Newsflash
Reportaje

Primul ajutor... de Sărbători

de Dorina Novac - dec. 23 2022
Primul ajutor... de Sărbători

V-aţi imaginat vreodată cum arată Crăciunul și Revelionul celor care lucrează sau sunt voluntari la Ambulanţă?

Pentru mulţi dintre noi, Sărbătorile de iarnă înseamnă tradiţie, reuniune cu familia și, nu în ultimul rând, mese întinse cu bucate alese. V-aţi imaginat vreodată cum arată Crăciunul și Revelionul celor
care lucrează sau sunt voluntari la Ambulanţă?

Cristian Grasu

Primul Revelion la Salvare a fost de pomină, își începe povestea dr. Cristian Grasu, președintele Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă din România. Se întâmpla în 1987, anul în care a început să facă primele gărzi la Staţia de Salvare a Municipiului București, astăzi Serviciul de Ambulanţă București-Ilfov (SABIF): „Era singurul serviciu de ambulanţă din România care avea personalitate juridică. Am început să fac gărzi la Substaţia Sectorului 2, care era pe strada Ardeleni, adică exact pe strada pe care locuiesc”.

Pe atunci, toţi medicii de dispensar trebuia să facă cel puţin trei gărzi de zi și trei de noapte, pe ambulanţă. În acele gărzi își vizitau, la domiciliu, pacienţii pe care îi aveau arondaţi. Nu aveau voie să meargă la pacienţii din alte sectoare, de aceea șoferii de pe ambulanţă cunoșteau toate adresele. „Când ajungeam la vreo scară de bloc, șoferul îmi spunea: «Domn’ doctor, cum ieși din lift, al doilea apartament în stânga e cel pe care îl căutaţi». De multe ori se întâmpla să am pe aceeași scară două intervenţii sau la scara 1 și la scara 2 ale aceluiași bloc”, povestește dr. Cristian Grasu.

Record de cazuri într-o noapte

În decembrie 1987 a fost o scurtă epidemie de gripă, de aceea medicii trebuia să facă mai multe gărzi. Așa a ajuns să fie alături de pacienţi atât de Crăciun, cât și în noaptea dintre ani.

Primul Revelion în care doctorul Grasu a fost de gardă a început dramatic, la ora 20:00, cu un teanc de 20 de fișe de intervenţii. Șoferul cu care lucra, Trufim, i-a spus că noaptea va fi lungă: „Pe fiecare stradă erau trei-patru cazuri. Cu chiu, cu vai, în vreo patru ore le-am rezolvat. Se făcuse aproape miezul nopţii și, cu 10 minute înainte de Anul Nou, am auzit pe staţie: «Să veniţi că aveţi cazuri, dar sunt prea multe ca să vi le dictez»”. Când a ajuns, îl așteptau încă 25 de fișe.

A fost o noapte albă, își amintește președintele Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă: „Nea’ Trufim și-a scos din geantă o pernuţă care avea niște norișori albaștri și a pus-o pe volan. Mai aţipea, mai se trezea, mai arunca câte un ochi, așa a fost toată noaptea. Atunci mi-am stabilit propriul record de număr de cazuri rezolvate într-o gardă de noapte”.

Prima fișă din noul an

Tot în noaptea de Anul Nou, prin 2010-2011, i s-a întâmplat să primească prima fișă înregistrată după Anul Nou. „Până la ora 00:00 nu sunt foarte multe fișe. Însă după, începe nebunia: că e băut, a căzut și s-a lovit, altuia îi este rău. A mai fost una cu explozie – amputaţie”, explică
dr. Cristian Grasu.

Nu a înţeles, la început, ce a explodat și ce i s-a amputat. Iar când a ajuns la destinaţie, în faţa blocului, erau trei-patru oameni, în genunchi, pe zăpadă, care căutau ceva: „I-am întrebat ce fac acolo. Mi-au spus că o petardă a explodat în mâna vecinului, înainte să o arunce, și i-a tăiat trei degete. (...) L-am rugat pe șofer să întoarcă mașina cu farurile către locul unde căutau băieţii și m-am alăturat lor”.

Într-un final, au fost găsite toate cele trei degete care căzuseră în zăpadă, ceea ce a fost un avantaj, spune medicul. Ulterior, pacientul a ajuns la spital, unde medicii au reușit să i le pună la loc. Astăzi, oamenii sunt mai pretenţioși, mai grijulii și cheamă ambulanţa pentru mai multe lucruri, unele dintre ele nefiind chiar urgenţe, menţionează dr. Cristian Grasu.

Dr. Cristian Grasu

În general, de Sărbători, sunt mai puţine intervenţii, pentru că oamenii pleacă din București, iar de câţiva ani, cazurile nu mai sunt legate de tulburări digestive: „Sigur, sunt și acum persoane care fac excese, dar nu foarte multe. În schimb, s-au înmulţit cazurile cu exces de substanţe de tot felul. Și asta în special la grupa de vârstă 18-40 de ani. Mai ales de Sărbători, pentru că atunci se simt mai deprimaţi”.

Celor care lucrează pe ambulanţă medicul le urează Sărbători fericite și le transmite să nu uite de prima regulă în asistenţa medicală de urgenţă: siguranţa salvatorului este mai importantă decât toate celelalte.

Voluntar pe Ambulanță

Bogdan Avram este, din ianuarie 2016, voluntar în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”, iar acum și pe ambulanţă. A ales să acorde primul ajutor medical calificat în urma unor experienţe pe care le-a avut de-a lungul timpului.

Despre program a aflat în urma evenimentului de la clubul Colectiv, când unul dintre colegii lui de acum a vorbit la un post de televiziune: „Am zis wow, este exact ceea ce vreau să fac. Am simţit că prin prezenţa mea în program voi putea să aduc un bine societăţii și, în același timp, să fiu capabil să ajut persoanele de lângă mine care au nevoie de prim ajutor”.

Bogdan Avram 2

Până în prezent, Bogdan Avram a participat la peste 300 de intervenţii, iar la unele chiar și de Sărbători. Își amintește de un caz din Ajunul Crăciunului: „Am avut o doamnă care a solicitat ambulanţa. Am găsit-o conștientă și cooperantă, era o pacientă hipertensivă și avea și pulsul un pic mai mare. I-am făcut toate investigaţiile necesare și până la urmă concluzia a fost că dânsa mai mult s-a panicat și nu avea nimic grav”.

Cel mai interesant i s-a părut că atunci când au intrat în apartament, era foarte curat și mirosea a sarmale. Iar apoi femeia le-a povestit, cu lacrimi în ochi, că va face Crăciunul singură: „Ne-a emoţionat, și am făcut ceea ce facem de fiecare dată: am spus o vorbă bună, care, de foarte multe ori, contează enorm. După ce a vorbit cu noi, a început să se simtă mai bine, i-a mai scăzut tensiunea, i-a scăzut și pulsul”. Faptul că au reușit să vorbească cu ea, punctează voluntarul, a contat mai mult decât orice medicament.

Intervenţii ca urmare a exceselor

Bogdan Avram precizează că, în perioada Sărbătorilor, mai sunt și cazuri care apar pe fondul consumului excesiv de alcool. Ne-a povestit despre o intervenţie la un bărbat de peste 60 de ani, dintr-un sat de lângă București, care era în comă alcoolică: „Eu până atunci nu mai văzusem astfel de intervenţii. Am văzut oameni în stare de ebrietate, ebrietate avansată, dar nu o comă de tipul acesta. Cred că băuse cu vecinii, tăiaseră porcul. Dânsul se pare că a băut mai mult decât ceilalţi”.

Spune că era un caz foarte grav, care îi punea viaţa bărbatului într-un pericol imediat. I-au făcut cele necesare și l-au dus la spital. „Am rămas uimit de ce poate să-și facă omul cu mâna lui. Un om sănătos, puternic, probabil și muncitor, (...) într-o euforie de Sărbători a reușit să-și facă foarte mult rău”, menţionează tânărul.

În perioada Sărbătorilor de iarnă se întâmplă să fie și mai multe cazuri și
automat este nevoie mai mare și de noi, de voluntari.

Nopţile de Crăciun și de Revelion sunt mai liniștite. După aceea, însă, încep să apară mai multe cazuri ca urmare a consumului de alcool, a excesului de mâncare sau a conflictelor dintre oameni. Și anul acesta, de Crăciun, va merge să acorde primul ajutor persoanelor care vor avea nevoie: „Poate nu neapărat cu echipajul, dar cu programul «Există un erou în fiecare dintre voi». Dacă sunt în București, sunt disponibil tot timpul. În momentul în care sună alerta și constat că e un caz la care pot să ajung, mă duc”.

Pe colegii voluntari îi felicită pentru ceea ce fac, pentru faptul că ajută echipajele care sunt la datorie în această perioadă și le urează „La mulţi ani!”.

De gardă, de Revelion

Primii pași în domeniul voluntariatului, prin proiectul „Există un erou în fiecare dintre voi”, i-a făcut și Alexandra Catalina, pe atunci jurnalistă la un post TV din România.

Alexandra Catalina

A aflat despre program întâmplător, în 2015, pe Facebook, în contextul accidentului aviatic din Apuseni. Unul dintre medicii implicaţi, dr. Radu Zamfir, era ambasador al programului. „La momentul acela habar nu aveam ce înseamnă primul ajutor. Cred că apucasem să fac doar un curs într-un context de club moto, un workshop de informare, salvare și prevenire a accidentelor rutiere”, povestește tânăra.

Recunoaște că încă de la început a rezonat cu ideea de prim ajutor, de a face ceva concret pentru alţi oameni. De aceea a decis să meargă mai departe, către voluntariatul de pe ambulanţă: „După ce am început voluntariatul pe gărzi, a început să-mi umble în cap ideea reformării profesionale, eu aveam 34-35 de ani la momentul acela. Și mi se părea târziu. Mi se părea de nerealizat”.

Astfel, a început școala de asistenţi medicali, continuând să facă gărzile și să lucreze în presă. Mai târziu, în 2019, a renunţat la jobul ei și, după experienţa de voluntariat la SABIF, s-a angajat la Serviciul de Ambulanţă, ca asistent medical. „Când ești în afara spitalului, ai un număr limitat de resurse și atunci nu trebuie să te surprindă nimic din ce se întâmplă”, spune Alexandra Catalina.

Recunoștinţa pacienţilor compensează

A făcut și ea gărzi de Crăciun și de Anul Nou, pentru că, povestește tânăra, nu au zile libere de Sărbători: „Acum doi ani am prins o gardă chiar de Revelion. La zece seara eram undeva la marginea Bucureștiului, resuscitând. Era un context foarte dificil și o moarte așteptată”.

Era vorba despre un pacient oncologic și nu se aștepta nimeni să se întâmple anume atunci, în seara de Anul Nou: „La 12 noaptea eram acolo, cu mașina deschisă. Iar familia care se adunase să sărbătorească trecerea dintre ani a trebuit să înceapă pregătirile de înmormântare. Te dărâmă genul acesta de momente, cumva te pun pe gânduri”.

programul exista un erou

Însă în ciuda greutăţilor de pe ambulanţă (turele, frigul, căldura), nu a regretat nicio secundă această schimbare: „Este locul în care mi-am găsit cu adevărat rostul. Nu poţi fi mai aproape de pacient decât acolo. În lumea și în necazul lui, în singurătatea sau, dimpotrivă, în miezul familiei sale”.

Gânduri și vorbe bune le transmite colegilor din sistemul medical și le urează să găsească în jurul lor, și în noul an, resurse emoţionale pentru a-și face meseria minunat: „Înţeleg cât de greu este să pleci și să-i lași pe cei dragi acasă. Să primești filmuleţe cum își deschid copiii cadourile, să nu fii lângă ei. Și știu că lucrurile acestea dor uneori, însă, de cele mai multe ori, cred că recunoștinţa pacienţilor compensează”.

O parte din urgenţe, cazuri COVID

Anul trecut, în perioada 24 decembrie – 2 ianuarie, s-au înregistrat
și s-au efectuat, la Serviciul de Ambulanţă București-Ilfov, 12.020
de cazuri. Dintre solicitări, 6.600 au fost pentru urgenţe de cod roșu
și cod galben, a precizat, pentru „Viaţa Medicală”, dr. Alis Grasu,
managerul SABIF.

Potrivit medicului, dacă e să ne raportăm doar la noaptea de Crăciun,
respectiv 25 până pe 26, ziua de Crăciun cu noaptea de Crăciun,
au fost înregistrate 510 cazuri, dintre care 355 urgenţe de cod roșu și
cod galben. În noaptea de Anul Nou, au fost 537 de solicitări, dintre
care 392 au fost urgenţe de cod roșu și cod galben.

Din cauza pandemiei, numărul solicitărilor a fost relativ mai mic
decât în anii anteriori, pentru că oamenii au stat acasă, erau evitate
petrecerile, marile aglomerări, a subliniat managerul SABIF. În
schimb, o parte dintre urgenţe și consultaţii au fost cazuri de infecţie
cu SARS-CoV-2.

În general, subliniază dr. Alis Grasu, în perioada Sărbătorilor de
iarnă, personalul de pe Ambulanţă se întâlnește cu întreaga paletă de
motive de solicitare existente și în timpul anului: „Nu-s diferite, poate
predomină afecţiunile digestive. Dar diferenţa nu este foarte mare.
Apar decompensări ale persoanelor cu afecţiuni cardiace, cardiovasculare, respiratorii, sunt și afecţiuni ale sezonului rece, viroze”.

Citiți și: Doamnele de la SMURD, despre curaj și pasiune

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe