Newsflash
REUNIUNI

Avantajele și dezavantajele noilor tehnici endoscopice

de Cristina GHIOCA - mar. 8 2019
Avantajele și dezavantajele noilor tehnici endoscopice

Endoscopia este o investigaţie de care mulţi pacienţi se tem, fiind considerată extrem de neplăcută pentru cei examinaţi. În prezent însă există anumite dispozitive și metode care reduc mult disconfortul resimţit de bolnavi.

Endoscopia modernă a apărut în urmă cu mai bine de 60 de ani, după cum a explicat dr. Theodor Voiosu (Spitalul Clinic Colentina), la simpozionul „Patologia, la limita dintre specialităţi”, care a avut loc, recent, în București. În trecut, endoscopia avea o serie de limitări, precum: vizualizarea directă limitată de profunzimea inserţiei tubului; examinarea unui singur strat al tubului digestiv și rezoluţia imaginii obţinute. p.11În prezent, toate acestea au fost depășite prin utilizarea unor dispozitive și tehnici de investigare care au crescut calitatea imaginilor obţinute și care au redus din disconfortul resimţit de pacienţi în timpul procedurii.

Comprimatul „minune”

O tehnică destul de sofisticată utilizată astăzi este videocapsula endoscopică, una dintre cele mai moderne metode de investigare a tubului digestiv. Capsula cu un diametru de 26 mm conţine o cameră video minusculă, care funcţionează cu o baterie cu durată de viaţă de 8–12 ore. Comprimatul este înghiţit cu apă de pacient. Timp de 4–5 ore, videocapsula circulă prin tubul digestiv, captând imagini, înainte de a fi eliminată prin scaun. Imaginile obţinute sunt stocate pe o staţie dedicată pentru analiza filmului, după care sunt interpretate.
Metoda de investigare are numeroase aplicaţii, printre care şi examinarea intestinului subţire la pacienţii cu boală Crohn sau detectarea și localizarea preoperatorie a tumorilor de intestin subţire. Deși tehnica este foarte ușor de exercitat, iar acurateţea diagnosticului este foarte mare, ea are totuși și câteva limitări, după cum a menţionat doctorul Voiosu – nu poate preleva biopsii și, în unele cazuri, există riscul de impactare când capsula nu se elimină pe cale naturală, așa cum ar trebui.
Problema biopsiilor poate fi însă rezolvată utilizând enteroscopia, o altă tehnică modernă endoscopică. Aceasta ermite explorarea întregului tub digestiv, este mai puţin invazivă decât explorarea chirurgicală și poate fi utilizată și în tratamentul polipilor sau hemostază. Cu toate acestea, metoda necesită sedarea profundă a pacientului sau intubare oro-traheală, este consumatoare de timp și are o curbă de învăţare lentă, indicaţiile sale fiind restrânse.

Imagini cu rezoluţie înaltă

O altă metodă performantă utilizată astăzi este ecoendoscopia. Aceasta are toate aplicaţiile ecografiei clasice, cu ajutorul ei putând fi efectuată și puncţia ghidată ecografic. Folosită pentru vizualizarea tuturor straturilor tubului digestiv, dar și a organelor adiacente, ecoendoscopia are și indicaţii terapeutice. Imaginile obţinute în urma investigaţiei sunt de o calitate foarte bună. Alte tehnici care oferă imagini de înaltă rezoluţie sunt cromoendoscopia virtuală și endomicroscopia. Cromoendoscopia modifică lungimea de undă a luminii emise în colon și permite evidenţierea vascularizaţiei superficiale și a deschiderilor glandulare. Ea este utilă în diagnosticul optic al neoplaziilor și stabilirea indicaţiilor de tratament endoscopic vs. chirurgical. Fiind o tehnică de microscopie in vivo, endomicroscopia permite evaluarea directă a mucoasei peretelui digestiv fie prin endoscoape dedicate, fie folosind sonde speciale pentru endomicroscopie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe