Newsflash
Reportaje

Să zâmbim frumos!

de Dr. Diana Andronache - feb. 4 2022
Să zâmbim frumos!

Ziua Mondială a Stomatologului, celebrată la 9 februarie, vrea să crească gradul de conștientizare asupra stomatologiei și încurajează pacienţii să își exprime aprecierea faţă de medicii stomatologi.

Estetica dentară crește stima de sine

Fiind una dintre specialităţile medicale care se va afla întotdeauna în lumina reflectoarelor, estetica dentară este într-un progres știinţific continuu, având ca scop redarea esteticii faciale.

zambet

Studiile arată că zâmbetul reprezintă una dintre cele mai remarcate trăsături faciale. Pentru a oferi pacienţilor schimbarea pe care și-o doresc, astfel încât aceștia să dobândească mai multă încredere și stimă de sine, noi, medicii stomatologi, trebuie să fim în permanenţă informaţi și să participăm la cât mai multe cursuri de educaţie medicală continuă. Rezultatul final oferă pacienţilor noi perspective sociale, profesionale și personale.

Pacientul care se adresează cabinetului de estetică dentară are dorinţe particulare, iar medicul trebuie să fie un bun psiholog pentru a înţelege dorinţele și speranţele lui în legătură cu această schimbare de imagine, dar și pentru a explica, pe înţelesul fiecăruia, dacă ceea ce își dorește poate fi realizat și ce presupune tratamentul, durata acestuia, precum și costurile asociate. La final de zi, ceea ce mă bucură și îmi oferă satisfacţie este faptul că am posibilitatea de a schimba viaţa pacienţilor, de a-i face fericiţi, iar pentru mine acest lucru este extraordinar!

În căutarea zâmbetului perfect

Anumite cazuri necesită un plan de tratament complex, care poate fi realizat prin comunicare și relaţionare interdisciplinară. În rezolvarea lor pot fi implicaţi medici din mai multe domenii, precum terapie restaurativă, endodonţie, parodontologie, ortodonţie, chirurgie-implantologie. De asemenea, esenţială este comunicarea cu laboratorul de tehnică dentară.

Tehnicianul dentar este persoana care face să prindă contur viziunea medicului și, implicit, dorinţele pacientului. Pentru ca rezultatele estetice să fie pe măsura așteptărilor pacientului, munca tehnicianului dentar trebuie dirijată de medicul stomatolog.

shutterstock_1716815782

Pentru orice problemă există o soluţie. La ora actuală, faţetele ceramice reprezintă tratamentul cel mai solicitat din tot arsenalul stomatologiei estetice. Pacienţii le doresc și le solicită zilnic, pentru că își doresc un zâmbet frumos, cât mai aproape de perfecţiune.

De asemenea, în ultimii ani, tehnologia CAD/CAM [Computer Aided Design și Computer Aided Manufacturing, ce permit proiectarea protetică cu ajutorul unui soft de design 3D, respectiv realizarea elementelor protetice] a devenit o componentă esenţială a stomatologiei, atât pentru tehnicienii dentari, cât și pentru medicii dentiști, pentru că ne ajută să creștem eficienţa tratamentului, să realizăm restaurări protetice cât mai estetice, dar și în dezvoltarea unor noi concepte de tratament.

Aceste sisteme presupun utilizarea unui scanner în cabinetul stomatologic și a unei unităţi de frezare în laborator. Practic, amprenta clasică este înlocuită de o amprentă optică și, în cele mai multe cazuri, restaurarea este realizată imediat, ceea ce constituie un avantaj major.

Caz clinic

Pacient în vârstă de 42 de ani se prezintă la consultaţie pentru că de foarte mulţi ani avea bruxism. Această afecţiune, cunoscută
popular sub numele de „scrâșnit al dinţilor”, are o etiologie plurifactorială: o dezvoltare disproporţionată a oaselor maxilare, o aliniere incorectă a dinţilor, un nivel ridicat de stres sau anxietate, dar și o alimentaţie
necorespunzătoare.

bruxism

În cursul nopţii, pacientul se trezea uneori din cauza bruxismului, iar în timp a observat că a dezvoltat o sensibilitate dentară crescută. Clinic, dinţii erau tociţi, iar smalţul deteriorat. Planul de tratament a fost extrem de complex și de solicitant pentru întreaga echipă, fiind asociate și alte probleme stomatologice, însă rezultatul final a fost pe măsura
așteptărilor pacientului.

Prima etapă a presupus evaluarea clinică și imagistică prin radiografie dentară. Ulterior, prin condilografie, o tehnică de diagnosticare neinvazivă a articulaţiei temporo-mandibulare și o înregistrare digitală a ocluziei, am obţinut o abordare medicală integrată prin metode moderne, digitalizate.

Au fost necesare tratamente endodontice sub microscop, pentru a obţine obturaţii de canal cu un grad ridicat de acurateţe și eficienţă. De asemenea, având în vedere că pacientul avea o punte cadran IV (în partea inferioară-dreaptă), a fost necesară îndepărtarea acestei lucrări protetice, extracţia dinţilor stâlpi și reconstrucţia coronară prin pivoţi din fibră de sticlă, înălţarea dimensiunii verticale cu lucrări provizorii din PMMA, obţinute în aceeași ședinţă cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM, ulterior înlocuirea dinţilor lipsă cu implanturi dentare.

Având în vedere particularităţile pacientului, pentru inserarea implanturilor a fost necesară și augumentarea osoasă, un proces chirurgical prin care medicul chirurg reface cantitatea de os prin adiţie osoasă. În final, după integrarea implanturilor și adaptarea funcţională a pacientului cu noua ocluzie, au fost realizate coroane și punţi din zirconiu cu ceramică, prin scanare intraorală și confecţionarea lor exclusiv digital în laborator.

Dr. Roxana Stănescu,
medic specialist Stomatologie generală

Chirurgia OMF, o continuă provocare

Chirurgia oro-maxilo-facială (OMF) este o ramură medicală plină de provocări.

Etapa chirurgicală presupune pregătirea terenului pentru viitorul zâmbet al pacientului: asanarea focarelor infecţioase, în anumite cazuri crearea unei baze solide prin adiţii osoase, pentru a insera ulterior implanturi dentare, dar și realizarea de extracţii dentare atunci când dintele este inclus în osul alveolar, procedură numită odontectomie.

Concepţia și execuţia planului de tratament s-au schimbat destul de mult în ultimii ani. Realizarea acestora presupune muncă în echipa multidisciplinară, formată din mai mulţi specialiști, iar rezultatul final depinde de sinergia echipei. Eu, în calitate de medic chirurg, iniţiez tratamentul prin asanarea cavităţii orale.

estetica4

Pacienţii au adesea idei preconcepute, însă prin comunicare și multă empatie, reușesc de fiecare dată să le demontez, una câte una. Cel mai adesea acestea fac referire la durere, teama de ac, de sângerare, dar și de senzaţia de vomă.

Le explic care sunt situaţiile în care pot apărea, de ce apar și ce putem face ca să prevenim asta, iar pacienţii, având aceste cunoștinţe, se liniștesc și sunt încrezători că totul va fi bine. Îi învăţ cum să mă atenţioneze dacă pe durata tratamentului apare ceva ce îi deranjează, iar eu continui să comunic cu ei și să le spun ce presupune fiecare pas pe care îl facem.

Comunicarea este esenţială

Impresia unanimă că tratamentul stomatologic durează undeva între două și trei luni este eronată. Adevărul este că, în multe cazuri, un zâmbet frumos se poate obţine chiar și în câţiva ani. Problemele care au apărut în zeci de ani nu se pot rezolva în câteva luni, în pripă. Însă, în ziua de azi, simularea rezultatului final în format digital este un instrument puternic care vine în întâmpinarea complianţei la tratament a pacientului.

Comunicarea cu pacientul mi se pare însă a fi cea mai importantă în momentul acesta, urmată la mică distanţă de managementul așteptărilor. Descrierea pașilor unei manopere înaintea efectuării acesteia mi se pare un aspect crucial.

Dezinformarea este foarte periculoasă. Un exemplu bun în acest sens ar fi așteptările pacienţilor faţă de odontectomia (extracţia) molarului de minte inclus. Cei mai mulţi sunt încântaţi că intervenţia nu a durat ore întregi, nu a durut, nu a curs sânge, că recuperarea a fost ușoară.

Dacă prima oară nu reușim să le schimbăm starea de spirit, la a doua ședinţă sigur sunt mai relaxaţi. Execuţia unui tratament corect este o muncă pe toate planurile, din primul până în ultimul moment. De cele mai multe ori, merită.

Dr. Sorin Abagiu,
medic specialist chirurgie OMF

Tratamentul ortodontic, recomandat la orice vârstă

Ortodonţia este o specializare a medicinei dentare care se ocupă cu diagnosticarea, prevenţia și corectarea anomaliilor dento-maxilare.

Tratamentele de estetică dentară și cele ortodontice au devenit printre cele mai căutate servicii stomatologice. Aparatele dentare se folosesc pentru a îndrepta poziţia dinţilor, pentru reglarea ocluziei și a rapoartelor celor două maxilare.

Aparatele ortodontice sunt de mai multe tipuri (fixe și mobile) și, în funcţie de severitatea problemei, medicul ortodont recomandă tipul de aparat corespunzător. Acestea funcţionează prin exercitarea unor presiuni ușoare asupra dinţilor și a maxilarelor. În ultimii ani, în rândul adulţilor a devenit foarte popular aparatul dentar invizibil, datorită calităţilor sale estetice, tehnologice și medicale.

1

Anomalia dentară – dinţii strâmbi – reprezintă o abatere de la ceea ce este considerat a fi poziţia normală a dinţilor. Anomalia dentară este frecvent întâlnită la copii și adolescenţi.

Înghesuirile și ocluziile dentare incorecte, pe lângă aspectul inestetic pe care îl generează în timp, afectează sănătatea dinţilor, a gingiilor și a articulaţiei temporo-mandibulare. Dinţii malpoziţionaţi (strâmbi) sunt mai greu de îngrijit și adesea sunt predipuși la carie și afectare parodontală.

Avantajele tratamentului ortodontic includ, pe lângă beneficiile de ordin estetic, o mai bună sănătate a dinţilor și a gingiilor, o masticaţie mai eficientă. De asemenea, acesta poate ajuta individul să pronunţe cuvintele mai clar.

Aspect fizionomic îmbunătăţit

De menţionat este faptul că ortodonţia nu este o ramură care se adresează doar copiilor. Datorită tehnicilor moderne apărute, dinţii pot fi îndreptaţi la orice vârstă. Tratamentele ortodontice îmbunătăţesc aspectul fizionomic, dar și starea de sănătate a aparatului dento-maxilar.

estetica2

Durata unui tratament ortodontic variază mult, în funcţie de complexitatea problemelor, particularităţile individuale, de colaborarea cu pacientul. Durata unui tratament variază în general între 18 și 24 de luni.

Apoi, pacientul va purta o perioadă un aparat special de contenţie (numit retainer), cu rolul de a menţine și stabiliza rezultatele astfel obţinute. Aparatul de contenţie este fie sub forma unei gutiere transparente purtate pe timpul nopţii, fie o sârmuliţă subţire aplicată pe spatele dinţilor.

Dr. Roxana Ariciu,
medic stomatolog specializat în
Ortodonţie și Ortopedie dento-facială

Cele mai importante sfaturi pentru îngrijirea dentară:ata dentara

  • Periajul dinţilor trebuie efectuat de cel puţin două ori pe zi, dimineaţa și seara, înainte de culcare.
  • Utilizarea aţei dentare zilnic, cel puţin înainte de culcare.
  • Vizita la medicul stomatolog de două ori pe an sau conform recomandărilor medicului stomatolog.
  • Păstrarea unui regim alimentar echilibrat.

Știaţi că...

... medicii stomatologi recomandă ca periuţa de dinţi să fie schimbată la fiecare trei luni?
... periuţa de dinţi trebuie să fie plasată în baie astfel încât să se evite depunerea particulelor din aer ce rezultă din spălare sau din folosirea toaletei?
... cel mai valoros dinte i-a aparţinut lui Sir Isaac Newton? În 1816, unul dintre dinţii săi, vândut la Londra, a fost fixat într-un inel.

brushing
... dinţii sunt la fel de unici ca și amprentele?
... zâmbetul este prima trăsătură facială observată de jumătate din persoanele cu care intri în contact zilnic?

Cum pot sărbători pacienţii Ziua Mondială a Stomatologului?

  • Prin îmbunătăţirea obiceiurilor menite să crească sănătatea orală.
  • Prin creșterea gradului de conștientizare în familie. De exemplu, cu ajutorul unui cântecel, părinţii îi pot învaţa pe cei mici că periajul dinţilor este sănătos și distractiv. De asemenea, pot încuraja membrii familiei și prietenii să meargă la un control stomatologic.
  • Să meargă la control, așa cum le-a recomandat medicul dentist.
  • Să zâmbească frumos și cu multă încredere.
  • Să facă o poză cu medicul și să o promoveze pe reţelele de socializare.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe