Newsflash
Reportaje

Două sute de ani de la nașterea „Doamnei cu lampa”

de Dr. Gabriela MIHĂILESCU - mai 8 2020
Două sute de ani de la nașterea  „Doamnei cu lampa”

Florence Nightingale și-a dedicat întreaga viaţă și energie creatoare meseriei de asistent medical. Pentru întreaga activitate dedicată domeniului sanitar, data nașterii ei a devenit Ziua Internaţională a Asistentului Medical, fiind sărbătorită anual.

portret florence nightingale

În urmă cu 200 de ani, la 12 mai 1820, la Florenţa, se năștea Florence
Nightingale, copilul unei familii britanice. Fiind beneficiara unei educaţii alese, Florence era o persoană introvertită, greu adaptabilă rigorilor clasei sociale căreia îi aparţinea, dar foarte dedicată semenilor.

În 1837, când sudul Angliei s-a confruntat cu o epidemie de gripă, Florence a fost singura care a rămas sănătoasă, îngrijindu-i timp de patru săptămâni pe toţi ai casei, chiar și pe vecini. Ulterior, aceasta afirma că a fost în același timp infirmieră, guvernantă, ajutor de preot și medic.

A fost momentul în care i s-a deschis orizontul, regăsindu-se în această meserie căreia și-a dedicat viaţa și energia creatoare, în ciuda tuturor piedicilor familiale și sociale cărora le-a rezistat cu multă tenacitate.

A renunţat la cererile în căsătorie venite din partea burgheziei engleze și la o viaţă liniștită, plecând împotriva voinţei părinţilor ei să viziteze mai multe spitale din Paris și din Roma. A rămas în Germania, unde a studiat pentru a deveni infirmieră, sistemul spitalicesc din Anglia fiind extrem de slab dezvoltat până în 1846.

Infirmieră șefă în războiul Crimeei

La întoarcerea în Anglia a devenit, în 1853, directoarea „Institute for the Care of Sick Gentlewomen” din Harley Street, fără a fi remunerată și trăind din renta anuală oferită de tatăl său. Charles Dickens scria despre această instituţie că „a fost transformată de Florence într-un adevărat spital: cu bucătărie, grupuri sanitare, farmacie, lifturi și clopoţele pentru solicitarea ajutorului”.

A tratat apoi pacienţii răpuși de epidemia de holeră din 1854, dar contribuţia ei cea mai cunoscută este legată de războiul din Crimeea. Condiţiile din spitalele pentru soldaţii englezi răniţi acolo, descrise de William Russel, primul reporter de front din istorie, „erau înfricoșătoare – lipsea îngrijirea medicală de specialitate, iar igiena era inexistentă”.

Pentru a dezamorsa situaţia, guvernul britanic a hotărât să o trimită pe Florence Nightingale, însoţită de 38 dintre cele mai bune infirmiere formate de ea, la spitalul de pe front, în Scutari, o suburbie a Istanbulului (Turcia – la 545 km de Crimeea).

A pus bazele sistemului sanitar englez modern

A ajuns pe front la 21 octombrie 1854. A încercat și a reușit să le demonstreze instituţiilor britanice că numărul cel mai mare de victime de pe front era cauzat de condiţiile proaste din spitalele de campanie și nu de rănile provocate de război.

A luptat pentru condiţii sporite de igienă și alimentaţie, pentru profilaxia infecţiilor și tratamente medicamentoase superioare, spiritul ei organizatoric fiind foarte apreciat. Este cunoscută ca „Doamna cu lampa” datorită turelor de noapte prin saloane, ghidată de lumina unei lămpi cu gaz.

Întoarsă acasă, Florence Nightingale a condus acţiunea de organizare a spitalelor de garnizoană. A înfiinţat în 1860 și a condus școala sanitară, a elaborat sistemul de conducere al statisticilor medicale din
Anglia și a creat un sistem de sănătate în India.

În cărţile sale „Notes on Nursing” (Observaţii privind îngrijirea bolnavilor) și „Notes on Hospitals” (Observaţii privind spitalele) a elaborat teorii revoluţionare privind igiena, hrana, iluminatul încăperilor și îngrijirea sugarilor. Datorită ei s-au înfiinţat Academia Medicală Militară și Școala de Infirmiere Nightingale de pe lângă Spitalul Sf. Thomas.

Premieră istorică

În 1907, drept recunoaștere a activităţii sale, orașul Londra i-a acordat titlul „Freedom of the City”, iar regele Edward al VII-lea i-a conferit cea mai înaltă distincţie – Ordinul pentru merite deosebite (The Order of Merit) –, Florence Nightingale fiind prima femeie din istorie care a primit această onoare.

A fost infirmieră, asistentă medicală, cadru didactic, precursoarea serviciului sanitar modern, statisticiană, scriitoare și politician. S-a stins din viaţă la 13 august 1910, la Londra. Pentru întreaga ei activitate în domeniul sanitar, data nașterii sale, 12 mai, este sărbătorită anual ca Ziua Internaţională a Asistentului Medical.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe