Newsflash
ACTUALITATE Știri

Rețeaua de oncologie din România trebuie reorganizată

de Cristina GHIOCA - feb. 23 2024
Rețeaua de oncologie din România trebuie reorganizată

Rețele de centre pentru cancere rare, începerea testărilor genetice, implementarea obligativității Tumor Board, sunt câteva dintre noutățile anunțate la o dezbatere pe tema cancerului.


Pacienții cu cancer cu tumori solide și de sânge au dreptul la perspective clare în ceea ce privește accesul la terapii și, mai ales, la elaborarea traseului pacientului, au arătat participanții la dezbaterea „Accesul pacienților din România la servicii oncologice și hemato-oncologice de calitate și terapii adecvate”.

În viitorul apropiat, ar urma să fie elaborate ordinele care reglementează cadrul pentru definirea rețelelor de centre de cancere rare, a arătat conf. dr. Michael Schenker, președinte Comisia de Oncologie medicală, Ministerul Sănătății: „Aceasta este o primă direcție - rețele de centre de cancer pentru cancerele rare, pentru cele greu de tratat. Acest set de acte normative care va urma va avea o participare, sper, mult mai largă la nivelul factorilor de decizie implicați și al beneficiarilor.”

În opinia sa, o altă măsură care ar trebui luată este implementarea obligativității Tumor Board înainte de inițierea tratamentului oncologic. ”Obligativitatea existenței comisiei înainte de orice fel de gest invaziv, cel puțin, fie că vorbim despre diagnostic, fie că vorbim despre tratament, este necesară pentru că altfel vor exista tot felul de situații neplăcute, așa cum din păcate au mai existat în țara noastră în ultimii ani. De aceea, trebuie să facem tot ce ce putem pentru ca aceste comisii să existe în cât mai multe din centrele implicate în diagnosticul și tratamentul pacienților cu cancer”.

În acest context, participanții la dezbatere au semnalat existența unei nevoi acute în ceea ce privește reorganizarea rețelei de oncologie pentru ca pacienții să primească tratamentul necesar la timp. „Creșterea accesului pacienților români la tratamente de ultimă generație rămâne esențială în economia procesului de vindecare a acestora. (...). Oncologia este un domeniu în care pacientul nu are timp deloc să aștepte”, a punctat conf. dr. Carmen Orban, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-ministrului.

Un lucru esențial pentru diagnosticul corect și monitorizarea pacienților cu boli hematologice maligne îl constituie testarea de imunofenotipare, genetică și genetică moleculară, a precizat prof. dr. Horia Bumbea, președinte Comisia de Hematologie, Ministerul Sănătății: „Am participat, în Comisia de Hematologie, în cursul verii, la elaborarea acestor norme și ele sunt, în momentul de față, implementate și în curs de implementare la alți agenți care au depus cereri. De asemenea, participăm împreună cu Comisia de Oncologie la elaborarea celorlalte norme, traseul pacientului conform calendarului. Ne dorim să pornească acest program de testare de înaltă performanță.”


 


Notă autor:

Foto: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe