Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Reportaje

Portret de chirurg

Viața Medicală
Dr. Virgil RĂZEŞU vineri, 12 august 2011

   Un adevăr care nu mai trebuie argumentat este că fiecare trăitor al planetei este un unicat. Nu mai puţin adevărat este că, în afara zestrei genetice care imprimă fiinţelor vii anumite trăsături, datorită faptului că aparţinem unor structuri sociale, în dezvoltarea şi conturarea propriilor noastre personalităţi, un rol hotărâtor aparţine modelelor, chiar dacă nu întotdeauna conştientizăm această realitate. Dacă dialecticienii secolului trecut susţineau că istoria este scrisă în exclusivitate de către mase, de mulţime, astăzi nimeni nu se mai poate îndoi de rolul esenţial al personalităţilor în viaţa şi evoluţia tuturor societăţilor. (...)
 

   Un adevăr care nu mai trebuie argumentat este că fiecare trăitor al planetei este un unicat. Nu mai puţin adevărat este că, în afara zestrei genetice care imprimă fiinţelor vii anumite trăsături, datorită faptului că aparţinem unor structuri sociale, în dezvoltarea şi conturarea propriilor noastre personalităţi, un rol hotărâtor aparţine modelelor, chiar dacă nu întotdeauna conştientizăm această realitate. Dacă dialecticienii secolului trecut susţineau că istoria este scrisă în exclusivitate de către mase, de mulţime, astăzi nimeni nu se mai poate îndoi de rolul esenţial al personalităţilor în viaţa şi evoluţia tuturor societăţilor.
  Pornind la conturarea portretului meu, am realizat că, în fapt, destul de rar se întâmplă ca membrii aceluiaşi domeniu de activitate să vorbească despre colegii lor (de bine cel puţin, că altfel…), cu atât mai rar când e vorba de cei mai tineri. Cel mai frecvent, fenomenul se întâmplă fie odată cu dispariţia sau cu retragerea din activitate, fie în circumstanţe speciale, în care, nu de puţine ori, este lesne de desluşit măcar o undă de interes.
   Nu mă înscriu în niciuna dintre eventualităţile evocate şi încerc să schiţez (nu-mi permit să spun că-l creionez pe de-a-ntregul) portretul unui coleg mult mai tânăr, doctorul Adrian Lobonţiu, pe care îl consider un profesionist reprezentativ al medicinii şi societăţii actuale, este medic şi chirurg român, produs neîndoielnic al Şcolii româneşti de medicină, crescut şi educat de aceasta, un specialist care nu şi-a renegat dascălii, nu şi-a uitat semenii şi cu atât mai puţin pământul pe care s-a născut. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.