de testiculul, considerat ineficient, al pacientului. Ovarele de capră le implanta în abdomenul femeilor în apropierea glandelor omonime. Deloc surprinzător, la scurt timp, apăreau rejetul şi infecţia. Mulţi pacienţi, de care s-a aflat mult mai târziu, au sucombat. Vreo 40 de decese. Cu toată pregătirea lui medicală insuficientă şi nefinalizată (student trei ani la Bennett Medical College în Chicago, îşi zicea doctor în baza unei diplome cumpărate cu 500 de dolari de la Medical University Eclectic din Kansas City, diplomă care i-ar fi dat dreptul doar la o anumită practică, proceduri fizice şi ceaiuri/decocturi din plante medicinale, în două–trei state americane), Brinkley ar fi fost la curent cu eşecurile lui Charles-Edouard Brown-Sequard, Eugen Steinach, Voronoff. Cu toate acestea, din mo­tive pecuniare, riscând şi încălcând etica medicală, persista în altoiurile sale de capră.
     Fiziologul francez Brown-Sequard prepara un triturat de testicule de câine şi cobai. Pentru a convinge, şi le-a injectat declarând că „şi-a recăpătat vitalitatea fizică şi vigoarea intelectuală a tinereţii“. După care, la pacienţii care au consimţit să li se aplice tratamentul, efectul placebo s-a disipat, iar rezultatul întineritor nu s-a manifestat. La fel s-a întâmplat şi după ce vienezul Steinach propunea creşterea nivelul de testosteron sanguin prin vasectomie.
     Ne întrebăm: ce anestezie să fi folosit „echipa operatorie“? Avea la dispoziţie cloroform (prima anestezie generală fusese efectuată de un dentist american, William Morton, cu eter), dar şi anestezia intravenoasă, descoperită de Pierre Oré, metodă care s-a generalizat abia după 1902, când a fost descoperit barbitalul (Veronal). O fotografie îl înfăţişează pe Brinkley ţinând în mâna dreaptă o pensă, lângă masa de operaţie (care ascunde complet sub cearceaf o formă: ar putea să fie cea a trupului pacientului), aşteptând să se instaleze anestezia generală. Pentru că la capătul mesei (căpătâiul bolnavului) e aşezată Minnie, ca şi cum s-ar pregăti să dea pe masca Ombredane anestezicul. Ambii se uită însă către obiectivul aparatului fiind interesaţi de felul cum placa fotografică îi va nemuri.
     Animalul nu beneficia de anestezie. Frânghii ori ajutoare vânjoase erau de ajuns spre a-l imobiliza. Zbieretele sfâşietoare de caprine auzite pe culoarele clinicii lambrisate cu mahon de un grup de medici aflaţi în inspecţie (când lucrurile au început să se tulbure) confirmă această supoziţie. Iar pentru implantare e de presupus că, dacă ar fi ales o anestezie locală, Brinkley ar fi utilizat procaină sau lidocaină.
     Cu certitudine, Brinkley nu avea habar de cauzele rejetului, de toleranţa şi intoleranţa imună, de xenogrefe – adică de ceea ce îşi propusese să facă: implant de goat balls la om, urmat adesea de un rejet hiperacut. Nici vorbă de studii de genetică şi terapie imună! În sursele cu referire la activitatea sa implantologică apare informaţia că ar fi fost gata să execute implanturi recoltate de la cadavrele prizonierilor condamnaţi la moarte. O comisie alertată de Asociaţia Medicală Americană e trimisă la faţa locului spre a asista la una din celebrele deja intervenţii de implant. Brinkley acceptă. Ba mai mult, în tot cursul operaţiei, cu un aer doctoral, explică membrilor comisiei timpii operatori. Un dr. Hassig notează pas cu pas explicaţiile. Pacientul e întins pe masa de operaţie, având în jurul frunţii o cârpă umedă. În jurul mijlocului, o bandă textilă asigură imobilitatea. I se injectează, după dezinfecţia cu mercurocrom, în zona suprapubiană, un anestezic. E adus de la subsol animalul „donator“. Are cam trei-patru săptămâni şi vârsta a fost aleasă de beneficiar. E trântit şi ulterior imobilizat pe o masă de fier, lângă pacient, cu picioarele în sus. Behăie asurzitor şi se zbate. Un miros de balegă umple sala de operaţie. (E de presupus că nimeni nu s-a gândit să supună la înfometare bietul ied sau să-l clismeze, înainte de operaţie.) Mrs. Brinkley îi „pieptănă“ cu mercurocrom blana din partea de jos a abdomenului. Apoi, cu o „forfecuţă“, îi secţionează preţioasele glande. Un ajutor le prezintă într-o tăviţă operatorului. Acesta le examinează, apoi, după ce dezinfectează şi el zona operatorie cu acel ubicuitar mercurocrom, deschide scrotul pacientului şi implantează, de fiecare parte, testiculele de ţap.
     Raportul comisiei i-a fost atât de defavorabil lui Brienkely, încât escrocului i s-a interzis să practice. A fost dat în judecată pentru mai mult de douăsprezece capete de acuzare. Dar, ţinând seama de meritele anterioare ale binefăcătorului comunităţii, guvernatorul de Kansas a refuzat extrădarea în statul unde urma să fie judecat. Era însă doar o temporară victorie.
     În primăvara lui 1930, în timp ce se afla cu Minnie în noul lor automobil  de lux Pierce-Arrow decapotabil, văzu în trecere prin Milford, la un chioşc de ziare, fotografia sa pe prima pagină. Curios, îi ceru şoferului să oprească. Într-adevăr, Kansas City Star publica un articol deloc elogios la adresa lui. Iar acesta avea să fie doar începutul unui serial. Se afirma că, în timpul Prohibiţiei, ar fi vândut pe sub mână alcool, că şi-a părăsit prima soţie şi pe cei trei copii şi – ceea ce era cu adevărat îngrijorător – că diplomele sale erau false şi că nu avea Reţetele „doctorului“ Brinkley puteau fi onorate în magazine de larg consumdreptul de a practica medicina. Dintr-odată, cerul părea că s-a năruit asupra cuplului Brinkley. Ordonă şoferului să întoarcă spre casă, întrerupându-şi plimbarea. Remar­cară, trecând pe lângă un iaz ce le era cunoscut, că apa devenise dintr-odată roşie ca sângele. Localnicii cunoşteau acest fenomen bizar, bigoţii legându-l de o pro­feţie biblică apocaliptică „transformarea apelor în roşu“. Imaginea purpurie îi rămase soţiei sale pe retină şi fenomenul ivit în acel moment îl consideră de rău augur. „Doctorul“ încercă să braveze şi, de la microfonul postului său de radio, ameninţă ziarul, cerând daune uriaşe: cinci milioane de dolari.
      Peste câteva zile, Brinkley primi prin poştă înştiinţarea de a se prezenta la Kansas City Board of Medical Examiners (organism similar unui colegiu naţional al medicilor; veghea asupra modului de practicare a medicinii şi examina plân­gerile de malpraxis). Fu din nou acuzat de fraudă şi şarlatanism. Asociaţia Medicală Americană reuşise să convingă consiliul din Kansas să-i suspende dreptul de liberă practică. Concomitent, oficia­lităţile federale îl informară de intenţia lor de a-i suspenda licenţa de funcţionare a postului de radio KFKB.
     Fiindu-i interzis de a mai practica şi aflându-se în iminenţa de a-şi pierde şi licenţa de radio, Brinkley s-a gândit că n-ar strica să se lanseze în politică. Avea, am zice, o viziune „modernă“ asupra moravurilor în profundă schimbare de după Primul Război Mondial, când democraţia permitea lansarea unor lideri care, fluturând drapelul interesului public, serveau de fapt sub cel al interesului propriu. Dacă, prin alegeri, ar fi dobândit o poziţie politică de influenţă, atunci ar fi putut spera să numească în boardul medical al statului pe propriii săi susţinători. S-ar fi creat astfel condiţii de recuperare a pierderilor care îi ameninţau nu numai statutul social, dar şi bunăstarea materială.
     – Pentru aceasta ar trebui să candidezi cel puţin la funcţia de guvernator, îi spuse Minnie, care-i îmbrăţişă pe loc ideea şi se şi vedea în postura de soţie a înaltului func­ţio­nar al statului Kansas, oferind recepţii vindecătoare pentru sine şi ale sale frustrări.
     Abia trecură trei zile de la suspendarea licenţei de medic, când Brinkley îşi anunţă public candidatura. Era cam pe ultima sută de metri, de aceea se declară candidat independent. Dispunea încă de un puternic instrument de campanie electorală: KFKB, postul său de radio. Aici avea un succes enorm cântăreţul de country Roy Faulkner, care interpreta acompaniindu-se de chitară, dar şi de ferestrău muzical, vioară şi muzicuţă. Foarte popularul interpret l-a însoţit pe Brinkley chiar şi la mitingurile de pe teren, unde cânta nemuritoarea melodie „Strawberry Roan“.
     O fotografie îl înfăţişează pe candidatul guvernatorial lângă avionul său, arătând spre obiectiv materialele de propagandă pentru propria-i alegere. Promisiunile electorale dintr-un program încropit la repezeală erau destul de vagi: amenajări de lacuri, manuale gratuite pentru elevii din şcolile publice, creşterea oportunităţilor de educaţie pentru populaţia de culoare, impozite mai mici şi acordarea de pensii pentru limită de vârstă. Unde am mai auzit astfel de promisiuni „originale“?
     Pentru a-i fideliza pe imigranţii germani şi suedezi, le-a promis emisiuni în limbile materne. Cu toate acestea a pierdut alegerile, obţinând doar 29,5% din voturi. Minnie a fost profund dezamăgită. O încercare similară, în 1932, tot ca independent, s-a soldat cu un scor mai bun (30,6%), dar Brinkley a pierdut din nou în faţa unui candidat republican.
     Perspectivele sale de succes în Kansas fiind din ce în ce mai restrânse, Brinkley a vândut KFKB unei companii de asigurări şi a decis să se mute mai aproape de graniţa cu Mexicul, unde ar fi putut înfiinţa un post de radio de mare putere. Deşi nu mai putea practica medicina în Kansas, şi-a păstrat Clinica din Milford, numindu-i pe doi dintre acoliţii săi responsabili de activitatea operatorie. Acum, inserturile de glande Prospera familie Brinkley, fotografiată în faţa cochetului avion Lockheed Electracaprine vindecau hipertensiunea, ba chiar şi boli psihice grave, precum schizofrenia. Părăsind Kansasul, Brienkely s-a mutat în Texas, la Del Rio, foarte aproape de Mexic.
     În 1938, ofuscat că nu reuşise să-l înfrângă pe „şarlatan“ şi nemaiputându-şi stăpâni fierea, vechiul duşman al lui Brinkley, Morris Fishbein, răbufni. El readuse în spaţiul public mai vechea discuţie cu privire la cariera controversată şi malversaţiunile „doctorului“ şi omului de afaceri Brinkley, publicând în revista Hygeia o lucrare în două părţi: „Modern Medical Charlatans“.3 Fishbein demonstră că „tratamentele“ lui Brinkley nu aveau nicio susţinere ştiinţifică. În cel mai bun caz, când nu surveneau infecţii, date fiind manevrele septice ale „operatorilor“, testiculul sau fragmentele implantate ale acestei glande de ţap, recunoscute de organism ca străine, erau absorbite. Un număr mare de pacienţi decedaseră după astfel de implante, dar certificatele de constatare a decesului indicau o altă cauză, anume cea directă (imediată) a morţii. El a relevat de asemenea faptul că Brinkley efectua intervenţiile sale în condiţii insalubre şi de multe ori în stare de ebrietate.
     Doctorul M. Fishbein (1889–1976) era redactorul şef al publicaţiei Journal of the American Medical Association (celebra JAMA), apoi fondatorul şi redactorul şef al revistei Medical World News. S-a opus prin căi legale şarlatanismului medical, pe care îl dorea eradicat din breaslă, atacându-l în mod special pe the goat-gland surgeon John R. Brinkley. Îi contesta studiile, atestatele, diplomele. Acuzatul replică printr-o plângere la tribunal pentru defăimare contra lui Fishbein, cerându-i daune în valoare de 250 de mii de dolari, echivalentul a peste patru milioane în zilele noastre. Nici nu putea face altfel. Procesul se judecă în Texas, statul unde Brinkley se refugiase. Juriul, cuprinzând reprezentanţi ai diferitelor instituţii şi profesii, dădu dreptate lui Fishbein, concluzionând că Brinkley trebuie să fie considerat un şarlatan în sensul obişnuit al cuvântului. În anul următor, JAMA relata procesul de calomnie bazat pe articolul contra lui Brinkley din Hygeia2.
     În ziare prietene, locuitori din Del Rio, unde Brinkley îşi avea nu o casă, ci un palat, încărcat cu mobilier, tablouri şi covoare scumpe, importate din Franţa, îşi exprimară dezamăgirea faţă de sentinţă, regretând faptul că Doc nu obţinuse victoria, pentru că ei nu uitaseră ce a însemnat omul şi spitalul său pentru comunitate.6 Se amintea, de asemenea, faptul că Brinkley făcuse oraşului numeroase donaţii şi susţinuse financiar îmbunătăţiri urbane. Alţi martori însă au părut scandalizaţi de bogăţia şi de luxul exorbitant pe care soţii Brinkley le afişau: „doctorul“ avea un monoplan propriu (Lockheed Electra) cu pilot şi copilot angajaţi permanent, trei iahturi, automobile de lux, bijuterii. Devenise fondatorul şi proprietarul unui post de radio numit XERA, în Villa Acuna, Mexico, pe malurile lui Rio Grande, bucurându-se de un succes similar celui de odinioară din Milford.
     – În fiecare dimineaţă a procesului – şi-a amintit cu obidă unul dintre martori – Doc era condus la audieri de Mrs. Brinkley la volanul unui Cadillac, comandă specială, de culoare roşie, strălucind ca o maşină de pompieri. Numele Brinkley era inscripţionat în 13 locuri, de la capacele butucului roţilor până la portbagaj. Mrs. Brinkley oprea adesea limuzina la marginea trotuarului, pentru a se îmbrăţişa şi conversa cu admiratorii.
     Dincolo de această presiune mediatică – ziar şi radio XERA – care, după cum s-a văzut, nu a avut şansă de izbândă, ulterior verdictului defavorabil pentru Brinkley, fură depuse pe masa judecătorilor la diverse tribunale numeroase plângeri ale celor care se considerau prejudiciaţi prin acte de malpraxis. Pentru afaceristul de succes şi mogulul de presă (cum am spune astăzi) a început degringolada. Sumele cerute lui Brinkley ca despăgubire depăşeau trei milioane de dolari. Fiscul american (IRS) declanşă o anchetă împotriva sa pentru fraude fiscale (neplata unor taxe), la finele căreia, în 1941, îl declarară falit. Concomitent, Mexicul şi Statele Unite opriră emisiunile de radio XERA. Trei crize cardiace succesive şi amputaţia unei gambe, urmare a circulaţiei deficitare (se pare, o embolie), îl determinară pe Brinkley să se interneze mult timp în spital. Pentru ca la 26 mai 1942 să înceteze din viaţă, în Spitalul din San Antonio (Texas), urmare a unei insuficienţe cardiace ireductibile. Ar fi împlinit, la 8 iulie, 57 de ani. A fost înmormântat în cimitirul din Forest Hill, în Memphis (Tennessee).

Notă autor:

Surse:

1. Brock P. Charlatan, The Fraudulent Life of John Brinkley. Phoenix, 2009, London

2. Fischbein M. John R. Brinkley-Quack. JAMA. 1928;90:Feb 14

3. Fischbein M. Modern Medical Charlatans. Hygeia. 1938;16:Jan-Feb

4. Wikipedia – John R. Brinkley

5. Wikipedia – Serge Voronoff

6. Schwarcz J. The Goat Gland Doctor: The Story of John R. Brinkley. Quackwatch.org

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe