Newsflash
Reportaje

Kaltes Hertz

de Dr. Dora PETRILĂ - dec. 28 2015
Kaltes Hertz
     Profesorul George Litarczek privea agasat, prin hublou, fragila boare de nori de sub aripa dreaptă a avionului care cobora lent, dar hotărât către pista aeroportului Otopeni. Prin norii ca un geam aburit, pădurile de dedesubt i se înfățișau calde, policrome, neliniștite, îndrăgostite. Din păcate, pomii galbeni, arămii și roșii nu-i puteau desprinde gândul de la mortalitatea mare din chirurgia cardiacă de la Fundeni. Mor prea mulți, se gândea profesorul. Să fie numai aerul din cavitățile cardiace stângi de vină? Să nu știe ei, chirurgii, cum să-l scoată ca să nu mai embolizeze creierul cu tot cortegiul lui de semne, comă și apoi penibilul și durerosul deces? Discutase mult la Düsseldorf pe tema asta cu prof. dr. med. Martin Zindler Arzt für Anästhesie, după titulatura germană, prietenul lui. Dar un răspuns sigur tot nu avea, deși de câte ori circula prin Europa, și circula mult, se interesa de subiect. Erau perioade când stătea cu lunile în străinătate la diverse schimburi de experiență, la congrese, ba adesea ținea și cursuri ATI în Germania. Discutase cu toți specialiștii despre problemele chirurgiei cardiace din Fundeni, dar o concluzie comună nu aveau încă. Convingerea lui, doar a lui, era că nu se scoate aerul din cord cum trebuie. Asta trebuie să fie cauza emboliei cerebrale și a deceselor atât de frecvente, atât de chinuitoare din perioada 1970–1980.
     În ziua aceea de toamnă, cu decor multicolor și cald, urma să dau anestezie unui bărbat de vreo 30 de ani, brunet, frumos, genul Burt Reynolds; dacă-i puneai mustață și pălărie de cowboy, ziceai că intră pe platoul de filmare să joace înSmokey and the Bandit. Bolnavul meu avea o boală relativ simplă pentru un chirurg experimentat, maladie mitrală, iar operația care urma să i se facă era o protezare mitrală cu valvă Ionescu-Shiley.
     Totul a mers bine până la sfârșitul intervenției, când a trebuit să-l defibrilăm. Îmi amintesc ca azi; nu auzeam din plagă decât comanda „Șoc“. Șoc, șoc și iar șoc îmi cerea chirurgul principal, iar eu, lângă defibrilator, administram exasperată doza terapeutică de energie electrică, doar, doar o intra în mult doritul ritm sinusal. O dată, de două ori, de trei ori, de patru ori … Nimic. Inima se încăpățâna să rămână în fibrilația aceea ventriculară mică și deslânată ca și cum nu voia nimic altceva decât să-și bată joc de noi și de eforturile noastre. Mi-am mai aruncat o dată privirea spre monitorul de biochimie al sălii de operație. Toate analizele sosite cu câteva minute în urmă erau normale. Chiar și ecranul care indica temperatura era prietenos, arătând că de la 30 de grade, cât indicase în perioada de hipotermie, ajunsese la 37 grade. Celsius. Atunci de ce? De ce nu pornea?
     – Șoc, îmi strigă iar chirurgul, strângând cordul încrezător între palete. Mai dă un șoc. Nimic.
     – Ce se întâmplă? Ce faceți voi aici? aud în degringolada aceea vocea profesorului Litarczek lângă mine.
     Când intrase în sală? Venea destul de rar la „cardiaci”. Nimeni nu-i remarcase prezența, atât eram de concentrați pe bolnavul care părea a se îndrepta spre catastrofă.
     – Defibrilăm și tot defibrilăm. Nu merge, i-am răspuns, privind neputincioasă inima aceea flască.
     – De ce? mă întrebă cu o voce ușor cântată, cum întrebi un copil răsfățat de ce nu vrea să mănânce. Apoi schimbă tonul. Cu cel autoritar de șef peste toate departamentele de anestezie, de șef responsabil cu ATI din chirurgia generală, chirurgia cadiovasculară și din cea urologică, în care nu era bine să existe erori, neglijențe sau incorecte ori incomplete informații științifice.
     – Dragă Dora, mi se adresă privindu-mă în ochi, dar destul de tare ca să audă toată sala, o inimă în fibrilație ventriculară care nu pleacă la defibrilarea electrică „are“ ceva. Ce? Ce are?
     Recunosc, ataca fără milă problema în miezul ei. Știam și eu că există o cauză a nondefibrilării, eram doar șefa ATI din Chirurgia cardiacă și lucram de zece ani cu tot felul de bolnavi cardiaci. Și mai ales cu tot felul de chirurgi, mai abili sau mai puțin abili. În ziua aceea lucram cu un chirurg din categoria a doua… Dar tot nu mă ducea mintea. Nu găseam cauza și pace. Și o căutam cu îndârjire chiar și în timp ce descărcam defibrilatorul în bietul om.
     – Luați puțin mâna de pe inimă, îi ceru profesorul Litarczek chirurgului șef.
     – Păi, dom’ profesor, facem masaj cardiac...
     – Văd și eu ce faceți. Dar vreau să văd cum arată cordul. Bine, am văzut. Reluați masajul. Părerea mea este că inima asta e goală. Nu are pic de sânge în ea. Unde e sângele? De ce-i goală, oameni buni?
     Nu a răspuns nimeni. Abia atunci m-am uitat și eu în plagă. Așa era.
     – Dom’ profesor, e un monovalvular, e operat relativ rapid în evoluția bolii, e tânăr… Poate are o inimă mai mică de felul ei, încercam eu să inventez ceva care să stea în picioare.
     – Te-ai uitat pe radiografia cardiacă? Uite-o, îmi indică profesorul din cap negatoscopul din dreapta mea. Inima era mare pe radiografie… Explicația mea cădea în neant.
     – Părerea mea, dacă vreți s-o auziți, este că valva mitrală este montată invers, le spuse profesorul Litarczek, profesorul meu de ani de zile, care-mi dirijase pașii din prima mea zi la Fundeni.
     – Nu, asta e imposibil, sări chirurgul. Am pus până acum zeci de valve…Chiar mă jigniți, ripostă el. Era roșu la față, un roșu stacojiu care se observa și pe puținul tegument facial care-i ieșea de deasupra măștii plasate sus, deasupra nasului.
     – Haideți să verificăm, sugeră cu jumătate de glas mâna a doua din plagă.
     Profesorul Litarczek se îndreptă spre ieșirea din sală cu pași liniștiți. Când ajunse la ușă spuse tare, mai mult pentru sine: „Eu l-aș repune pe circulația extracorporală și aș vedea ce e cu valva aia“.
     M-am uitat după el. Îl vedeam prin geamurile de sticlă ale sălii de operație. Pe hol, se întâlni cu dr. Dan. Dădu mâna cu el, apoi râse cu poftă la ce-i spunea acesta. Era o glumă, mai mult ca sigur. Apoi se îndreptă spre ieșirea din blocul operator cu mersul acela al lui, ușor într-o rână.
     – Liniile venoase și cea arterială sunt libere? mă trezi Radu cu vocea lui poruncitoare, colegul meu de la Circulația extracorporeală. Și, Dora, vezi și tu cum stăm cu heparinizarea. Apoi am auzit tare și clar anunțul de fiecare zi: „Pornit circulația!“
     Ce a urmat a confirmat opinia profesorului Litarczek. Au redeschis cordul, au găsit valva montată pe dos, au descusut-o și au repus-o în poziția normală. Când a venit momentul să descarc iar defibrilatorul pe inima lui Burt Reynolds, aceasta a pornit din primul șoc, veselă, zglobie, tonică. Omul își revenea la viață.
     În ziua aceea, profesorul Litarczek nu doar a salvat un om, ci a lansat și un proverb în clinică pe care aveam să-l utilizăm ani în șir: „Invers, dom’ profesor!”  Așa ziceam la orice ezitare tehnică a vreunuia din noi, indiferent de grad. Putea să fie și brancardierul. Dacă punea bolnavul cum nu trebuie pe pat sau pe masa de operație, se alegea imediat cu ordinul: „Invers, domʼ profesor!“.
     Regula nescrisă în chirurgie este că spre sfârșitul operației, cam cu 10–20 de minute înainte de ultimul fir la piele, chirurgul principal părăsește și plaga, și sala de operație. Maurul și-a făcut datoria…
     Am rămas în sală ca de obicei, până la pansament. Chirurgii care închideau pacientul erau meditativi, respiratorul pufăia calm, pielea pacientului era roz, iar somnul lui, adânc și reparator. Erau momentele noastre numai bune de comentarii.
     – Spuneți-mi și mie, cum și-a dat seama șeful meu de eroarea voastră? E anestezist, nu chirurg cardiovascular, vine pe la noi doar din când în când, așa, în vizită și nu se mai interesează de mult de operațiile pe cord oprit. Dar, cu toate astea, știe foartă multă chirurgie cardiacă. A lucrat încă de la începuturile ei în acest domeniu, dar sunt ani de atunci. Apoi, a pus umărul la implementarea circulației extracorporale pentru operațiile pe cord deschis. Și în ultimul rând, „el“, nu unul din voi, a sugerat că mortalitatea mare în chirurgia pe cord oprit este embolia gazoasă cerebrală. De ani de zile vă vorbește, și voi nu vă lăsați convinși, despre embolizarea circulației cerebrale prin evacuarea defectuoasă a aerului din inima stângă. Azi ne-a demonstrat că știe și la valve… Dumnezeule, ce fler a avut! Nu m-ar fi dus capul la un asemenea diagnostic. Nu mi-aș fi imaginat nici în cele mai pesimiste scenarii că puteți pune o valvă pe dos… Domnule, e o valvă monosens, te uiți la ea și vezi cum se deschide! La mitrală ar fi bine să se deschidă spre ventriculul stâng, nu? întrebai eu cât mai ironic cu putință.
     – Formidabil domʼ profesor! A găsit cauza fibrilației ventriculare atât de rapid…Și da, valva era în poziție greșită… Și ce calm era! Deh, e doctor mare, dar parcă are și jumătate de creier de inginer. Ceea ce se vede și din faptul că manevrează atâta aparatură medicală de performanță.
     – Nu numai o „manevreză“. O și repară, la nevoie… Și cu cât calm o face… Cu calmul cu care tratează și un bolnav în șoc, și unul în oprire cardiacă, și un politraumatism. Cu calm și cu capul limpede. De asta l-am și poreclit „kaltes Hertz“ (n.r., în germ.: inimă rece).
     – Asta așa e, îmi răspunse rezidentul care instrumenta. Toți îi spunem „kaltes Hertz“. Nici nu știu de unde i se trage porecla asta. Dumneavoastră i-ați zis așa?
     – Eu… 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe