Newsflash
REUNIUNI

Abordarea multidisciplinară a cancerelor ginecologice

de Demostene ŞOFRON - iul. 1 2022
Abordarea multidisciplinară a cancerelor ginecologice

Cu un program dens și bine structurat, conferinţa naţională „Consens și controverse în managementul cancerelor ginecologice” a adus în discuţie cele mai noi tehnici și tratamente utilizate în domeniu.

Coordonată de dr. Claudia Ordeanu, prof. dr. Viorica Nagy și prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, conferinţa a reunit, la Cluj-Napoca, specialiști din diverse specialităţi, de la oncologi, radioterapeuţi, la ginecologi și medici de familie. Ideile de bază de la care s-a plecat au fost prevenţia, depistarea precoce și calitatea vieţii pacientelor.

Programul știinţific a vizat și subiecte precum diagnosticul, bilanţul preterapeutic în cancerele ginecologice; cancerul de endometru și vagin. Două sesiuni au fost dedicate cancerului de col uterin și una celui de ovar. În total au fost prezentate 31 de lucrări, tot atâtea abordări multidisciplinare și provocări pentru toţi specialiștii implicaţi.

Startul conferinţei a fost dat de prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, care a făcut o trecere în revistă a Planului Naţional de Cancer. A vorbit apoi despre implementarea acestuia, mai precis despre implementarea programelor naţionale de screening prevăzute în plan. Totul bazat pe realizarea prevenţiei primare și secundare, pe optimizarea diag­nosticului, a tratamentului, cu scop final calitatea vieţii pacientelor.

Specialistul a arătat că este de așteptat ca Planul Naţional de Cancer să ajungă în Camera Deputaţilor, cameră decizională, în această toamnă. Scopul este realizarea unui traseu bine stabilit și standardizat între diversele paliere de îngrijiri, pentru un abord multidisciplinar.

Obiective ambiţioase, dar nu imposibile

Chiar dacă nu avem încă un Registru Naţional de Cancer, specialiștii din domeniu au făcut câţiva pași în acest sens, reunind date vitale despre pacienţii cu cancer din anumite regiuni ale României. Astfel că astăzi putem să vorbim despre Registrul de la Cluj și de cel de la Timișoara. Ţintele Planului Naţional de Cancer sunt palpabile, obiectivele sunt ambiţioase, însă nu și irealizabile. Tratamentul și calitatea vieţii presupun un acces echitabil al pacienţilor la servicii medicale de specialitate, dar știm însă că sunt zone întregi în România care suferă destul de mult din pricina lipsei acestora.

Medicii de familie au prezentat factorii de risc ai tumorilor ginecologice și importanţa screeningului, subliniind posibilitatea prevenţiei cancerului de col uterin prin vaccinare. Totodată, au făcut o radiografie a situaţiei actuale, la doi ani după debutul vaccinării anti-HPV în cabinetele lor.

Noutăţile prezentate în cadrul conferinţei au fost și ele numeroase. Diferitele tehnici imagistice, precum sonoelastografia, ecografia Doppler, rezonanţa magnetică nucleară și PET-CT, au fost prezentate pe larg de medici cu vastă experienţă. Toate acestea contribuie la diagnosticul, stadializarea, acurateţea în evaluarea metastazelor la distanţă, precum și la diagnosticul diferenţial al adenopatiilor tumorale. Radiologia intervenţională prin puncţii ghidate imagistic a reprezentat un alt subiect de interes.

Consens și controverse

Ca în orice alt domeniu, tratamentul și managementul cancerului, în ciuda consensului existent, ridică și controverse. Am discutat despre acestea cu dr. Claudia Ordeanu. Chirurgia, ca „piatră de temelie” pentru cancerul de endometru, este un astfel de exemplu, iar un altul este legat de tehnica identificării ganglionului santinelă. În ceea ce privește cancerul ovarian, dacă tratamentul precoce al recidivei rămâne o controversă, perspectiva este reprezentată de chirurgia ţintită în NIR (imagistica cu fluorescenţă în infraroșu apropiat).

„Cancerul și sarcina reprezintă o asociere cu incidenţă în creștere. Dacă pe parcursul sarcinii tratamentele pot fi diferite, nu există motive pentru ca schemele terapeutice standard postpartum să fie modificate. Chiar dacă indicaţiile tratamentului sistemic neoadjuvant, de întreţinere și paliativ în cancerul ovarian încă ridică unele controverse, acţiunea radiosensibilizatoare a chimioterapiei în tratamentul cancerului de col uterin rămâne un consens”, a explicat specialista.

Tehnicile noi de radioterapie prin Tomoterapie Helicală/VMAT, dar și evoluţia brahiterapiei au fost și ele discutate în cadrul conferinţei. O parte dintre acestea sunt utilizate și la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”, Cluj-Napoca (IOCN). „Saltul uriaș al brahiterapiei din ultimul an situează IOCN în vârful centrelor de tratament al cancerelor ginecologice din România. IOCN este și singurul centru care oferă pacientelor sale, gratuit, brahiterapie interstiţială ghidată imagistic RMN-CT și angio-CT sub anestezie în blocul operator”, a conchis dr. Claudia Ordeanu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe