Newsflash
REUNIUNI

Bolile rare cu manifestări digestive

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - dec. 11 2020
Bolile rare cu manifestări digestive

Peste 500 de specialiști au participat la primul curs postuniversitar al Uniunii Europene de Gastroenterologie dedicat exclusiv bolilor rare cu manifestări digestive.

Mai mulţi specialiști clujeni au fost implicaţi în organizarea și desfășurarea primului curs postuniversitar al Uniunii Europene de Gastroenterologie, dedicat exclusiv bolilor rare cu manifestări digestive.

Acesta a avut loc sâmbătă, 14 noiembrie, într-un format hibrid: fizic, în sala de congres, s-au aflat doar lectorii locali, pe când ceilalţi, proveniţi din 15 ţări europene, au transmis online. Cursul, acreditat de UEMS, le-a oferit participanţilor sesiuni știinţifice cu prezentări înregistrate, dar și sesiuni de discuţii live.

Un loc aparte l-a ocupat secţiunea dedicată tumorilor neuroendocrine (NET). Sunt tumori rare, cu manifestări variabile în funcţie de polipeptidele secretate neadecvat. Tumorile carcinoide sunt întâlnite în tubul digestiv, mai ales în intestinul subţire.

Ele trebuie suspectate prin sindrom diareic, uneori în debaclu și eritemul violaceu cutanat. Identificarea se face prin tehnici endoscopice și imagistice, și este confirmată prin teste biochimice. Ghidurile recomandă îndepărtarea tumorilor atunci când acest lucru este posibil.

Abordarea ischemiei mezenterice

Deși pare ciudat, ischemia mezenterică acută este tot o boală rară. Abordarea ei pornește de la dureri abdominale inexplicabile, rareori având manifestări suplimentare. Factorii de risc pentru ateroscleroză sunt un argument pentru diagnostic.

Angiografia digitală permite diagnosticul de certitudine. Tratamentul presupune adesea rezecţie intestinală, dacă nu poate fi prevenită necroza segmentară intestinală. Esofagita eozinofilică este, de asemenea, o boală rară. Componenta ei alergică este bine documentată.

Afecţiunea se suspectează pe baza sindromului esofagian, mai ales pe baza disfagiei. Aspectul manometric esofagian este variabil. Diagnosticul de certitudine îl pune biopsia endoscopică, prin care se evidenţiază infiltratul eozinofilic.

Tratamentul preferat este cu corticoizi, mai recent cu budesonid. Limfomul intestinal este o suferinţă intestinală rară, faţă de care medicii trebuie să fie alertaţi. Nou este faptul că nu se mai consideră că celiachia produce limfom, se pare că această asociere nu se mai regăsește în statisticile centrelor cu cazuri numeroase de limfom intestinal.

Dintre bolile hepatice rare, menţionăm sindromul Criggler-Najjar, unul dintre cazurile de icter ereditar, cu evoluţie severă. A fost prezentat și sindromul Budd-Chiari, care pune probleme de diagnostic cu alte cauze de hipertensiune portală.

Dar chiar suferinţele autoimune, cum sunt hepatita autoimună sau colangita sclerozantă sunt, pe bună dreptate, considerate boli rare. Ele sunt însă mai puţin rare decât celelalte. Tratamentul acestora este în prezent standardizat. Utilizarea acidului ursodeoxicolic în colangita sclerozantă este încurajată, inclusiv în sarcină.

Sfaturi pentru tineri

Preocuparea EAGEN pentru formarea tinerilor se reflectă prin faptul că, la orice curs postuniversitar, se susţin prelegeri despre cum să organizăm o prezentare frumoasă, cu diapozitive în PowerPoint.

Trebuie create diapozitive sobre, cu text puţin și litere ușor de citit, cu contrast, cu selectarea de grafice și ilustraţii adecvate și lizibile, cu menţionarea copyrightului ilustraţiilor, și asezonarea cu anecdote sau aforisme, dublate de o bună prestanţă retorică.

Cursul a fost urmărit online de peste 500 de profesioniști ai sănătăţii, majoritatea din Republica Moldova și România, dar și din alte circa 20 de ţări, între care: Brazilia, Egipt, Italia, Lituania.

Manifestarea este rodul unui proiect european organizat de Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie, Societatea de Hepatologie din Republica Moldova și Asociaţia Europeană de Gastroenterologie, Endoscopie și Nutriţie (EAGEN).

Coorganizatori au fost Asociaţia Europeană de Studiu al Ficatului, Asociaţia Europeană de Gastro­enterologie și Hepatologie a Medicilor de Familie și Societatea Bulgară de Gastroenterologie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe