Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  REUNIUNI

Actualităţi în Hemato-Oncologie

Viața Medicală
Dr. Radu GOLOGAN vineri, 16 decembrie 2022

Respectând o tradiţie deja constituită, reuniunea „Ziua Hemato-Oncologiei” (ediţia de toamnă), aflată la a cincea manifestare, a avut loc la 16 noiembrie în sistem exclusiv online.

Manifestarea a fost organizată, ca de obicei, de colectivul Clinicii de Hematologie din Spitalul Universitar de Urgenţă București, sub egida Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București și sub coordonarea prof. dr. Ana-Maria Vlădăreanu, având un pronunţat caracter educaţional.

Coperta-fata_page-0001-3

Prima secţiune a fost dedicată bolilor autoimune ale liniei eritroide, precum anemiile hemolitice autoimune ( AHAI) și aplazia eritroidă pură (eritroblastopenie), care, deși nu sunt în fapt boli hemato-oncologice, sunt adesea asociate acestora.

Aplazia eritroidă sau eritroblastopenia este o afecţiune rară (circa 5 cazuri/106) și de aceea mai puţin cunoscută, cu patogenie autoimună prin autoanticorpi anti-eritropoietină și limfocite T citotoxice cu forme idiopatice și secundare altor afecţiuni auto­imune, neoplazice și virale.

Cauze și terapii pentru AHAI

În cazul AHAI cu anticorpi la cald, care a făcut obiectul primei prezentări, au fost relevate o serie de aspecte de actualitate, precum apariţia unui test Coombs direct pozitiv și, mult mai rar, a unei AHAI manifestă clinic în cadrul infecţiei COVID-19, sau apariţia unei AHAI în cursul tratamentului antineoplazic cu inhibitori de PD1 și PDL1 (de exemplu, nivolumab).

Aceasta este o complicaţie deloc neglijabilă, nu foarte frecventă, dar cu un tablou clinic în general sever, care impune oprirea tratamentului cauzal. Observaţia este importantă, având în vedere extinderea notabilă a tratamentelor cu inhibitori ai punctelor de control în oncologia generală, dar și în cea hematologică.

Corticoterapia rămâne tratamentul standard al AHAI cu anticorpi la cald. În plus, au fost prezentate o serie de modalităţi terapeutice aflate în studiu pentru AHAI refractară, precum: micofenolat mofetil la adult și sirolimus la copil, ciclosporina A în formele secundare altor boli autoimune și în sindromul Evans, acestea fiind indicate îndeosebi în formele cronice stabile; bortezomib în asociere cu dexametazonă; fostamatinib, un inhibitor al tirozin-kinazei splenice activ în purpura trombocitopenică imună; parsaclisib, inhibitor al limfocitului B; diverși alţi inhibitori ai limfocitului B și ai plasmocitului; inhibitori ai complementului și ai fagocitozei.

De notat că splenectomia a trecut pe locul al treilea ca indicaţie terapeutică, fapt care se înscrie în tendinţa actuală de limitare a tratamentului chirurgical în favoarea celui medical atât în Oncologie, în general, cât și în Hemato-Oncologie. A fost menţionată importanţa pentru practică a formelor de AHAI aregenerative care necesită tratament cu eritropoietină asociat celui imunosupresor.

Programul a cuprins în continuare, în afara unor prezentări elaborate de firme farmaceutice și a unui „intermezzo” oncologic, prezentări dedicate unor probleme de utilitate practică privind abordarea în urgenţă a unor situaţii hematologice critice, precum neutropenia febrilă, leucemia acută cu infarct de miocard, leucemia acută cu accident vascular cerebral.

În final, o prezentare deosebit de utilă a vizat investigaţiile moleculare în leucemiile acute, în contextul clasificării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind leucemiile acute din 2022.

Citiți și: Aniversări la Zilele UMF Iași

Etichete: Ziua Hemato-Oncologiei boli hemato-oncologice cotricoterapie boli autoimune AHAI

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC