Newsflash
Reportaje

Pielea, „pânza” medicilor fani ai tatuajelor

de Florentina Ionescu - aug. 13 2021
Pielea, „pânza” medicilor  fani ai tatuajelor

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman și, pentru medicii care se declară fanii „înrăiţi” ai tatuajelor, ea reprezintă o „pânză albă” gata să fie pictată.


Galerie imagini (37)

Am vrut să aflu în acest sezon estival ce semnificaţie au tatuajele pentru medicii români și ce anume i-a determinat să se lase pe mâna tattoo artistului. Fără să le fie teamă de ace sau de reacţiile adverse la pigmenţii folosiţi, mulţi dintre medicii pe care i-am intervievat recunosc cu mâna pe inimă că sunt mândri de operele care le îmbogăţesc epiderma.

Profesia în imagini

Dr. Roxana C. este medic la un spital din estul ţării și are un tatuaj pe spate. Este mândră de el și spune că are o semnificaţie aparte. Mărturisește că în momentul de faţă îl „coace” deja pe următorul.

„Tatuajul meu este o coloană vertebrală care are încolăcit un șarpe în jurul ei. L-am făcut atunci când m-am simţit împlinită pe plan profesional și reprezintă felul în care îmi văd meseria – șarpele susţine cumva sănătatea, postura; l-am gândit ca pe o combinaţie între simbolul clasic al medicinei – toiagul lui Asklepios cu un șarpe încolăcit în jurul său – și ceva care să reprezinte recuperarea medicală. Din acest motiv am ales o coloana vertebrală”, povestește tânăra.

1. Roxana C. 34 ani, recuperare medicala

Și-a dorit dintotdeauna un tatuaj, însă a reușit să meargă la un salon abia când a împlinit 31 de ani: „Aș fi vrut să îl fac mai repede, să marcheze cumva și trecerea la «vârsta adultă», 30 de ani, dar am mai amânat, deoarece nu găsisem la acel moment ceva care să semnifice ceea ce voiam. Când am văzut imaginea, am știut că este ceea ce caut și că acela e momentul”.

Nu a regretat niciodată decizia, deși recunoaște că au fost câteva momente de îndoială, „deoarece soţul meu nu a fost de acord cu ideea și nu și-a ascuns deloc «sentimentele» atunci când l-a văzut”.

În ceea ce privește munca de zi cu zi, Roxana mi-a povestit că pacienţii săi nu pot vedea tatuajul: „Sunt mândră de el și îl afișez de câte ori am ocazia, însă dacă merg în anumite cercuri unde bănuiesc că vor fi persoane «anti» (tatuaj – n.red.) prefer să îl acopăr pentru a nu deschide 
discuţii”.

În general, persoanele care o cunosc, dar care nu știu că are un tatuaj se arată surprinse când află acest lucru, dar tânăra nu lasă loc de discuţii pe această temă. „Într-un fel, sunt conștientă de reticenţa multora și prefer să nu detaliez”, conchide Roxana.

Expresia legăturii spirituale profunde

Dr. Sebastian Ralea este medic specialist Chirurgie generală, cu competenţe în chirurgie bariatrică și metabolică, în Iași. El este de părere că, în esenţă, avem două familii: cea în care ne naștem și cea pe care o creăm în jurul nostru și în care trăim.

„Tatuajul pe care îl am este expresia legăturii spirituale profunde pe care o resimt pentru o persoană specială care face parte din viaţa mea, ca un frate de suflet. Avem amândoi același tatuaj, ca un simbol al înfrăţirii noastre”.

Tatuajul pe care îl poartă îl reprezintă pe zeul Ianus, un zeu roman, privind spre trecut și viitor: „Este ca o poartă de trecere între cele două timpuri, protectoare și deschizătoare de noi drumuri, simbol al tranziţiei, al devenirii prin evoluţie. De la acest zeu a împrumutat denumirea și prima lună a anului, tot ca un simbol al începuturilor, al tranziţiei și al norocului. Revelator, din 2020 zeul Ianus și-a regăsit locul pe braţele noastre. Probabil, ne-a însoţit dintotdeauna!”.

Un model care aduce în prim-plan feminitatea

Dr. Mădălina Papara, medic specialist Geriatrie-Gerontologie, are două tatuaje, unul fiind amplasat pe spate, cu semnătura actriţei Marilyn Monroe, iar altul pe antebraţ, cu un citat care îi aparţine lui Hermann Hesse: „Sufletul tău este lumea întreagă”.

Primul tatuaj a fost cel de pe spate și a fost făcut cu ocazia împlinirii vârstei de 31 de ani: „A fost un cadou mult-așteptat, localizat ca un accesoriu care mă face să mă simt sublim de fiecare dată când îl port la vedere. Am ferma credinţă că nu există cineva care poate contura mai bine feminitatea decât o face Marilyn Monroe, care ea însăși, prin autenticitatea expresiilor ei, și având suficientă încredere în a-și împărtăși nesiguranţele, mă definește cel mai bine”.

3. madalina papara 2

Despre cel de-al doilea tatuaj, Mădălina spune că este destul de vizibil. Și-a dorit un model pe care să îl poată vedea zi de zi, „chiar dacă într-un oraș mic [tatuajul] presupune a ieși din tipare, prin curajul de a te afirma în acest mod, în special în profesia pe care o practic, la [pacienţii din] categoria de vârstă 65 de ani plus”.

Acest tatuaj este făcut în anul pandemiei, ca un motiv în plus pentru a-și aminti „cât de mult te poate salva sufletul din cele mai ingrate împrejurări, atunci când doar sufletul îţi este alături în tot ceea ce faci”.

Pasiunile, o sursă de inspiraţie

Dr. Lazaros Theofanis Mateevici este medic rezident Ortopedie și Traumatologie și se numără și el printre medicii care au multe tatuaje, unele fiind atât în zone expuse, pe braţe, cât și departe de ochiul privitorului.

Ne-a mărturisit că unele dintre ele au, într-adevăr, o semnificaţie specială pentru el, „cum ar fi un ceas ce indică momentul nașterii fratelui meu, cele două tatuaje cu animalele de companie în costum militar, un bisturiu care reprezintă cariera chirurgicală aleasă”, pe când altele sunt inspirate din hobby-urile sale ori sunt doar imagini care l-au atras vizual. Primul tatuaj l-a făcut la vârsta de 18 ani, fiind și unul dintre cele pe care recunoaște că le-ar schimba, însă nu a regretat niciodată decizia luată.

Mateevici (1)

„În general, am avut parte de reacţii pozitive, atât din partea colegilor, cât și a pacienţilor. Având ambele antebraţe tatuate încă din timpul facultăţii, sigur că am întâlnit și asistenţi universitari sceptici în privinţa carierei mele, din cauza tatuajelor, sau care m-au avertizat că acestea vor fi un impediment. Însă odată cu începerea Rezidenţiatului, am fost plăcut surprins să constat că majoritatea pacienţilor nu numai că nu au fost reticenţi, ci chiar interesaţi de povestea din spatele lor, în ciuda vârstei 
înaintate”.

Dragostea pentru călătoriile cu trenul

Dr. Leyla Forsea are 29 de ani și este medic rezident Radioterapie la Institutul Oncologic București. Când i-am comunicat că aș dori să scriu un articol despre tatuajele medicilor și să îi pun câteva întrebări, mi-a răspuns rapid: „Ai ajuns la persoana potrivită!”.

În prezent are zece tatuaje, multe dintre ele fiind de tip 
cover-up (care ascund complet un tatuaj vechi, cu un design nou) și de aceea i se întâmplă să uite numărul lor exact: „De la un triunghi pe încheietura mâinii, până la șine de cale ferată pe coaste, care arată dragostea mea faţă de mersul cu trenul, două balene pe braţul stâng, care ne reprezintă pe mine și pe fiul meu, un buchet de maci cu spice de grâu, pentru că îmi plac florile de câmp. Toate au semnificaţii”.

5. Leyla Forsea  (1)

„Desenele” Leylei sunt distribuite pe mai multe zone ale corpului: are două pe picior, coastele sunt colorate pe ambele părţi, are încă un tatuaj pe spate, dar și pe ambele braţe și pe încheieturile mâinilor.

Călătoria Leylei în lumea tatuajelor a început la vârsta de 22 de ani, iar în prezent spune că nu știe exact când își va mai face următorul model. Recunoaște că a avut momente când a regretat execuţia, însă acum este foarte mândră de tot ce are tatuat pe piele.

Uniţi de același tatuaj

Dr. Tiberiu Alexandru Marian este medic rezident, specialitatea Radiologie și Imagistică medicală, și are în prezent cinci tatuaje mari și unul mic. Pe cel din urmă l-a făcut în zona inghinală, la vârsta de 15 ani: „Prezintă un grup de cifre și, deși nu e prea estetic, este unul dintre tatuajele mele preferate”.

Motivul pentru care acest mic tatuaj este preferatul său are legătură cu faptul că l-a făcut împreună cu un grup de prieteni: „Ne-am făcut [toţi] același tatuaj într-un mod spontan și cu o parte dintre ei am rămas apropiat și acum”.

6. tiberiu marian2

Îmi povestește că celelalte tatuaje și le-a făcut în anul 2 de Rezidenţiat, în jurul vârstei de 27 de ani, pe parcursul a aproximativ 8 luni: la nivelul braţului, umărului și pieptului și pe spate, în zona superioară.

„Ele au reprezentat idei care mi-au plăcut sau trăsături ale mele, unele fiind scoase în evidenţă și de anumite persoane din jurul meu”. Medicul rezident este de părere că un tatuaj interesant „ar trebui să îi lase loc celui care îl vede să se gândească un pic la ceea ce ar putea să însemne”.

Spune că nu a regretat tatuajele pe care le are, ba dimpotrivă: anul acesta urmează să meargă din nou la salon pentru a-și face altele. 
A ales să se tatueze în zone care pot fi acoperite de haine. Nu a avut interacţiuni cu pacienţii pe această temă, dar când a avut ocazia, a întrebat câţiva pacienţi despre tatuajele lor.

Câteodată, însă, se mai întâmplă ca tatuajele lui să se vadă: „astfel am avut discuţii neașteptate cu alţi medici care aveau la rândul lor tatuaje”. De obicei, acest lucru îi stârnește dorinţa de a afla mai multe despre purtătorul tatuajelor respective: „Eu sunt curios când văd pe altcineva cu un tatuaj, să aflu istoricul, ce a reprezentat pentru el sau ea, de cât timp [îl are], cum se menţine, în ce loc l-a făcut”.

Un vis împlinit

Dr. Cristina Secrieriu are 36 de ani și este medic specialist în 
Reabilitare medicală. Spune că povestea tatuajului ei nu este una ieșită din comun, „pur și simplu cred că vorbim de artă aici. «Să pictezi o persoană» este artă, părerea mea!”. Tatuajul tinerei se află la vedere, la nivelul gleznei. Cu ajutorul lui, și-a împlinit un vis din copilărie și îl poartă „cu mare drag și demnitate”.

7. Cristina Secrieriu (4)

Nu a regretat nicio secundă decizia aceasta și este bucuroasă că la vârsta de 33 de ani și-a îndeplinit acest vis. În ceea ce privește personalul medical, dr. Cristina-Roxana Secrieriu recunoaște că este încă un lucru pe care îl are în comun cu colegii săi: „Am colege de serviciu care au tatuaje, am avut colege de facultate cu tatuaje, așadar impactul în rândul nostru este unul pozitiv. Pacienţii nu prea au timp să-l observe, și dacă a fost observat, mă bucur. Poate așa schimbăm puţin percepţia despre tatuaje”.

„Cicatrici” ale momentelor marcante

Dr. Cristina Costache are 31 de ani și este ST3 Paediatrics Trainee, în cadrul secţiei ST3 Paediatric Cardiology (Cardiologie Pediatrică) a spitalului Leeds Children’s Hospital. În prezent, are șase tatuaje, iar în luna august s-a programat pentru cel de-al șaptelea.

Toate au o semnificaţie pentru ea, „sunt ca un fel de cicatrici ale unor evenimente sau momente care m-au marcat. De exemplu, foarfeca de pe antebraţul drept și metrul de croitorie de pe cel stâng reprezintă lupta împotriva bolilor de alimentaţie; am fost anorexică pe perioada facultăţii.

8. cristina costache2

Este o pereche vizibilă de tatuaje și adesea un subiect de 
discuţie cu părinţi și pacienţi, mai ales cu pacienţii care suferă de aceeași boală”, ne-a mărturisit Cristina. Alegerea acestor două simboluri nu a fost deloc întâmplătoare: foarfeca de pe membrul dominant este cea care „taie” centimetrul de croitorie, care are forma infinitului, de pe celălalt antebraţ, reprezentând ciclul infinit al bolii, spune ea.

Tânăra lucrează într-un spital din Marea Britanie și, în opinia ei, în UK cultura tatuajelor este mult mai acceptată decât în alte ţări: „Încă există idei preconcepute în rândul medicilor în vârstă sau al celor care provin dintr-o cultură care încă nu acceptă tatuajele sau le asociază cu elemente 
negative – gândirea arhaică cum că tatuajul este legat de închisoare sau de provenienţa dintr-o clasă socială inferioară, dar, în rest, tatuajele sunt un element des întâlnit”.

De-a lungul carierei, a lucrat alături de multe cadre medicale cu full sleeve (tatuaj mânecă) și chiar alături de colegi cu tatuaje faciale. 

 

Ar fi frumos ca, peste 10 ani, și tu să te uiţi la tatuaj și să te gândești dacă are aceeași semnificaţie pentru tine sau că poate chiar [vrei] să îl reinterpretezi. (Dr. Tiberiu Alexandru Marian)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe