Newsflash
Reportaje

Singurul moment de sinceritate

de Stud. Ema ONISÂI - nov. 16 2015
Singurul moment de sinceritate
     Vineri seara, m-am dus devreme în pat și nu am mai deschis telefonul. În ideea că o să fie o seară în care sunt doar eu cu cartea mea. Am dormit ca un bebeluș. În acea noapte, au trecut nu mai puțin de patruzeci de ambulanțe prin fața blocului meu, iar eu nu am auzit niciuna. Nici măcar una singură.
     Mă trezesc de dimineață la șase și jumătate, fără să vreau. Verific ceasul și văd cinci mesaje pe telefon. „Ești bine?“ „Ai aflat ce s-a întâmplat?“ „Sunteți bine cu toții?“. Fără să am habar, fără să deschid facebook-ul, întreb ce s-a întâmplat. În două minute am aflat și în zece minute eram deja ieșită din casă. Stau la două minute de Spitalul de Arși și, fără să mă gândesc de două ori, am fugit efectiv din casă, cu costumul de spital în ghiozdan.
     Ajunsă acolo, întreb la recepție unde pot fi de ajutor. Un polițist, după ce a aflat că sunt studentă la Medicină în anul 5 și vreau să dau o mână de ajutor, m-a alergat la propriu pe secția ATI a spitalului. Nu voi descrie ce am văzut. Pe moment a fost un șoc. Vă voi povesti ce am trăit eu.
     Am stat toată ziua, de la șapte dimineața până la patru după-amiază, în picioare și am ajutat la pansat. Dă-mi comprese intermediare, deschide borcanul de..., desfă două de Grassolind, du-te la farmacie și ia apă distilată, dă-mi fașă mică, fașă mare, comprese mici, tartine (niște comprese foarte, foarte mari). Într-o oră eram ca la fabrică, mâinile mele munceau fără să mai primească comenzi.
     La un moment dat, am luat o pauză și m-am dus pe secția de arși să „vizitez“ pacienții – ei nu erau pe ATI. Și am întâlnit-o pe ea, o să îi zic N. Înfășurată din cap până la genunchi în feșe, cu fața umflată, incapabilă de orice mișcare. I-am dat apă. I-am dat de mâncare atât cât organismul ei a putut să primească. I-am dat iar apă. Plângea. Mi-a spus că îi vine să se sinucidă de durere. Am întrebat o asistentă dacă i se mai pot face analgezice – mi-a zis că nu, primea deja dozele maxime, ar fi intrat în șoc. M-a întrebat cât e ceasul și mi-a zis că dacă e mai puțin de două să nu îi zic. Era doisprezece și jumătate, dar i-am zis că e trei. Cel mai bun lucru pe care l-am putut face. Și plângea de durere și gemea, nu se putea zvârcoli de durere. Și atunci m-a rugat să vorbesc cu ea, sa îi spun tot ce îmi trece prin cap. M-am așezat ca piticul lângă patul ei și am început să îi povestesc. De mine. De pisica mea. De căței. De părinți. De colegi. De tot ce îmi venea îmi minte. După o oră, nu mai aveam idei. Atunci am auzit cuvintele care nu-mi vor ieși niciodată din minte: „Te rog, nu te opri!“. Mi-a venit să cad în genunchi de durere și de suflet sfâșiat. Voiam să o iau în brațe, să o încurajez. Să fac ceva ca să îi fie mai bine. Singurul lucru pe care l-am putut face a fost să nu mă opresc. „Mi-e sete.“ „Mă duc să îți caut un pai.“ „Te rog să nu lipsești mult, vino înapoi!“ M-am întors și nu mai știam ce să fac. „Vrei să îți mut perna?“ „Nu știu.“ „Vrei să mai mănânci?“ „Nu știu.“ „Cu ce pot să te ajut?“ „Vreau să nu mă mai doară.“
     Și am auzit un strigăt: „Ema, unde ești?“. Mă striga asistenta de la pansamente. „Vino repede încoace și ajută-mă!“ Și am lăsat-o o vreme. Și de la capăt: comprese intermediare, Grassolind, feșe. De data asta cu lacrimi în ochi și în spatele pacienților.
     M-am întors la N. Dormea. Era ca un copil după o zi lungă de joacă. Cu o față liniștită. Dormea liniștită. Fără dureri.
     În salonul de lângă le-am întâlnit pe ele, D., O. și I. Fetele mele. Fete de vârsta mea, cu facultatea de-abia absolvită, cu tot viitorul înainte. Țintuite la pat de durere și de șocul evenimentelor, încercau să găsească ceva bun. „Noi suntem dintre ăia norocoși“, obișnuiau să zică. În acea după-amiază, le‑am dat să mănânce, le-am ridicat pernele, le-am învelit, le-am ținut de vorbă. O gură de aer.
     Am ajuns acasă frântă și n-am reușit să închid un ochi în noaptea aia. „Te rog, nu te opri!“ Cuvintele acestea sunau încontinuu în mintea mea. „Vreau să nu mă mai doară.“
     A venit iar dimineața. Iar pansamente. De data aceasta, cu baie, pentru a putea fi luate mai ușor cele din ziua precedentă. Nu vă închipuiți ce dureri, ce voințe de fier au fetele mele. Au plâns, au râs, au înjurat, dar au stat cuminți la pansat. Și am luat-o de la capăt spre prânz. Mâncare, apă, perne, vorbe. Până am ajuns să dorească să povestească ce s-a întâmplat. Le-am ascultat cu inima cât un purice, gata să izbucnesc în plâns în orice moment. „Te rog, nu te opri!“, în mintea mea neîncetat.
     Și m-am întors la N., să văd ce mai face, cum i-a fost peste noapte. Să vorbim din nou. Mai aveam idei ce să îi povestesc și încă puțină tărie de caracter să nu cad în genunchi. Am intrat în salon și am văzut-o stând pe diagonala patului, schimbată la față. M-am uitat către pieptul ei și atunci am știut. Nu o mai durea.
     Simt că o parte din minte a murit. Am iubit-o.
     O parte din mine se gândește că fetele mele se vor face bine și peste jumătate de an vom ieși la plimbare să le sărbătorim lupta și victoria.
     Cealaltă parte din mine este un monstru. Îmi vine să urlu de durere pentru ele și pentru chinurile prin care trebuie să treacă. Îmi vine să urlu că nu pot face nimic mai mult pentru ele. Mă simt neputincioasă. Voi merge zilnic la ele și le voi fi alături. Cu inima mereu alături de N., deși ne știam de câteva ore, voi lupta ca viața mea să însemne ceva în lumea aceasta.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe