Newsflash
Reportaje

Cum a murit Napoleon. O perspectivă farmacologică

de Prof. dr. Ostin C. MUNGIU - mai 7 2015
Cum a murit Napoleon. O perspectivă farmacologică
   1815 a fost anul în care armatele lui Napoleon Bonaparte au fost înfrânte în bătălia de la Waterloo. Acest eşec a determinat abdicarea împăratului Franţei şi trimiterea sa în captivitate pe insula Sfânta Elena din Atlanticul de sud, sub o strictă supraveghere. Aici a debarcat la 16 octombrie 1815 şi şi-a petrecut ultimii ani de viaţă, până la decesul care a survenit la 5 mai 1821. Autopsia, efectuată de medicul său personal, François Antommarchi (care avea pregătire de anatomist), în prezenţa altor şapte doctori englezi, a stabilit existenţa unui cancer al stomacului, drept cauză a morţii împăratului. (9) 140 ani mai târziu, în 1961, o analiză a firelor de păr prelevate la moartea lui Napoleon a arătat un conţinut ridicat de arsenic, de zeci de ori peste normal. (7) Deoarece încă după moartea sa existau suspiciuni că ar fi fost otrăvit de cineva din anturajul său (la indicaţiile britanicilor), descoperirea din 1961 a întărit aceste suspiciuni şi a împărţit istoricii în două tabere: una susţinea că decesul s-ar fi produs ca urmare a cancerului de stomac, cealaltă pleda pentru otrăvirea cu arsenic, voluntară sau involuntară. (4, 10)
   Anul trecut, răscolind printre vechituri, într-un anticariat din Marsilia, am descoperit o cărticică în limba franceză, tipărită în 1897, care conţinea rapoartele şi relatările despre perioada de captivitate a lui Napoleon, redactate de contele Ramsay de Balmain, în calitate de comisar al ţarului în insula Sf. Elena, însărcinat, alături de reprezentanţi ai Angliei, Austriei şi Franţei, cu supravegherea strictă a ilus­trului prizonier. (1) Răsfoind-o cu interes, am găsit mai multe pagini în care se menţionau suferinţele lui Napoleon şi medicaţia prescrisă pentru aceasta. M-a izbit utilizarea, în mod cronic, a clorurii de mercur (calomel) ca purgativ, a sărurilor de antimoniu şi a altor leacuri utilizate în acele timpuri. Acest fapt mi-a stârnit curiozitatea şi, revenit în ţară, am procedat la o documentare amănunţită asupra agenţilor farmacologici care, pe parcursul şederii pe insulă, au influenţat, pe o cale sau alta, starea de sănătate a captivului.
   Fără pretenţia unei documentări complete (pe tema morţii lui Napoleon, s-au scris sute de volume, iar pe Google veţi vedea că sunt peste 19 milioane de citări), voi încerca să trec succint în revistă fapte şi ipoteze mai vechi sau mai noi pe această temă, cu accentul pe aspectele farmaco-toxicologice ignorate în epocă.

 

Boala ulceroasă şi cancerul gastric

 

   Încă din primii ani petrecuţi pe insulă (1816–1818), medicii britanici ai lui Napoleon au făcut rapoarte în care, pe baza consultaţiilor şi a simptomelor prezente, s-a pus diagnosticul de suferinţă hepatică („hepatită“). Diagnosticul nu a fost agreat de guvernatorul britanic Hudson Lowe, deoarece putea fi pus pe seama condiţiilor de viaţă improprii de pe insulă, ceea ce nu ar fi fost pe placul guvernului britanic, care susţinea că a oferit prizonierului condiţii de trai foarte bune.
   Ca urmare, medicii care au informat despre acest diagnostic au fost expediaţi în Anglia, unde au fost pedepsiţi şi scoşi din rândurile armatei. Ulterior (din 1819), a fost acceptat şi un doctor trimis de familia imperială, corsicanul Francesco (François) Antommarchi, care l-a îngrijit pe împărat până la moartea sa, efectuând şi autopsia acestuia.
   Şi el a optat, după ce a consultat pacien­tul, pentru diagnosticul de „hepatită“. Facem precizarea că, la aceea vreme, orice tulburare gastrointestinală se numea astfel. De fapt, simptomele pe care le prezenta Napoleon erau: dureri abdominale, con­stipaţie, flatulenţă, colici, simptome pentru care era tratat cu sulfat de sodiu, sulfat de magneziu, clorură de sodiu p.o., sângerări şi clisme. (6)
   Începând din 1820, la simptomele sus-amintite s-au adăugat greaţa, durerea postprandială în partea superioară a abdomenului şi febra. Au urmat, în perioada următoare, anorexie, vărsături frecvente, cefalee şi dureri puternice în hipocondrul drept şi zona gastrică, astfel că, din ianuarie 1821, Napoleon a primit doar hrană fluidă. Chiar şi în aceste condiţii, medicul său, care nu avea experienţă clinică, nu s-a gândit la un cancer gastric, deşi ştia că în familia împăratului mai multe rude (inclusiv tatăl) au sfârşit de această boală. Remarcabilă a fost şi scăderea dramatică în greutate, cu emaciere. (2)
   Situaţia bolnavului s-a înrăutăţit con­tinuu, prin apariţia episoadelor de hema­temeză sau melenă. Cu două zile înainte de deces, pacientului i s-au administrat 10 granule (650 mg) calomel (clorură de mercur) pentru a stimula tranzitul gastrointestinal. Doza era de cinci ori mai mare decât cea obişnuită. După unele surse, ar fi primit şi tartrat de antimoniu ca vomitiv. Simptomele s-au agravat, iar la 5 mai 1821 s-a înregistrat decesul.
   La autopsie s-a observat o tumoră gastrică la nivelul micii curburi şi o perforaţie spre lobul stâng al ficatului, care adera la stomac. S-a conchis că decesul a fost produs de cancerul gastric. (5, 6, 12)

 

Intoxicaţia cu arsenic. Argumente farmacocinetice

 

   În testamentul său, împăratul a scris: „Voi muri mai repede, ucis de oligarhia engleză şi asasinul ei ascuns“. De aici a luat naştere şi s-a răspândit teoria otrăvirii lui Napoleon. A fost incriminat marchizul de Montholon, un apropiat din suita împăratului, bănuit a fi om al englezilor sau chiar doritor de a se răzbuna, deoarece prizonierul ar fi avut o relaţie cu soţia sa, după venirea pe insulă.
   Există însă numeroase contraargumente la aceste presupuneri. Mai plauzibilă decât strecurarea unor doze mici de arsenic în vinul împăratului de către marchiz pare posibilitatea unei contaminări din exterior cu arsenic, din mai multe motive. Tapetul din camera de baie şi din camera de zi a locuinţei prizonierului era pictat cu auriu şi verde (culorile imperiale). Pigmentul, numit verdele lui Scheele, este un compus pe bază de arsenic (arseniură de cupru), asemănător cu verdele de Paris (!). În mediu cald şi umed şi în prezenţa mucegaiului, acesta se transformă într-un compus volatil de arsenic (trimetilarsină), care, inhalat, determină intoxicaţia cronică. Astfel, împăratul a inhalat zilnic aceşti vapori de arsenic timp de peste cinci ani, mai ales că în ultimii doi ani de viaţă a ieşit foarte rar din casă. (2) Deoarece proprietatea era bântuită de şobolani, s-a utilizat otravă pe bază de arsenic atât în grădina de zarzavat, cât şi în încăperi, clima caldă şi umedă a insulei Sf. Elena favorizând formarea vaporilor de arsenic. (6) Cantităţi semnificative de arsenic s-au identificat în peştii din jurul insulei, dar se ştie că, „de obicei“, Napoleon prefera carnea.
   La începutul secolului XIX, arsenicul se găsea fără restricţii, fiind utilizat în diverse remedii, loţiuni de păr şi, de asemenea, ca euforizant şi stimulent sexual.
   Deoarece arsenicul se elimină rapid din organism, dar se depozitează în firul de păr, începând din anul 1960, s-au efectuat determinări ale toxicului în firele de păr colectate de la Napoleon imediat după deces. S-au pus în evidenţă astfel concentraţii mari de arsenic (până la de 38 de ori mai mari decât normalul), ceea ce a dat apă la moară celor care susţineau că Napoleon a fost otrăvit. Adversarii acestei ipoteze au susţinut că este vorba de o contaminare externă, arsenicul fiind folosit drept conservant al firelor de păr (după deces, conform dorinţei împăratului, părul său a fost tuns şi împărţit membrilor familiei sale). Această presupunere a fost spulberată în anul 2001, când cercetătorul Pascal Kintz, utilizând spectroscopia de masă (ICP-MS) a găsit în medulara firului de păr concentraţii de arsenic de 40 de ori mai mari decât valorile normale, alături de antimoniu şi mercur, elemente prezente în medicaţia curentă a bolnavului. Când însă s-au examinat fire de păr de la aceeaşi persoană, recoltate cu mulţi ani înainte (1805, 1814) s-au constatat, de asemenea, cantităţi de arsenic crescute peste valorile normale, ceea ce îndepărtează ipoteza unei otrăviri drept cauză a morţii. De altfel, dorinţa Angliei era să-l ţină în viaţă pe prizonier cât mai mult posibil, deoarece nu doreau să-l transforme în martir ca urmare a unui asasinat. (7, 8)

 

Evaluarea medicaţiei. Interacţiuni farmacologice

 

   Aşa cum am arătat anterior, Napoleon suferea de constipaţie cronică, fapt pentru care i se administra în mod curent calomel sau i se făceau clisme. Pentru indispoziţiile postprandiale, i se administra, de asemenea, tartrat de antimoniu, care are potenţial toxic determinând simptome asemănătoare intoxicaţiei cu arsenic.
   O ipoteză interesantă este avansată de Victor Blair, care susţine că, pentru îndepărtarea setei, i se dădea bolnavului să bea o băutură parfumată de sirop de mig­dale (orgeat). Or, se ştie astăzi că în sâmburii de migdale există acid cianhidric. Dacă ne amintim că, în preziua morţii, i s-a administrat lui Napoleon o doză de cinci ori mai mare de clorură de mercur (care în mod normal nu se absoarbe în organism), este posibil ca în mediul gastric acid acesta să fi reacţionat cu siropul de migdale, pen­tru a forma cianura de mercur, o otravă re­du­tabilă care se absoarbe din tractul digestiv. Iată cum apare o interacţiune toxică aliment-medicament, deşi ambele au fo­st administrate cu cele mai bune intenţii! (2)

 

Canalopatii. Interacţiuni farmacodinamice

 

   O ipoteză de dată ceva mai recentă (2004) este pusă pe seama tulburărilor electrolitice, cauzate de afecţiunea de bază, dar, mai ales, de manevrele medicale şi medicaţia administrate. Am amintit că utilizarea vomitivelor şi a purgativelor era frecventă; la acestea se adăugau clismele şi, uneori, sângerarea (3). Or, toate acestea determinau un dezechilibru electrolitic major, amplificat şi de diareea dată de o doză „eroică“ de clorură de mercur, anterior amintită. Rezultatul a fost o pierdere masivă de potasiu, care poate determina tulburări cardiace fatale.
   Se ştie astăzi că, la nivelul cordului, există peste 20 de canale ionice diferite. Dintre acestea, se detaşează canalele de potasiu, cu rol major în repolarizarea cardiacă. Au fost identificaţi doi componenţi notaţi IKr (curent rectificator rapid) şi IKs (activator lent). Ambii componenţi sunt blocaţi de arsenic şi, ca urmare, se produce o prelungire a intervalului QT şi aritmie ventriculară fatală (torsada vârfurilor). Cercetări efectuate pe culturi celulare au arătat că, în acelaşi timp cu blocarea celor două componente menţionate, arsenicul activează şi canalele IK-ATP, realizând un echilibru care nu afectează repolarizarea cardiacă. Dacă însă intervine un alt element perturbator, cum ar fi ionii de antimoniu, care se leagă de porţiunea interioară a canalelor de K, schimbându-le conformaţia, atunci echilibrul realizat de arsenic se strică şi apare aritmia ventriculară, care ar fi determinat, de fapt, moartea împăratului, cu câteva luni înainte de a fi răpus de cancer. (3) A trebuit să treacă aproape două secole pentru a se descoperi această interacţiune la nivelul canalelor ionice, fapt care a permis autorilor americani să afirme că moartea lui Napoleon ar fi fost urmarea intoxicaţiei cronice cu arsenic şi a erorilor medicale. (11)

 

Remarci finale şi... actuale

 

   În 200 de ani, medicina a făcut progrese impresionante. Cu toate acestea, practica ne arată că, adeseori, colegi de-ai noştri ignoră posibilitatea apariţiei unor interacţiuni dău­nătoare – sau chiar periculoase – între alimente şi medicamente sau între medi­camente. Astăzi, când pacienţii veniţi în policlinici merg zilnic la mai multe cabinete de diverse specialităţi, de unde pleacă cu prescripţii ce pot conţine medicamente care pot interacţiona periculos, apare strict necesar ca fiecare medic consultant să se intereseze ce altă medicaţie i s-a mai prescris bolnavului şi ce medicamente obişnuieşte să-şi procure singur din farmacie. În acest fel se pot evita atât accidente neplăcute, cât şi acuzaţii de malpraxis.
 
 

Notă autor:

Bibliografie

1. Balmain A. Le prisonier de Sainte-Hélène. Ed. Revue blue, Paris, 1897

2. Blair V. Who Murdered Napoleon? Probably Nobody! www.napoleonseries.org

3. Chang JH, Kodama I. Two components of delayed rectifier K+ current in heart; molecular basis, functional diversity and contribution to repolarisation. Acta Pharmacologica Sinica 2004;25(2):137-45

4. Corso PF, Hindmarsh T. Further scientific evidence of the non-poisonous death of Napoleon. Sci Prog. 1996;79:89-96

5. Di Constanzo J. Gastrointestinal diseases of Napoleon in Saint Helena: causes of death. Sci Prog. 2002;85:359 67

6. Friedman P. Another Napoleonic mistery-Napoleon death. www.napoleon.org

7. Kintz P, Ginet M, Cirimele V. Multi-element screening by ICP-MS of two specimens of Napoleon’s hair. J. Anal Toxicol. 2006;30(8):621-3

8. Kintz P, Ginet M, Marques N, Cirimele V. Arsenic speciation of two specimens of Napoleon’s hair. Forensic Sci Int. 2007;170(2-3):204-6

9. Lugli A, Lugli AK, Horcic M. Napoleon’s autopsy: new perspectives. Hum Pathol. 2005;36(4):320-4

10. Lugli A, Clemenza M, Corso PE, di Constanzo J, Dirnhofer R, Florini F, Herborg C, Hindmarch JT, Orvini E, Piazzoli A, Santagostino A, Sonnenberg A, Genta RM. The medical mystery of Napoleon Bonaparte: an interdisciplinary exposé. Adv Anat Phatol. 2011;18(2), 152-8

11. Mari F, Bertol E, Fineschi V, Karchi SV. Chanelling the Emperor: what really killed Napoleon? J R Soc. Med. 2004, 97 (8), 397-399.

12. Sokoloff B, Napoleon. A Medical Approch. Selwyn and Blount Ltd., London, 1938.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe