Newsflash
Reportaje

Cu sănătatea la control și în vacanţă

de Cristina GHIOCA - aug. 26 2022
Cu sănătatea la control și în  vacanţă

Pentru al doilea an consecutiv, tineri medici endocrinologi și dermatologi și-au unit forţele pentru a oferi consultaţii gratuite celor aflaţi în concediu la malul mării.

poza principalaCinci staţiuni, peste douăzeci de medici specialiști și rezidenţi la datorie și peste patru mii de persoane examinate (de două ori mai multe decât anul trecut) – așa arată, în câteva cuvinte, cea de-a doua ediţie a campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos”, desfășurată în perioada 15-20 august pe litoralul românesc.

Organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din București, în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD) și Societatea Română de Endocrinologie (SRE), campania a fost centrată pe medicina de prevenţie, după cum a subliniat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD.

În corturi amplasate pe plajele din staţiunile Costinești, Neptun, Saturn, Mangalia și Olimp, tinerii medici au încercat să depisteze persoanele la risc pentru cancer de piele, sindrom metabolic și osteoporoză, dar și să le ofere informaţii despre cum pot avea un stil de viaţă mai sănătos sau cum să se protejeze corect de razele ultraviolete.

Descoperiri deloc surprinzătoare

La unul dintre corturi, mai precis la cel din Neptun, a oferit consultaţii și dr. Andra Miu (foto), medic rezident Dermatologie în anul 2 la Spitalul Clinic Colentina din București. Am cunoscut-o la finalul primei zile și am rugat-o să-mi împărtășească impresiile „la cald”.

Dr. Andra Miu

Evaluase în ziua aceea 44 de persoane, iar ceea ce a descoperit nu a surprins-o: foarte multă lume arsă de soare, persoane cu erupţii cauzate de expunere și destul de puţin informată despre protejarea corectă a pielii: „Nu am avut numai aluniţe pe care le-am investigat, ci și foarte multe erupţii polimorfe la soare, în care am o piele inflamată, cu eritem, chiar și puţină mâncărime. Am scris chiar câteva reţete pentru aceste manifestări”.

Din păcate sau poate din fericire, a descoperit și o formaţiune care la prima vedere părea un carcinom bazocelular. Însă numai un examen histopatologic poate pune un diagnostic de certitudine. Tocmai de aceea l-a rugat pe bărbat să se prezinte cât mai curând posibil la un consult la spitalul unde activează tânăra.

Carcinomul bazocelular este cea mai frecventă formă de cancer cutanat.

În vârstă de 60 de ani, turistul avea istoric de expunere la soare, lucra și în grădină, iar în trecut muncise și în aer liber fără să se protejeze de radiaţii. Sesizase excrescenţa de aproape două luni, însă dr. Andra Miu considera că o avea de mai mult timp.

Bărbatul i-a spus că îl doare și că îl mănâncă puţin, de aceea a și remarcat-o. Nu s-a speriat însă când i s-a comunicat diagnosticul. Poate și pentru că avea o poveste de viaţă aparte, mărturisește medicul: „Când le comunicăm un diagnostic, le spunem și ce înseamnă. Eu încerc să le explic că nu e dintre cele bune, că trebuie să se prezinte cât mai repede la medic. (...) Doar că, poate și datorită faptului că domnul avusese o operaţie renală destul de mare, deci trecuse prin experienţe destul de grele înainte, nu s-a speriat. Nu vreau să le stric vacanţa oamenilor, dar trebuie să îi facem să conștientizeze că unele lucruri nu sunt în regulă”.

Pielea nu uită

Un alt aspect pe care l-a constatat, dar la care se aștepta, a fost că, în general, oamenii utilizează creme de protecţie doar vara, la mare, și cu factor de protecţie necorespunzător.

„Am avut o doamnă care își făcea singură cremele, doar că factorii de protecţie pe care îi folosea nu se cumulează și oricum erau prea mici. Îi făcea din ingrediente naturale. Oamenilor le place să se bronzeze, iar eu le spun un lucru pe care l-am învăţat de la îndrumătoarea mea, dr. Gabriela Turcu, și anume că pielea nu uită!”

Medic dermatolog in actiune in Olimp

A întâlnit și numeroase persoane cu lentigo solar, acele pete maronii care apar ca urmare a expunerilor repetate la soare încă din copilărie. Mi-a spus, cu acest prilej, că petele solare sunt ca o enigmă a dermatologiei „Dermatoscopic sunt foarte grele și dacă te-ai uita la o singură leziune de genul acesta, ai vedea că toate sunt neregulate, asimetrice. Numai că rolul tău este să vezi așa-numitul ugly duckling sign [semnele de avertisment pentru melanom]. (...) Atunci când ai foarte multe aluniţe, pete care arată ciudat, dar e una și mai ciudată decât restul, (...) atunci se recomandă ca aceea să fie îndepărtată, dar nu înainte de a vedea ce zice anatomopatologul. Bineînţeles, el poate să spună că nu există motive de îngrijorare, dar, vorba aceea, «better safe than sorry»”.

Iar precauţia este cu atât mai importantă cu cât cei mai mulţi dintre cei care s-au prezentat la consultaţii nu știau care sunt semnele și simptomele cancerului de piele. Nici măcar aceia care aveau istoric familial de melanom, a subliniat medicul rezident.

Melanomul este o problemă majoră și una de politică sanitară. Recomandăm efectuarea a două dermatoscopii pe an: una la începutul sezonului estival și alta după încheierea lui. (Dr. Alin Nicolescu)

„Baubaul” bronzului

O altă problemă de care s-a lovit și pe care a încercat să o explice a fost alegerea corectă a factorului de protecţie împotriva razelor ultraviolete. Mi-a mărturisit că întâmpină dificultăţi în a-i determina pe oameni să utilizeze creme cu factor de protecţie 50+.

Pe femei mai reușește să le convingă spunându-le că este antiaging. Iar acest fapt este cât se poate de real, pentru că razele solare îmbătrânesc foarte mult pielea: „Știu că multă lume spune că factorul 50+ nu se simte atât de bine pe piele, dar este de încercat. Acum sunt foarte multe formule bune, tolerate de ten. Noi dăm mostre și acum [în campanie], și la spital. Și în farmacii se dau mostre. Soluţii există, important e să vrem [să le încercăm], să nu mai credem orice mit”.

Imagine de la cortul campaniei din Olimp

Am profitat și am întrebat-o care sunt miturile pe care oamenii le invocă cel mai des în dermatologie. Mi-a zis că unul dintre cele mai frecvente este acela că au făcut cancer de piele pentru că și-au scos o aluniţă. Și atunci le explică oamenilor că au ajuns în această situaţie nu pentru că și-au extirpat-o, ci pentru că s-au prezentat prea târziu la medic, atunci când cancerul era deja instalat și poate chiar metastazase.

La fel de frecvent s-a lovit și de persoane care își aplicau excesiv creme cu factor mare de protecţie doar pe acele aluniţe despre care știau că pot fi periculoase. „Am avut pacienţi care în jurul aluniţei erau mai depigmentaţi, iar o aluniţă depigmentată ne poate duce cu gândul fie la melanom, fie la nev Sutton sau alte fenomene de autoimunitate care pot să apară în probleme de tiroidă, în boli precum vitiligo. E foarte derutant și pentru dermatolog, trebuie să te adaptezi”, a explicat dr. Andra Miu.

Supraponderalitatea, frecventă

În ceea ce privește consultaţiile endocrinologice, tinerii medici au făcut screening pentru sindrom metabolic prin măsurarea glicemiei și a tensiunii arteriale, a circumferinţei abdominale și prin cântărirea turiștilor pe un cântar cu bioamprentă. De asemenea, au calculat riscul de osteoporoză și de fractură osteoporotică, folosind indicii IOF și FRAX.

Dintre persoanele examinate, multe erau supraponderale, obeze, aveau diabet zaharat ori prezentau valori mari ale glicemiei, fără să aibă un
diagnostic în acest sens. Volumul de consultaţii a fost mare, au existat chiar și câteva urgenţe, iar cea mai dificilă parte a fost evaluarea corectă a persoanelor și îndrumarea lor către cardiolog sau diabetolog.

Paza bună trece primejdia rea

Bilanţul celei de-a doua ediţii a campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos” arată că iniţiativa se bucură de un interes tot mai mare în rândul oamenilor, care par tot mai preocupaţi să prevină anumite probleme de sănătate. Anul acesta, în cadrul acţiunii de la Marea Neagră au fost efectuate 4.374 de consultaţii, dintre care 2.014 pentru screening de melanom, 1.525 pentru sindrom metabolic și 835 pentru osteoporoză.

„Rezultatele record înregistrate ne demonstrează încă o dată că interesul oamenilor de a preîntâmpina apariţia unor posibile afecţiuni este unul foarte mare, putem spune dublu faţă de anul trecut, când, totuși, acţiunile de screening s-au derulat sub condiţiile restrictive impuse de pandemia de COVID-19”, a declarat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD.

Afis de constientizare in Olimp

Importanţa prevenţiei este tot mai des adusă în discuţie, iar acest lucru este subliniat și de titlul campaniei, după cum a arătat dr. Alin Nicolescu, secretarul general al SRD, la conferinţa de presă care a precedat debutul campaniei: „Fiecare individ trebuie să-și asume să fie sănătos. Nu trebuie să ajungă [la doctor] doar în momentul în care are o leziune și să întrebe ce poate să facă mai departe”.

Cu acest prilej, medicul a subliniat că neoplazia de piele este cea mai frecventă formă de cancer din lume și, din păcate, este și subdiag­nosticată. „Și spun «din păcate» pentru că într-un melanom, cea mai gravă formă, timpul este esenţial. Uneori o lună de zile poate face diferenţa dintre o formă care poate fi controlată – uneori doar monitorizată dacă este excizată la timp – sau o formă care este deja sau poate să devină metastatică.”

Cifrele depășesc media europeană

La rândul său, prof. dr. Cătălina Poiană, președinta SRE, a explicat motivele alegerii celor două afecţiuni – sindrom metabolic și osteoporoză – pentru screening în cadrul campaniei: „De ce osteoporoză? Pentru că este (...) una dintre cele mai importante boli cronice. La nivel mondial sunt peste 200 de milioane de persoane cu osteoporoză, iar în România avem peste un milion de persoane. În lume, la trei secunde se produce o fractură cauzată de osteoporoză”.

Boala trebuie depistată precoce, a adăugat medicul, deoarece complicaţiile ei – fracturile osteoporotice – duc la scăderea calităţii vieţii, dar și la creșterea riscului de mortalitate. Totodată, determină cheltuieli însemnate pentru sistemul de sănătate.

Cât despre sindromul metabolic, acesta are o incidenţă de peste 38% la adulţi în România.

Sindromul metabolic este o constelaţie de factori cardiovasculari și metabolici, (...) reprezentând, de fapt, un factor de risc pentru apariţia bolilor aterosclerotice și a diabetului zaharat de tip 2. (Prof. dr. Cătălina Poiană)

„Cifrele depășesc media Europei și ne apropie de media din Statele Unite. Dacă ne gândim că principala cauză este obezitatea și dacă ne gândim că, anul acesta, Ziua Mondială a Obezităţii a fost marcată sub sloganul «Fiecare trebuie să acţioneze», nu facem altceva decât să ne aliniem recomandărilor existente. Și anume, de a decela pacienţii cu obezitate, de a evalua și determina factorii de risc pentru apariţia complicaţiilor. Considerăm că screeningul pentru aceste două boli cronice care reprezintă probleme reale de sănătate publică este un beneficiu pentru pacienţii noștri”, a conchis prof. dr. Cătălina Poiană.

Anul acesta, în premieră, oftalmologii s-au alăturat campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos”. Într-un cort amplasat în Costinești, ei au testat acuitatea vizuală, au măsurat dioptriile și tensiunea intraoculară, efectuând totodată și o examinare a fundului de ochi.

Citiți și: Mesaje-cheie despre bere

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe