Newsflash
Reportaje

Cu carierele în joc

de Dr. Nicolae CERNĂIANU - dec. 28 2015
Cu carierele în joc
     Viața se scurge în jurul tău, o mulțime de detalii ți se șterg din minte, persoane foarte apropiate dispar din memorie sau se găsesc pe undeva îngropate în negura amintirilor de odinioară. Dar figura profesorului Litarczek nu a dispărut din noianul de amintiri legate de cariera mea profesională în România.
     În urmă cu zeci de ani eram rezident de chirurgie în secția regretatului profesor Dan Setlacec și cu prima ocazie fusesem prezentat șefului de clinică ATI, în proaspăta mea calitate de tânăr de viitor. Gestul șefului meu mă impresionă, eu eram la începutul carierei, iar în fața mea se afla un titan al meseriei cu care noi, chirurgii, împărțeam sala de operații. Senzația de a fi primit și privit cu îngăduință de anestezistul numărul unu al țării îmi făcu foarte bine.
     La numai câțiva ani de la terminarea rezidenței, devenit specialist, începusem să fiu cunoscut ca expert în domeniul chirurgiei tiroidei, așa că nu m-am mirat când am fost abordat de un individ cu „funcții de răspundere“ și rugat să operez un pacient nu mai puțin cunoscut în lumea politică de acum câteva decenii. Cum știam că o asemenea alegere nu putea fi făcută decât cu personala aprobare a celui care conducea destinele țării, m-am simțit complimentat, dar și anxietat de responsabilitatea pe care n-o puteam refuza, pentru nimic în lume. Mai ales că ordinul de a opera respectiva persoană fusese dat în scris și semnat de însuși ministrul sănătății de atunci.
     Senzația de timorare nu mă părăsi, căci aveam tot timpul în minte ideea că respectiva intervenție chirurgicală îmi poate deschide cu ușurință poarta închisorii, pentru a doua oară în viață (deși de data aceea nu ca deținut politic!).
     Mi se puse la dispoziție sala de operații a spitalului Elias și mi se ceru să-mi aleg echipa cu care voi lucra.
     Primul ales fu un bun prieten, expert în chirurgia vasculară („în cazul în care se lezează un vas mare…“) și un foarte bun specialist în domeniul ORL, pentru ca să pot fi ajutat în caz de atingere a nervului recurent sau a laringelui. Acum, când toate aceste amănunte îmi vin în minte, după zeci de ani, pot spune că justețea dublei alegeri de atunci a fost confirmată din plin, pentru că amândoi colegii nu numai că m-au asistat cu mult profesionalism și răbdare, dar nu multă vreme după aceea fiecare a devenit foarte cunoscut și apreciat în domeniul său.
     Când a sosit momentul de a alege anestezistul, nu am ezitat o clipă. Dr. George Litarczek era primul pe lista mea, deși cunoșteam mulți alții și lucrasem cu alți colegi anesteziști, pe care îi apreciam în mod deosebit. Dar eu știam ce știam, așa încât atunci când mi s-a cerut să justific această alegere am remarcat doar că dr. Litarczek e anestezistul pe mâna căruia m-aș da, dacă aș avea nevoie de o intervenție chirurgicală. Argumentul a convins pe toți cei care trebuiau să-și dea consimțământul.
     În acele timpuri, George Litarceck era deja regele încoronat al anesteziei românești, fiind în mod practic singura valoare certă din echipa chirurgicală aleasă de mine. Am fost profund mișcat de faptul că a acceptat sa ne ajute, a crezut în noi si și-a pus tot prestigiul și reputația în joc. Dacă făceam vreo greșeală, el era, fără discuție, în pericol să se scufunde împreună cu noi, ceilalți trei.
     Nu cred că altcineva în afară de dr. Litarczek ar fi avut tăria de caracter, generozitatea si curajul să-și asume un asemenea risc în acele timpuri periculoase. Pentru că, e un fapt bine știut, în regimuri dictatoriale, chirurgia și anestezia pot deveni profesii foarte periculoase pentru cei ce le practică.
     Nu voi uita acea dimineață. Faptul că-l știam alături pe întemeietorul anesteziei moderne românești, cu experiența și judecata sa clinică, mi-a dat curajul și liniștea necesare să pot opera cu succes. De atunci au trecut zeci de ani. Din păcate, nu mult după acel episod drumurile noastre s-au despărțit pentru totdeauna.
     Nu mă pot lăuda că am lucrat cot la cot cu profesorul Litarczek (deși mi-aș fi dorit-o). Pot rezuma cele de mai sus doar afirmând că, odată, în vremuri grele, am fost scurt timp în aceleași tranșee, am apărat poziția și am scăpat nevătămați…
     În România, în vremea aceea, a rămâne neatins și neîntinat nu era de la sine înțeles. Pentru ce a făcut atunci profesorul George Litarczek pentru noi, pentru încrederea acordată, îi sunt recunoscător și astăzi. Profit de ocazie ca să-l salut pe această cale și să-i urez ani buni, sănătate și voie bună, toate acestea venind de la un chirurg recunoscător.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe