Newsflash
REUNIUNI

Aniversări la Zilele UMF Iași

de Delia Scripcariu - dec. 16 2022
Aniversări la Zilele UMF Iași

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a celebrat, în perioada 7-9 decembrie, 143 de ani de excelenţă în educaţia medicală.

Este deja consacrată calitatea deosebită a evenimentelor care se desfășoară sub egida UMF Iași, însă anul acesta activităţile au fost și mai diverse și cuprinse de noi semnificaţii profunde, ce ancorează spiritul instituţiei la trecutul plin de personalităţi și de realizări remarcabile.

umf IASI

La 143 de ani de la fondarea Facultăţii de Medicină, este imperioasă amintirea chirurgului Leon Sculy, primul decan al facultăţii și cel care a rostit, la 1 decembrie 1879, primul său curs și prima prelegere publică a
unui profesor al Facultăţii de Medicină din Iași.

Anul 2022 a reprezentat, de asemenea, „Anul Grigore T. Popa”, ce a marcat sărbătorirea a 130 de ani de la nașterea uneia dintre cele mai remarcabile personalităţi ale României.

Conferinţele culturale din cadrul Zilelor UMF Iași au adus în discuţie teme de actualitate: „Chirurgie pediatrică pe trei continente”, susţinută de prof. dr. Gabriel Ionescu, chirurg pediatru, primul decan al Facultăţii de Medicină Iași după Revoluţia din 1989; „Metafora medicală”, susţinută de prof. dr. Ioan Milică, directorul Bibliotecii Centrale Universitare Iași; „Dumnezeu nu e mort”, susţinută de Cristian Tudor Popescu.

Centrul Cultural „I. I. Miro­nescu” al UMF Iași a fost în această perioadă sediu generator de expoziţii și de prezentări de carte.

Este vorba de expoziţia de grafică a studentei în anul IV la Medicină Generală, Alexandra Posmoșanu; expoziţia de portrete colorizate reprezentându-l pe Grigore T. Popa, realizate de artistul Daniel Grigorciuc; expoziţie cu colecţia de carte aparţinând lui Grigore T. Popa; evenimentul „7 cărţi pentru 7 zile” coordonat de dr. Richard Constantinescu în parteneriat cu Editura Litera. 

De asemenea, Editura „Gr. T. Popa” a prezentat cele mai importante apariţii editoriale, evenimentul fiind moderat de prof. dr. Eugen Târcoveanu.

Proiecte

Colaborarea dintre Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” (UNAGE) Iași și UMF Iași a dat naștere la numeroase proiecte valoroase, iar cu prilejul Zilelor Universităţii acestea au fost aduse în prim-plan.

În cadrul evenimentului „Grigore T. Popa – memorii grafice”, coordonat de dr. Richard Constantinescu, directorul Centrului Cultural „I. I. Mironescu”, și de prof. dr. Cristian Ungureanu, prorector al UNAGE, s-a discutat despre spectaculosul proiect, realizat sub forma unui roman grafic, despre viaţa lui Grigore T. Popa, pe care îl va crea Maria Dobrincu, artist vizual.

În a doua parte a întâlnirii, doi studenţi ai Facultăţii de Litere, sub coordonarea prof. dr. Dana Bădulescu, au prezentat, sub titlul „Întâlnire cu semenul american”, informaţii inedite din perspectiva expertizei unor cunoscători ai specializării de Studii americane. La muzeul Centrului Cultural „I. I. Mironescu” a fost deschisă expoziţia documentară de carte și presă „Dr. Ștefan Possa”.

Totodată, au avut loc o sesiune de informare în cadrul proiectului CENEMED, o activitate referitoare la „Oportunităţi pentru cercetarea doctorală”, moderată de prof. dr. Monica Hancianu și prof. dr. Demetra Socolo, și evenimentul „Seară interclinică de stomatologie”, moderat de prof. dr. Irina Zetu și dr. Richard Constantinescu.

Aplecarea spre cercetare și excelenţă a universităţii ieșene este lesne de observat, iar anii care vor urma vor aduce în lumină noi proiecte și iniţiative semnificative.

Citiți și: Actualităţi în Hemato-Oncologie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe