Newsflash
Reportaje

Peridurala Patriarhului

de Prof. dr. Dorel SĂNDESC - dec. 28 2015
Peridurala Patriarhului
     Era deja seară în acea Sâmbătă Mare, nu cu mulți ani în urmă, când la difuzorul telefonului meu am auzit vocea metalică, inconfundabilă a profesorului Litarczek. După salutul de rigoare, m-a pus în fața celei mai speciale provocări din cariera mea: „Domnule, sunt în Timișoara, unde am venit de la Felix, datorită unei sciatalgii atroce care nu a cedat deloc la tratamentul balneofizioterapeutic și am venit aici special ca să îmi instalezi un cateter peridural! De asemenea, vreau să te informez că vreau să petrec noaptea Învierii la rudele mele acasă, deci te rog să mi-o instalezi repede și să îmi administrezi un cocktail terapeutic care să îmi cupeze durerea, dar să îmi permită să mă deplasez!“
     Liniștea specifică a acelei zile a explodat într-o furtună de emoții amestecate. Primul impuls a fost să îl sun pe profesorul Aurel Mogoșeanu, maestrul meu, care încă din perioada de rezidențiat nu avea asupra noastră efectul tipic de „șef“, de inhibare, intimidare sau stresare, ci dimpotrivă ne stimula în tot ceea ce încercam și făceam. După câteva minute, eram toți trei la spital și fără ocolișuri am intrat în sala de operație, unde domnul profesor Litarczek, fixat într-adevăr de durere și contractură, a preferat poziția șezând pentru efectuarea periduralei. Flexia era evident imposibilă și, în timp ce făceam pregătirile obișnuite, profesorul îmi transmitea tot felul de informații încurajatoare: că mai avusese două peridurale, cu ani buni în urmă, și la fiecare apăruseră ceva probleme: puncții multiple, dureri, parestezii care au persistat etc. Mă spălam pe mâini și îmi luam echipamentul de protecție, în timp ce de undeva – din suflet desigur, marele necunoscut – amintirile izbucneau precum petalele florilor dintr-un spor. Prima dată m-a cuprins emoția teribilă care, acum mai bine de douăzeci de ani, l-a făcut să tremure pe tânărul rezident când îl privea pentru prima dată în față pe Patriarhul anesteziei, cel care urma să îi modereze prima prezentare originală la Congresul de la Suceava, un studiu despre influența imediată a traumatismului cranio-cerebral sever asupra imunității umorale și celulare. Cât regret că s-a apucat de acel studiu, de altfel atât de interesant, ce dorință irepresibilă de a fugi din sală înainte de a începe sesiunea, și apoi ce euforie dată de endorfinele produse de cuvintele de apreciere și încurajare ale Patriarhului…
     Mi-am amintit apoi pașii succesivi de apropiere pe care îi făceam, clipele de comunicare, descoperirea cu bucurie a unor preocupări comune, a uriașei sale culturi enciclopedice, cu aceeași senzație de uimire și încântare ca la intrarea într-o vastă, aproape nesfârșită bibliotecă, fericirea de a fi destinatarul unei părți din biblioteca sa, și atâtea altele...
     Dar ajunsesem în fața inevitabilului. Priveam acel spate dezinfectat, cu coloana bătrână, peste 80 de ani, deformată de timp și de solicitările multiple ale unei vieți atât de active (care a cuprins rugby, alpinism și multe alte încercări). Peste umerii săi, profesorul Mogoșeanu îl susținea cu tandrețe pe cel care i-a fost dascăl. Pe cât de emoționat eram atunci, am înțeles: el reușea întotdeauna, nu știu cum, să îmi absoarbă propriile emoții și așa rămâneam, aproape incredibil, senin, calm și cu mâinile netremurătoare. Discuțiile vii au continuat în timp ce pregăteam trusa și începusem reperarea spațiului peridural (abord paramedian, tehnica mandrenului lichid). Desigur, subiectul acelei zile mari era Iisus, renașterea Sa, dumnezeirea, și, chiar înainte de a simți fericit, din prima încercare, pierderea de rezistență, conveneam, trecând prin teoria lui Einstein, constanta lui Planck și structura atomului – că universul, viața și omul sunt operele unui Creator unic, energie pură gânditoare și plină de iubire. Cum să nu reușești pe un asemenea val de gânduri? (O precizare se impune totuși: vă rugăm să nu exersați acest stil de a lucra pe pacienții dumneavoastră; tratatele de specialitate recomandă ca toate manevrele specifice să se efectueze în liniște și concentrare).
     A urmat apoi un intens proces de negociere: ce doză, ce concentrație, ce volum, ce asociere de substanțe să administrez. Profesorul Litarczek avea argumente extrem de valabile și actuale, așa încât până la urmă tot ce am făcut a fost să accept formula „pacientul nostru, stăpânul nostru“ și să îi respect solicitările. Pacientul a evoluat foarte bine, durerile au cedat repede și, după vreo două ore, s-a întors la familie. Peste trei zile a plecat spre București conducând autoturismul propriu, cu cateterul peridural la locul lui, ca să își poată administra tratamentul la nevoie.
     Generația noastră de medici ATI-iști are marea șansă să fie contemporană cu pionierii, protopărinții acestei specialități. Legătura strânsă cu ei ne dă energia necesară să ducem mai departe ștafeta extraordinară pe care ne-au predat-o. Iar într-o Sâmbătă Mare, Dumnezeu m-a ajutat să trec cu bine peste cel mai emoționant moment din cariera mea: peridurala Patriarhului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe