Patru zile de „medicină altfel”, opţiuni, interactivitate şi tinereţe: dr. Mariana Minea povesteşte Congresul naţional al studenţilor medicinişti

"> Patru zile de medicină altfel - Viața Medicală
Reportaje

Patru zile de medicină altfel

de Dr. Mariana MINEA - dec. 30 2013
Patru zile de medicină altfel

Patru zile de „medicină altfel”, opţiuni, interactivitate şi tinereţe: dr. Mariana Minea povesteşte Congresul naţional al studenţilor medicinişti

   Peste 600 de tineri au participat, în perioada 5–8 decembrie 2013, la Congresul naţional pentru studenţi şi tineri medici, organizat de Societatea Studenţilor în Medicină Bucureşti. Evenimentul a beneficiat de un program dens, ce a inclus conferinţe şi workshopuri susţinute de medici şi prezentări de lucrări ştiinţifice realizate de studenţi. Faptul că aceste manifestări s-au desfăşurat în sesiuni paralele a fost un veritabil exerciţiu de alegere pentru participanţi, o avanpremieră pentru viitorii medici în faţa dilemelor repartiţiei la rezidenţiat.
   Subiectele incluse în program au acoperit multiple specialităţi medicale şi au ţinut cont, atât în conţinut, cât şi în modalitatea de prezentare, de vârsta participanţilor. Printre workshopuri am găsit şi un „Dr. House“, menit să stimuleze gândirea clinică de tip integrativ, necesară realizării unui diagnostic diferenţial corect, iar conf. dr. Ion Dina a făcut acest lucru plecând de la prezentarea unor cazuri reale din practica medicală. Prof. dr. Florin Mihail Filipoiu, de la Departamentul de anatomie al UMF „Carol Davila“, a spulberat miturile pe care le ştiau studenţii despre sex, într-o prezentare despre anatomia funcţională a organelor genitale, sexologie şi antropologie a sexualităţii umane.

 

 

Toţi dau like

 

   La conferinţa „Sindromul burnout şi dificultăţi în relaţia terapeutică“, conf. dr. Ovidiu Popa-Velea, de la Disciplina psihologie medicală din „Carol Davila“, le-a vorbit studenţilor despre relaţia terapeutică dificilă şi sindromul burnout, unul din costurile empatiei. În plus, spre amuzamentul şi interacţiunea participanţilor, le-a amintit de Facebook: „Cineva anunţă pe wall că se sinucide. Toţi dau like“. Prezentarea a inclus şi un studiu de caz. Sub lupă a fost un medic oncolog, femeie de vârstă apropiată cu a studenţilor, care şi-a prezentat experienţa emoţionantă pe care a avut-o cu un tânăr pacient aflat în stadiu terminal: „Ştiam ce înseamnă un medic indiferent şi să fii lăsat în voia sorţii şi poate că de aceea mă implic aşa de mult“.

 

Nu mai suntem la coada clasamentului

 

   În ziua următoare, studenţii au aflat de la prof. dr. Dragoş Vinereanu rezultatele programului naţional STEMI (de angioplastie coronariană în infarct) la doi ani de la implementare. Numărul pacienţilor incluşi în program se ridică la 9.879, din care 8.616 au beneficiat de angioplastie coronariană, ceea ce ridică România în clasamentul european privind supravieţuirea după infarctul miocardic. Un slide cu o fotografie anume a prezentat situaţia pre-program şi a stârnit râsete în Amfiteatrul Mare: pe o hartă desenată pe corpul omenesc gol, România se plasa undeva în regiunea cozii. Dacă omul ar avea coadă. Lângă Somalia. S-au analizat şi electrocardiograme cu diverse tipuri de infarct şi au fost proiectate filme video ce urmăreau coronarografiile şi angioplastiile coronariene pentru revascularizare. S-a vorbit despre stenturi şi despre rapamicina adusă din Insula Paştelui, cu care sunt impregnate stenturile.
   Din programul conferinţelor au făcut parte şi prezentări pe teme precum cogniţia şi demenţa, „Există tinereţe fără bătrâneţe în patologia vasculară diabetică?“, fertilizarea in vitro, protocoale recente în tratamentul pneumoniilor grave ale sugarului (prof. dr. Doina-Anca Pleşca). Dr. Oana Deleanu, de la pneumologie, le-a reamintit studenţilor cât de important este somnul în viaţa de zi cu zi, iar dr. Robert Grünkranz, reprezentantul Societăţii Europene de Radiologie, le-a prezentat actualităţile din domeniul său. Tinerii interesaţi de specialităţile chirurgicale au avut la dispoziţie conferinţa pe tema chirurgiei metabolice, susţinută de dr. Cătălin Copăescu, şi prezentarea despre chirurgia oncoplastică a sânului şi tehnica ganglionului santinelă, susţinută de prof. dr. Alexandru Blidaru şi dr. Cristian Bordea, din experienţa de zece ani în cadrul Institutului Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu“. Un subiect de interes a fost şi microchirugia reconstructivă: dr. Dragoş Zamfirescu şi dr. Elena Petraşcu au abordat subiecte ca microchirugia în laborator, de la microchirurgie la super-microchirurgie, începuturi în transplantul de ţesuturi compozite şi, în fine, transplantul de faţă.
   În ultima zi a congresului, dr. Raed Arafat a prezentat istoria SMURD, în cadrul conferinţei „Medicina de urgenţă în România“. Tot atunci au fost anunţaţi şi câştigătorii celor patru secţiuni de lucrări ştiinţifice: Ştiinţe chirurgicale, Ştiinţe fundamentale, Ştiinţe medicale şi Postere. „Viaţa medicală“, partener al evenimentului, le-a oferit tinerilor premianţi câte un abonament pe un an la săptămânalul nostru.

 

Interacţiuni

 

Congresul s-a desfăşurat în parteneriat cu Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF) şi cu Societatea Română de Ultrasonografie în Medicină şi Biologie – Filiala Muntenia. La sediul SABIF au avut loc workshopuri de resuscitare cardio-respiratorie, defibrilare externă automată şi intubaţie orotraheală, iar la Spitalul Clinic „I. Cantacuzino“ – un workshop de ecografie a ficatului şi a căilor biliare, sub coordonarea conf. dr. Adrian Costache.
La Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“ Bucureşti, studenţii din anii mari au participat la workshopul „Eco-cord: An InSight from the Heart“, în care au asistat la examinări ecocardiografice transtoracice, transesofagiene şi Doppler vascular, în cadrul primului centru de ecocardiografie cardiovasculară din România acreditat european.
   Ştiinţa animalelor de laborator a fost tema unui alt workshop cu ţintă precisă, dedicat studenţilor care nu se tem de cercetarea pe animale. Viitorii cercetători au avut la dispoziţie şi workshopul „Genotiparea prin real-time PCR“, realizat sub îndrumarea dr. Eugen Radu, paîn cadrul laboratorului de biologie şi patologie moleculară al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. În limita timpului avut la dispoziţie, studenţii au extras ADN din sângele periferic, l-au cuantificat spectrometric, au pregătit şi produs reacţia de polimerizare în lanţ, apoi au analizat datele. Tot din sfera specialităţilor de laborator, atelierul „Find the germ“ (Găseşte microbul) i-a provocat pe studenţi la rezolvarea unui caz din sfera infecţioasă, sub îndrumarea prof. dr. Mircea Ioan Popa, coordonatorul Cercului de microbiologie al UMF „Carol Davila“.

 

Noduri şi suturi

 

Tinerii interesaţi de chirurgie au putut să-şi testeze manualitatea în cadrul workshopurilor de tehnici chirurgicale, realizate în parteneriat cu Societatea Studenţească de Chirurgie din România: noduri şi suturi, tehnici chirurgicale de bază în chirurgia vasculară şi în chirurgia digestivă.
Dr. Marius Uscatu le-a vorbit tinerilor despre chirurgia antepiciorului, un domeniu cu puţini adepţi în România, iar dr. Traian Maier a susţinut un atelier interactiv despre naştere: „Cezariană sau naştere naturală“; studenţii au avut la dispoziţie şi mulaje pelvine, pentru exemplificare.
Congresul studenţilor şi tinerilor medici, ajuns la ediţia a XVII-a, a fost un adevărat tur de forţă, dar şi un spectacol al unor tineri frumoşi, într-o realitate altfel, fresh.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe