Newsflash
Reportaje

Sir Venki: „Singura certitudine pe care o avem e că ai nevoie de bani pentru a face știință”

de Dr. Aurel F. MARIN - ian. 10 2017
Sir Venki: „Singura certitudine pe care o avem e că ai nevoie de bani pentru a face știință”
Are un nume greu de pronunțat, așa că toată lumea îl știe de sir Venki. Fără să facă în vreun fel caz de importanța funcției pe care o ocupă, de președinte al celei mai prestigioase academii din lume – Royal Society – sau de premiul Nobel pentru chimie pe care l-a câștigat în 2009 pentru studiile privind structura și funcția ribozomilor, Venkatraman Ramakrishnan este preocupat de soarta științei și a cercetării.
Ca președinte al Royal Society, a fost pus în fața faptului împlinit odată cu anunțarea rezultatelor votului pentru Brexit, mai ales că Marea Britanie este principala beneficiară a fondurilor europene pentru știință.
Indiferent de ce rezervă viitorul din punct de vedere politic, exemplul personal al lui sir Venki este probabil un model de succes pentru mulți alți cercetători. Născut (1952) și crescut în India, cu excepția unui an petrecut la Adelaide, în Australia, Ramakrishnan s-a mutat în SUA după absolvirea facultății de fizică din Baroda și și-a completat studiile la Ohio University, la University of California, San Diego și la Yale. Aici a lucrat apoi timp de 12 ani, la Laboratorul național Brookheaven, după care, în 1995, a acceptat postul de profesor la Universitatea din Utah. În 1999, s-a mutat în Marea Britanie, la Universitatea din Cambridge.
În 2003 a devenit fellow al Royal Society și, un an mai târziu, membru al Academiei de științe a Statelor Unite. A primit numeroase premii pentru cercetările privind ribozomii, culminând cu premiul Nobel pentru chimie, în 2009. La sfârșitul lui 2011, a fost înnobilat de regina Elisabeta a II-a. Din 2015, este președintele Royal Society, cu un mandat de cinci ani.
Are numeroase studii publicate în cele mai importante reviste științifice ale lumii – Nature, Science, Cell.





Știința este globală

 

    – Dincolo de toate surprizele politice ale acestui an sau poate tocmai din cauza lor, am remarcat o mai evidentă solidaritate a oamenilor de știință față de evenimentele percepute ca amenințări. Care ar fi explicația?
   – Știința este globală. Pot da exemplul personal, am trăit pe patru continente și am făcut cercetare pe două. La fel de adevărat este și dacă mă uit în laboratorul pe care îl conduc, unde lucrează sau au lucrat oameni din aproape toată lumea. Dacă vrem să facem știință de calitate, trebuie să fim competitivi și asta înseamnă să avem cei mai buni oameni, indiferent de unde sunt ei.

 

    – În ce fel a schimbat percepțiile votul pentru Brexit?
    – Realitatea este că Marea Britanie este o țară foarte puternică în știință și faptul că este membră a Uniunii Europene e doar unul din aspectele pe care oamenii îl iau în considerare atunci când vin să lucreze aici. Cu siguranță, atunci când eu am luat decizia de a veni aici, era bine faptul că Marea Britanie era în UE, dar, sincer vorbind, și dacă nu ar fi fost, eu tot aș fi venit pentru știința de aici.

 

    – Și totuși, se va schimba ceva în cercetare după ce Marea Britanie va ieși din UE?
    – Credem că știința depinde de mobilitate și de colaborare, indiferent dacă Marea Britanie este sau nu în Uniunea Europeană. Oamenii de știință – la fel ca în orice alt domeniu – își doresc o stabilitate a situației. Putem face o paralelă cu afacerile, un viitor nesigur nu este de dorit. La fel și cu investițiile în știință.

 

Eficienți în cercetare

 

    – Până acum, în ceea ce privește fondurile europene alocate cercetării, indiferent de domeniul de specialitate, Marea Britanie s-a situat invariabil pe primul loc în UE, ca număr de proiecte.
   – Așa este, deși cred că, dacă ne raportăm la populația fiecărei țări, Olanda are rezultate extrem de bune.

 

    – Dar, ca număr total de proiecte de cercetare, Marea Britanie a fost mereu prima. Ce vor face, în viitor, toate instituțiile britanice obișnuite să obțină fonduri de la Bruxelles? Va putea guvernul britanic să asigure aceste fonduri?
    – Să nu uităm că fondurile europene constituie aproximativ 10% din întregul buget alocat cercetării de Marea Britanie. Eu văd posibile două scenarii. Fie, în timpul negocierilor pe care încă le așteptăm, se va decide să rămânem în continuare parte la programul Orizont 2020 – și aceasta ar fi varianta de preferat pentru cei mai mulți cercetători – fie ieșim din acest program, o variantă extremă, caz în care vom insista ca guvernul britanic să asigure fondurile pe care nu le vom mai putea accesa. Și am avea argumente puternice, pentru că, în ce privește fondurile alocate pentru știință din produsul intern brut raportat la numărul de locuitori, suntem deja ultimii dintre țările membre OECD. Suntem, cu alte cuvinte, foarte eficienți și nu există nicio „grăsime” pe care să o tăiem, dacă pot spune așa, folosim foarte eficient banii alocați științei.

 

    – Cum va arăta viitorul cercetării? În SUA și în Europa Occidentală, tot mai puțini tineri se îndreaptă către zona de cercetare, spre știință. În același timp, interesul se menține crescut în alte zone ale lumii, precum China sau India.
   Știu ce vreți să spuneți, mulți tineri nu se mai îndreaptă către știință deoarece alte profesii sunt mult mai lucrative. Dar știința continuă să progreseze și ritmul descoperirilor se accelerează. Tehnologia progresează rapid și transferul nu urmează o relație liniară, pentru că știința nu doar contribuie la progresul tehnologic, ci și profită de pe urma acestuia, astfel încât se stimulează reciproc. Nu cred că va scădea interesul tinerilor pentru știință, chiar dacă e adevărat că ei ar putea veni din alte zone ale lumii. Și în Asia, Japonia este deja o putere mondială, iar țări precum Singapore, China, Taiwan sau Coreea progresează rapid în știință.

 

    – Dar și investesc foarte mult în știință.
   – Asta ar fi singura certitudine pe care o avem, că ai nevoie de bani pentru a face știință. Dacă Occidentul vrea să rămână competitiv, trebuie să continue să investească în știință și tehnologie, nu există alternativă.

 

Arheologie și inginerie

 

    – Cercetarea pe care ați desfășurat-o privind ribozomii a fost una care a transformat știința și pentru care ați primit premiul Nobel pentru chimie. Anul acesta, dacă ar fi să alegem ceva similar, s-a vorbit foarte mult despre CRISPR și editarea genomică.
   – Pentru mine, sunt diferențe majore între cele două descoperiri. Sunt, de fapt, două tipuri diferite de știință: arheologie, respectiv inginerie. Arheologia încearcă să înțeleagă cum stau lucrurile în realitate. Ribozomii sunt molecule străvechi, e ca și cum ai intra în contact cu o civilizație antică și te-ai întreba cum a apărut, cum a funcționat etc. Acesta e un tip de știință, al descoperirilor și al observației. Celălalt tip de știință, pe care l-am numit inginerie, pleacă de la niște principii cunoscute cu ajutorul cărora încerci să creezi lucruri noi.

 

    – Și sistemul CRISPR a avut partea lui de arheologie...
   – Aș spune că CRISPR a fost, la bază, o descoperire de tip arheologic, despre cum dobândesc bacteriile acest mecanism de editare a genomului, dar apoi un moment-cheie a fost acela în care cercetătorii au realizat că sistemul poate fi utilizat pentru a modifica genomul, pentru a-l corecta sau pentru a introduce gene noi. Toate aceste lucruri au mai fost făcute înainte, dar sistemul CRISPR-Cas le face mai ușor de realizat. Poate să pară că descoperirile acestea s-au produs brusc, dar ADN-ul recombinant și editarea genomică sunt cunoscute de cel puțin douăzeci de ani. Înainte de CRISPR, au fost zinc-nucleazele. Acum, că editarea genomului este mult mai la îndemână, ce putem face? Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le reținem. Întâi, că tehnologia nu este suficient de precisă încât să afecteze doar situl vizat, deci va produce efecte și în afara țintei. Acestea însă pot avea consecințe greu de prevăzut. Tehnologia nu este încă la nivelul la care să poată fi utilizată chiar pentru orice aplicație. Dar să presupunem că s-ar găsi rapid o soluție pentru ca metoda să fie mai precisă, unde am putea să o aplicăm? Sunt foarte multe de corectat – defecte genetice severe, de pildă, și nimeni nu cred că ar avea ceva de obiectat. Dar întrebarea următoare ar fi dacă să corectezi și celulele progenitoare, astfel încât toți urmașii să fie feriți de defectul respectiv. Mulți ar spune că da, că și ăsta e probabil un lucru bun. Apoi vor fi oameni care să spună: aș vrea ca urmașii mei să fie mai înalți sau mai puternici sau mai blonzi. Și de aici ajungi într-o serie de întrebări etice extrem de dificile. Cred că suntem la o răscruce și că aceste lucruri trebuie gândite cu mare atenție.

 

Putem decide evoluția noastră ca specie

 

    – Aveți vreo opinie în privința problemelor etice majore?
   – Eu cred că ideea de inginerie a unor așa-zise trăsături dorite ridică o mulțime de probleme etice. Ce este acum dorit se poate schimba în timp, este supus subiectivității, depinde de cultură. Și ajungem într-o zonă la care trebuie să reflectăm cu multă atenție. Este, probabil, prima dată când ne confruntăm cu o situație în care am putea să ne stabilim singuri direcția evoluției noastre ca specie și chiar nu cred că înțelegem ce este optim. Mulți biologi vor spune că este optim să avem diversitate, pentru că nu știm care vor fi condițiile în viitor și cum va trebui să ne adaptăm. Deci, dacă spunem că o trăsătură este dorită, presupunem că știm cum va arăta viitorul. Este o situație ușor periculoasă, dacă mă întrebați.

 

    – De când tehnologia CRISPR-Cas9 a devenit atât de accesibilă, parcă s-au mai temperat reacțiile împotriva organismelor modificate genetic. Opoziția față de CRISPR pare mult mai redusă.
   – Adevărul este că tehnologia de editare a genomului nu a devenit încă o problemă. Încă este utilizată în principal în cercetare, aplicațiile au fost limitate. Cred că va trebui să așteptăm până ce tehnologia va fi adoptată pe scară largă și apoi vom vedea care va fi spectrul opiniei oamenilor. Vor exista, probabil, dezbateri și societatea va fi cea care va decide. Nu poate fi o decizie pe care să o ia doar oamenii de știință, e un acord la care trebuie să ajungem cu toții, ca societate.

 

     – Royal Society este implicată activ în acest demers?
   – Da, suntem implicați. Am avut anul trecut și o întâlnire tripartită, cu National Academy of Sciences (SUA) și cu Academia chineză de științe, la Washington, din care a rezultat o declarație comună – tehnica ar trebui să fie permisă pentru o serie de cercetări, dar nu și pentru modificări ale celulelor progenitoare. Royal Society va mai organiza discuții pe tema editării genomului, în care vor fi discutate aspecte tehnice, aplicații în agricultură, sănătate, dar și problemele etice, desigur. Sperăm ca, la final, să putem ajunge la un consens rezonabil.

 

Armele nucleare și editarea genomului

 

    – Dar există, la acest moment, țări în care tehnologia nu este încă reglementată, iar progresul tehnologic este atât de rapid încât permite utilizarea acestei metode și în laboratoare mai puțin dotate.
   – Aveți perfectă dreptate și, în cele din urmă, va fi nevoie de acorduri internaționale. Nu are niciun sens ca Royal Society să decidă că, în Marea Britanie, cercetarea se va face într-un mod foarte controlat, în vreme ce o altă țară să decidă că nu e interesată de etică și să permită lucruri nu foarte corecte. Este nevoie de o cooperare internațională puternică. Într-un sens, lucrurile sunt diferite de armele nucleare, de pildă. Armele nucleare sunt caracterizate de faptul că ai nevoie de o organizație de mărimea unei țări pentru a ajunge să dispui de asemenea arme. În vreme ce editarea genomului se poate face la o scară foarte mică, de un singur om, grupuri mici. E o altfel de problemă.
 
    – Practic, nu știm nici dacă nu s-a întâmplat deja.
   – Este posibil, da.
 
    – Ați vorbit de arme nucleare. Credeți că sistemul CRISPR-Cas9 ar putea fi folosit pentru crearea unor arme biologice?
   – Nu este foarte relevant. Pentru armele biologice, trebuie să poți sintetiza orice ADN vrei, incluzând aici orice genom viral. Nu cred că asta depinde în mod special de CRISPR-Cas, deși orice tehnologie poate contribui. Probabil că vom discuta și acest aspect în viitoarele noastre întâlniri, dar problema bioterorismului este mult mai amplă decât cea referitoare la CRISPR-Cas.

 

Ribozomii încă ascund multe secrete

 

    – Funcția de președinte al Royal Society vă mai lasă loc și pentru propriile cercetări?
    – Am avut mult mai mult timp înainte de votul pentru Brexit și sper ca lucrurile să se lămurească mai repede. Altfel, lucrăm în continuare pe ribozomi, această uriașă mașină de translare. În prezent, ne concentrăm să înțelegem cum funcționează în organisme superioare, la om. Cu alte cuvinte, de unde știe mecanismul ribozomal cum să înceapă translarea și cum să o finalizeze și cum sunt reglate aceste procese. Organismele superioare au o reglare foarte precisă a sintezei proteice, pot opri sau porni brusc sinteza de proteine. Apoi, sunt virusuri care deturnează ribozomii astfel încât aceștia să transleze numai genele virale și nu genele gazdei și încercăm să înțelegem cum funcționează aceste procese. Sunt foarte multe de făcut în continuare în acest domeniu și cu siguranță vor mai fi mult timp după ce mă voi pensiona.

 

    – Pentru ribozomi, a fost nevoie de decenii bune pentru a ajunge de la microscopia electronică la structurile moleculare pe care le-ați descris. Care ar putea fi următoarele descoperiri și când?
    – Experții se pricep bine la analiza prezentului, dar deloc la previziuni. Descoperirile noastre s-au concentrat asupra structurii și vizualizării ribozomilor. Pentru noi, mari progrese au apărut în domeniul microscopiei electronice, cu doar doi-trei ani în urmă, și asta ca rezultat al unor softuri noi. Cred că microscopia electronică va continua să se îmbunătățească și își va găsi noi aplicații în următorii ani. Dar, dincolo de asta, ce vrem este să înțelegem felul în care acționează forțele la nivel molecular, cum moleculele exercită forțe, cum se mișcă... Mă aștept să apară studii interesante despre felul în care se comportă o moleculă sau alta. În fine, metodele computaționale vor progresa, ceea ce ne va permite să perfecționăm modele ale unor molecule foarte mari, precum ribozomii, și astfel să anticipăm modul în care decurg reacțiile sau felul în care moleculele se deplasează, dinamica acestora. Acestea sunt lucrurile pe care le consider eu interesante, și mă refer aici numai la aria mea îngustă. Biologic, trebuie să vedem dacă există ribozomi specializați, felul în care sunt ei controlați la nivelul celulei, cum sunt produși – sunt foarte multe probleme.

 

    – Și suntem departe de a găsi răspun­surile.
   – Așa este, dar este ceva tipic pentru știință. Ai impresia că ai găsit răspunsul, dar abia ce ai descoperit o mulțime de noi întrebări.

 

    – Dacă ne uităm în perspectivă, pentru ribozomi a fost acordat un premiu Nobel pentru medicină, apoi a fost acordat un premiu Nobel pentru chimie – următorul ar putea fi un premiu Nobel pentru fizică? Un nou progres în domeniul structurii?
    – Da, e greu de zis. Eu aș zice că ține mai mult de chimie sau de biologie.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe