Newsflash
Reportaje

Jumătatea mea este medic!

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - feb. 18 2022
Jumătatea mea este  medic!

În ciuda programului extrem de încărcat, și medicii își fac timp pentru familie, viaţă de cuplu și momente pline de dragoste.

Luna februarie este marcată de două sărbători care celebrează dragostea: Valentine’s Day și Dragobetele. Însă cele mai multe cupluri recunosc faptul că iubirea și respectul reciproc se celebrează prin gesturi mici, zilnice, încărcate de candoare și dragoste.

În ciuda programului extrem de încărcat, și medicii își fac timp pentru familie, viaţă de cuplu și momente pline de dragoste. Dr. Ioana Mîndruţă, Lucian Mîndruţă, dr. Adrian Marinescu și Dan Negru ne-au dezvăluit detalii din viaţa de familie.

lucianioanamindruta

Lucian Mîndruţă și soţia sa s-au cunoscut la spital: „Lucian își însoţea bunica și o aducea la camera de gardă pentru un episod cu pareză și probleme de vorbire. S-a întâmplat să fiu medicul de gardă din ziua aceea și am coborât să o examinez. Cum era vară și frumos afară, eram obișnuiţi cu tinerii care aduceau bătrânii pe care îi aveau în îngrijire, susţinând că au o problemă acută ca să poată pleca la mare fără grija lor și să-i știe în spital. Am coborât cu ideea aceasta în minte, dar am fost surprinsă să văd o bătrână cu un accident vascular, acut, dar bine îngrijită, prosperă, care avea un nepot foarte grijuliu căruia nici nu-i trecea prin cap să o abandoneze. M-a impresionat din start felul delicat în care se purta cu ea, mi s-a părut că spune ceva frumos despre el. Am continuat să vorbim despre bunica, apoi despre noi (...) totul s-a desfășurat rapid și ne-am trezit căsătoriţi”, povestește dr. Ioana Mîndruţă.

Cum s-a adaptat partenerul la programul dv.?

Viaţa noastră a fost foarte dificilă la început, Lucian prezenta jurnalul de seară de la PRO TV și termina după miezul nopţii. Eu mă trezeam la 6 dimineaţa și ajungeam acasă când pleca el. Sâmbătă avea o emisiune de dimineaţă și eu se întâmpla să fac gărzi destul de des. Ne mai rămânea duminica și asta cam de două ori pe lună.

Amândoi ne iubeam meseriile foarte mult și în același timp încercam să profităm de orice moment în care am fi putut fi împreună fie chiar și pentru un prânz în oraș sau o excursie scurtă la munte. Nu o dată am urcat la cota 2000 la Sinaia sau ne-am dus la mare în Vamă doar pentru o noapte. Ne-am uitat la stele și ne-am întors acasă. (...) A fost frumos și greu în același timp. (...) Fiecare a avut suișuri și coborâșuri în meserie, depresie și exaltare, dar am depășit acele perioade.

Cel mai greu de înţeles

Au existat momente importante în care dv. nu aţi putut fi prezentă din cauza profesiei?

Au fost prea multe, din păcate; îmi amintesc un moment foarte dificil când mă aflam la un stagiu în Franţa. Un stagiu foarte important pentru mine, care m-a ajutat apoi să fondez și să dezvolt Programul naţional pentru epilepsie rezistentă la medicaţie.

Am venit în ţară pentru o săptămână, într-o scurtă vacanţă, și am plecat cu copiii la munte, unde, coborând în grabă pe o pantă în timp ce ne făcea fotografii, Lucian a căzut și și-a fracturat piciorul. A urmat apoi o intervenţie chirurgicală în urgenţă și o lungă perioadă de imobilizare. I-am fost alături până când s-a întors acasă din spital, dar apoi am fost nevoită să mă întorc în Franţa.

L-am lăsat acasă cu trei copii și cu piciorul imobilizat. Numai el știe cum a rezistat încă două luni până m-am întors. În ceea ce-l privește pe Lucian, el petrece mult timp în familie sau, dacă are activităţi în afara familiei, putem să-l însoţim, dar cel mai greu de înţeles este modul lui de lucru.

Practic, el „scanează” știrile permanent, se oprește doar pentru somn, ne este greu să ţinem pasul. Chiar dacă acum lucrează mai mult ca radio host și media trainer, este la fel de pasionat de tot ceea ce înseamnă știri și este foarte activ în reţelele sociale și pe blog. Acest mod de lucru face ca timpul pentru familie să curgă în paralel și este uneori dificil de capturat „quality time”.

Orice zi poate fi o sărbătoare

Care este secretul longevităţii relaţiei dv.?

Am învăţat multe unul de la altul, am fost fascinaţi de meseria celuilalt suficient de mult cât să apreciem cele două lumi și bogăţia lor de experienţe. Am învăţat să ne facem timp pentru noi oricât de dificil ar fi, așa încât, dacă avem doar o oră la dispoziţie, găsim ceva plăcut de făcut împreună.

Eu eram o fire sedentară, dar alături de soţul meu am încercat să adopt și hobby-uri care îmi erau străine, și așa am ajuns să navigăm cu vele, să mergem pe bicicletă la drum lung sau, mai recent, să facem
fotografie de wild life. Copiii ne urmează și ei uneori sau chiar duc mai departe unele preocupări. Fiica mea, Andreea, și-a găsit perechea ca urmare a pasiunii pentru navigaţia cu vele.

Sărbătoriţi Sfântul Valentin?

Nu credem într-o zi anume care celebrează dragostea. Credem că orice zi în care ne putem face un pic de timp pentru noi este un pretext foarte bun să sărbătorim.

Soţul dv. v-a fost vreodată pacient?

Da, de foarte multe ori. În general, îi spun că nu are nimic. În familie eu sunt vocea care decide când să ne panicăm din punct de vedere medical, cum e și firesc, dar Lucian a dezvoltat și el un instinct bun și uneori, când e grav, ia decizii rapide, chiar dacă nu sunt cu el. Așa s-a întâmplat la începutul pandemiei, când se afla pe mare și eu la spital. A făcut o ruptură de disc intervertebral și aproape că m-am trezit cu el deja operat de hernie de disc.

Compromis și înţelegere

Din perspectiva soţului, Lucian Mîndruţă consideră că soţia sa este „ca o mașină electrică. În sensul că n-o auzi când vine, e verde și prietenoasă cu mediul – eu sunt parte din mediu –, dar are micul neajuns că trebuie din când în când încărcată cu un fel special de energie. La început trebuia încărcată cu pantofi și eșarfe, dar, cu muncă de convingere de peste două decenii, am reușit să o aduc la sursele mele de combustibil interior: bicicletă, sailing, fotografie prin păduri și cam prea mult Netflix”.

Recunoaște că și ea l-a racordat la ceva filme „Monty Python și [cele cu] Woody Allen, căci până la ea am fost un băiat de Star Wars” și la muzică, în special clasică. „Practic, m-a ajutat să devin un «mosh», ceea ce, aproape fără niciun efort, am reușit.

Cum ne împăcăm? Aici trebuie intervievaţi copiii, dar doi au plecat deja de acasă, iar al treilea a declarat că nu comentează situaţia. Deci bine… Nu mai suntem un cuplu monden, dar asta a venit la fix, într-un moment în care am înţeles că nu are absolut nicio importanţă ce cred ceilalţi. Cu toate astea, îi salutăm cu drag, căci sunt sigur că au povești cu mult mai interesante!”, conchide Lucian Mîndruţă.

Când soarta își spune cuvântul

Doctorul Adrian Marinescu este una dintre cele mai prezente personalităţi medicale pe micile ecrane și în presă, de la începutul pandemiei de COVID-19. Povestește că și-a cunoscut soţia tot la spital, iar câţiva ani mai târziu au devenit un cuplu.

„Ne-am văzut pentru prima dată la spital, când a venit cu mama ei pe care am consultat-o la un moment dat și, niște ani mai târziu, am ajuns să ne cunoaștem. De multe ori lucrurile cred că ţin și de cum e soarta. Lucrurile au mers relativ repede, în sensul că în aproximativ un an, cred că mai puţin chiar, ne-am căsătorit.”

fotodrMarinescu

Soţia sa este arhitect, „însă putem să găsim și legături între medicină și arhitectură”, explică dr. Marinescu. Iar în momentul în care devii medic, în special unul care își desfășoară activitatea într-un spital, trebuie luat în calcul un program destul de intens, cu atât mai mult cu cât, în ultima perioadă, pandemia de COVID-19 a intensificat și mai mult activităţile medicale, a adăugat medicul primar de Boli Infecţioase: „Sunt lucruri care uneori depășesc limita normalului, dacă putem să spunem așa. Însă, eu cred că și arhitectul, de asemenea, are o activitate intensă. Până la urmă, fiecare își face cât poate de bine activităţile din sfera jobului, astfel încât cred că trebuie să fie o înţelegere. Cred că până la urmă aici este și esenţa: în momentul în care formezi un cuplu, fiecare trebuie să ia în calcul că jumătatea lui va avea anumite activităţi, va face anumite activităţi și lucrurile vor fi reciproce”.

Familie și pandemie

Pandemia de COVID-19 a suprasolicitat medicii, și doctorul Marinescu recunoaște că această perioadă i-a afectat timpul petrecut în familie.

„Dacă vorbim de pandemie, situaţia a fost cu totul diferită, dar aici cred că a fost greu pentru noi toţi, indiferent că am fost sau nu personal medical. Iar momentele la care lipsești pot fi și zilnice, gărzi care presupun seri de Revelion, Crăciun, Paște etc. Lucrul acesta se întâmplă, nu știu dacă are legătură cu pandemia, ţin de viaţa medicului. Trebuie să le iei ca atare.”

Nu crede că Valentine’s Day sau Dragobete sunt diferite faţă de alte zile și consideră că trebuie găsite momente frumoase, indiferent dacă au sau nu legătură cu aceste zile. Din fericire, soţia sa nu i-a fost pacient
niciodată deși, „la un moment dat, și medicul devine pacient pentru un alt medic”.

Sfaturi medicale i-a oferit și acasă soţiei, însă spune că fiecare vine cu propriile lui argumente și trebuie găsită calea de mijloc. Nu trebuie plecat de la ideea că cineva deţine dreptatea absolută.

Fiecare cuplu e o lume

Realizatorul TV Dan Negru povestește cu admiraţie despre soţia sa, dr. Codruţa Negru, medic stomatolog. Cei doi s-au cunoscut la Timișoara, soţia sa fiind studentă la acea vreme. Anii au trecut, relaţia lor a evoluat frumos, iar acum sunt o familie care se bucură de fiecare moment petrecut împreună.

Soţia sa nu are legătură cu zona media și, în ceea ce privește viaţa de familie, discreţia a fost mereu pe primul plan. Povestea de dragoste dintre cei doi s-a înfiripat pe vremea în care soţia sa încă studia la Facultatea de Medicină.

Deși timpul poate fi o piedică pentru multe cupluri, acesta nu reprezintă o piedică în momentul în care ești tânăr, spune Dan Negru: „Pe toate reușești să le faci când ai 20 și ceva de ani. Nu ai noţiunea timpului. Ceasul nu mai are valoare, este doar un accesoriu fără valoare”.

Iar despre viaţa de familie de acum povestește că nu au avut niciodată probleme în a găsi timp pentru a sta împreună: „Încercăm să drămuim timpul. Am încercat să avem o relaţie de prietenie cu timpul”.

_MIS0122 ok
Foto: Viva

 

Cât despre vizita la soţia sa, la cabinetul de stomatologie, recunoaște că este un pacient cu frică și așteaptă să plece toţi ceilalţi pacienţi înainte de a se așeza pe scaunul din cabinet: „Sunt pacientul ei undeva când pleacă toţi ceilalţi pacienţi, când rămân doar soţia mea și asistenta. Sunt cel mai fricos și cel mai speriat pacient. Când rămân doar eu pot să mă plâng”.

Despre secretul longevităţii, spune că „viitorul este cel al medicinei personalizate. Fiecare corp e o lume. Exact așa e și în cuplu, fiecare cuplu e o lume”, iar reţeta succesului trebuie aplicată în funcţie de fiecare cuplu în parte.

Despre copiii lor recunoaște că și-ar dori să urmeze cariera mamei, și nu o carieră ca a sa, în special în cazul fetiţei sale: „Asta ne dorim noi, părinţii, vedem ce o fi”. Nu sărbătoresc neapărat Sfântul
Valentin: „Venim dintr-o lume în care ideea de Sfântul Valentin nu exista. Fiecare zi este un câștig, e o zi pe care am câștigat-o stând împreună”, conchide Dan Negru.

Citiți și: Iubire în halat alb

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe